Politico: Санкциите не са ограничили възможността на Путин да води война

Според изданието, Източна Европа иска нови пакети от мерки
3 апр 2022 20:02, Петя Славова
107
Politico: Санкциите не са ограничили възможността на Путин да води война
Снимка: БГНЕС

Санкциите, наложени от ЕС на Русия, не успяха да сложат край на войната в Украйна. Затова страните от Източна Европа настояват за пакет нови санкции, които да ударят по-сериозно руската икономика. Това пише в свой анализ в. Politico.

Въпреки че Брюксел обмисля как да наложи мерки за спазване на досегашните санкции, това не е достатъчно за Полша и Балтийските страни. Те предлагат нови наказателни мерки срещу руската икономика, като твърдят, че първоначалните пакети от санкции на ЕС са се провалили в основната си цел - да ограничат възможностите на Путин да води войната в Украйна.

Още по темата
В дните след инвазията председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да „осакати способността на Путин да финансира своята военна машина“ и да съсипе руската икономика. Но разочарованието, че руският лидер все още държи главата си над водата във финансово отношение, нараства; Европа все още плаща на Русия стотици милиони евро на ден за доставка на горива, а рублата се върна до предвоенните си нива.

„Някои лидери на ЕС третират санкциите като димна завеса, която да прикрие бездействието им“, написа в Туитър полският премиер Матеуш Моравецки. "Санкциите трябва да донесат мир в Украйна, а не да успокоят гузната съвест на Европа".

За да ожесточи санкциите, Полша предлага въвеждането на непосилно висока тарифа за руските горива, а Естония предлага специална ескроу сметка, която ще задържи част от плащанията за руската енергия докато руските сили не се изтеглят от Украйна.

За разлика от Източна Европа, Западна иска да избегне подобни драстични стъпки. Единственият начин това да стане е да се гарантиран мерки за спазване на досегашните санкции - нещо, върху което в момента работят чиновниците от Брюксел. Миналата седмица европейските лидери се съгласиха само да се съсредоточат върху прилагането на настоящите санкции и затварянето на вратичките, с които могат да бъдат заобиколени. "Всичките ни усилия трябва да бъдат насочени към прилагане на тези санкции и предотвратяване на заобикаляне и укриване", каза фон дер Лайен миналата седмица.

Полша и Балтийските държави, обаче, не само не виждат спиране на огъня, ами задълбочаване на хуманитарната ситуация. "Русия продължава да бомбардира украински градове и да убива цивилни, затова санкциите трябва да се засилят допълнително", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба пред френския си колега тази седмица.

Призивите от Полша и Балтийските страни за пълна забрана на руската енергия, или поне въвеждането на ембарго на руския петрол, са блокирани от Германия в ЕС. Така че в момента се обмислят други варианти, предава БГНЕС .

"Дългосрочните санкции като забрана на вноса засега остават замразени. Няма единство, за да продължим напред. Но това не означава, че не можем да продължим напред с други неща", съобщи високопоставен служител на ЕС.

До края на годината Полша ще прекрати вноса на руски газ и петрол, закани се премиерът Моравецки. Полша също така призова Европейската комисия да въведе мита върху руските изкопаеми горива, тъй като Брюксел има изключителни компетенции върху търговската политика на ЕС. „Бихме искали да направим вноса на руски изкопаеми горива нерентабилен. Но и въпреки това ще продължим да убеждаваме нашите партньори да подкрепят ембаргото върху руските изкопаеми горива“, добави служителят.

Естония настоява за компромисно решение, призовавайки Брюксел да задържи част от плащанията за руския газ в специална сметка, до която Москва може да получи достъп само след като Русия изтегли армията си. Само за месец от началото на войната ЕС е платила на Русия 22 милиарда евро за доставки на газ и петрол. Това принуди естонският премиер Кая Калас да напише писмо до фон дер Лайен с предложение за специалната сметка тип ескроу. Идеята на премиера на Естония бе неуспешно лансирана на срещата на Европейския съвет миналата седмица.

Въпреки този нарастващ натиск от различни страни за налагане на нови санкции, фокусът в Брюксел остава върху затварянето на вратичките във вече действащите санкции.

Европейските чиновници подготвят и по-нататъшни санкции в случай, че ЕС трябва да действа бързо, например като реакция на химическа атака от Русия. Но как ще протече такъв по-широк пакет от санкции зависи от преговорите и реакцията на страните от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще има бунтове от глад и безработица в Москва и тогава жалките русофили тук ще се чудят, какви глyпости да съчиняват.
34
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Русия в изолация Не се съобразяват пък сумати санкции наложиха и въпреки това рублата се стабилизира, преди това искаха и турската лира да я бутнат и не успяха.
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 42Да 125 милиона е Мексико, и всички искат да са щат на САЩ или да емигрират на север, ама не и в Русия.
32
8
 
8
 
! Отговори
Русия в изолация преди 2 години
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже, а и джудже и е президент...
31
3
 
4
 
! Отговори
Въпрос ? преди 2 години
Къде пият антифриз и препарати за вана, а къде уиски ??? Вие какво избирате ? Нямам повече въпроси...
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обще взето най-ваксинираните нации въведоха санкции на Русия с няколко изключение. Дори Мексико не е въвело санкции на Русия дето има голям обем на търговията със САЩ.
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижда се, колко са "умни" руснаците. Затова за 1 месец половин милион избягаха от там. Ще останат само крепостните ceляни, които от 20 години гласуват за кремълския пcиxoпат.
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото Израел май не са налагали санкции на Русия или поне не такива като ЕС.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкциите са срещу ЕС ту . Рублата си върна цената а газа катери нови висоти , никела ,паладия , пшеницата слънчогледа също . Което е в интерес на Русия . Еми нищуу . Ши направят парички яко руснаците а ние с по високи цени на всичко . Ама нека да им е гадно :)))
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 24Вие май не разбирате!! Света няма да спре да се върти без "запада" САЩ и Канада Великобритания и ЕС ,Австралия и Нова Зеландия ,Япония и Тайван ,Южна Корея - ))))))Е,добре де, а къде ще напиня да емигрира останалият свят, ако тези държави не съществуват.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай, Индия, Бразили, СА и много дуги не са слепци и виждат колко работят санкциите.
24
7
 
12
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
Санкциите правят рублата по-стабилна, а руснаците по-горди! НАТО и САЩ се компрометираха пред света, Украйна се ***, а ЕС изпадна в комична ситуаация, прееВани от ПАТРОНА си, евреите - пасуват, а ингилизите подлъгват и насъскват Полша срещу Русия. Единствено Китай не понася щети от кризата, щото не се връзва на интрижките на БайДън!!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
жалко ние очаквахме че те ще свършат парите и ще се предадат, знаете руснаците винаги се предават във войните. добре че е политико пишете още вие сте номер едно
22
3
 
13
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
Абе не знам, ама само месец след санкциите, по магазините в големите европейски икономики вече има недостиг на основни продукти. До лятото как ли ще е наистина?
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко с времето си... Ефектът от санкциите ще се усети още преди лятото... Само глyпаците си мислят, че няма смисъл от тях...
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От статията на Политико става ясно, че Европа страда повече от собствените си санкции. Чакаме включване от евротиквите в Брюксел с новия мащабен план как да напляскаме руснаците с дупе.
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-бързоразвиващите се страни в света ще изкупят руските суровини, че ще питат и за още.
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента единствените разходи за руската армия са заплатата и храната на солдатите.Оръжия през годините произведоха предостатъчно, нафтата за танковете е без пари.Така, че войната може д продължи и години.
17
2
 
15
 
! Отговори
от Брюксел преди 2 години
"а рублата се върна до предвоенните си нива."_____Каква я мислехме, каква стана.
16
12
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
...Русия била в пълен подем??? Да паднеш от смях! Нови технологии ли са развили, или вече Ладата/собственост на Рено/ ще се произвежда с качествата на Мерцедес! Радват се от Кремъл, че ще полегнат на Китай и Турция, ама това е само началото!