Politico: Санкциите не са ограничили възможността на Путин да води война

Според изданието, Източна Европа иска нови пакети от мерки
3 апр 2022 20:02, Петя Славова
107
Politico: Санкциите не са ограничили възможността на Путин да води война
Снимка: БГНЕС

Санкциите, наложени от ЕС на Русия, не успяха да сложат край на войната в Украйна. Затова страните от Източна Европа настояват за пакет нови санкции, които да ударят по-сериозно руската икономика. Това пише в свой анализ в. Politico.

Въпреки че Брюксел обмисля как да наложи мерки за спазване на досегашните санкции, това не е достатъчно за Полша и Балтийските страни. Те предлагат нови наказателни мерки срещу руската икономика, като твърдят, че първоначалните пакети от санкции на ЕС са се провалили в основната си цел - да ограничат възможностите на Путин да води войната в Украйна.

Още по темата
В дните след инвазията председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да „осакати способността на Путин да финансира своята военна машина“ и да съсипе руската икономика. Но разочарованието, че руският лидер все още държи главата си над водата във финансово отношение, нараства; Европа все още плаща на Русия стотици милиони евро на ден за доставка на горива, а рублата се върна до предвоенните си нива.

„Някои лидери на ЕС третират санкциите като димна завеса, която да прикрие бездействието им“, написа в Туитър полският премиер Матеуш Моравецки. "Санкциите трябва да донесат мир в Украйна, а не да успокоят гузната съвест на Европа".

За да ожесточи санкциите, Полша предлага въвеждането на непосилно висока тарифа за руските горива, а Естония предлага специална ескроу сметка, която ще задържи част от плащанията за руската енергия докато руските сили не се изтеглят от Украйна.

За разлика от Източна Европа, Западна иска да избегне подобни драстични стъпки. Единственият начин това да стане е да се гарантиран мерки за спазване на досегашните санкции - нещо, върху което в момента работят чиновниците от Брюксел. Миналата седмица европейските лидери се съгласиха само да се съсредоточат върху прилагането на настоящите санкции и затварянето на вратичките, с които могат да бъдат заобиколени. "Всичките ни усилия трябва да бъдат насочени към прилагане на тези санкции и предотвратяване на заобикаляне и укриване", каза фон дер Лайен миналата седмица.

Полша и Балтийските държави, обаче, не само не виждат спиране на огъня, ами задълбочаване на хуманитарната ситуация. "Русия продължава да бомбардира украински градове и да убива цивилни, затова санкциите трябва да се засилят допълнително", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба пред френския си колега тази седмица.

Призивите от Полша и Балтийските страни за пълна забрана на руската енергия, или поне въвеждането на ембарго на руския петрол, са блокирани от Германия в ЕС. Така че в момента се обмислят други варианти, предава БГНЕС .

"Дългосрочните санкции като забрана на вноса засега остават замразени. Няма единство, за да продължим напред. Но това не означава, че не можем да продължим напред с други неща", съобщи високопоставен служител на ЕС.

До края на годината Полша ще прекрати вноса на руски газ и петрол, закани се премиерът Моравецки. Полша също така призова Европейската комисия да въведе мита върху руските изкопаеми горива, тъй като Брюксел има изключителни компетенции върху търговската политика на ЕС. „Бихме искали да направим вноса на руски изкопаеми горива нерентабилен. Но и въпреки това ще продължим да убеждаваме нашите партньори да подкрепят ембаргото върху руските изкопаеми горива“, добави служителят.

Естония настоява за компромисно решение, призовавайки Брюксел да задържи част от плащанията за руския газ в специална сметка, до която Москва може да получи достъп само след като Русия изтегли армията си. Само за месец от началото на войната ЕС е платила на Русия 22 милиарда евро за доставки на газ и петрол. Това принуди естонският премиер Кая Калас да напише писмо до фон дер Лайен с предложение за специалната сметка тип ескроу. Идеята на премиера на Естония бе неуспешно лансирана на срещата на Европейския съвет миналата седмица.

Въпреки този нарастващ натиск от различни страни за налагане на нови санкции, фокусът в Брюксел остава върху затварянето на вратичките във вече действащите санкции.

Европейските чиновници подготвят и по-нататъшни санкции в случай, че ЕС трябва да действа бързо, например като реакция на химическа атака от Русия. Но как ще протече такъв по-широк пакет от санкции зависи от преговорите и реакцията на страните от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
11
 
! Отговори
g.venov преди 2 години
До Анонимен 71 и какво дава БВП,бе умник-нищо,абсолютно нищо,ама нали ви промиват мозъка.ти си лай,като клекне целия този илюзорен "цивилизационен"фалш ще разберете откъде изгрява слънцето,ама ще е късно
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 77 Нали това каза Джо Байдън, Путин вече не трябвал да бъде президент на Русия. Очевидно имат готов пудел.../кандидат за поста пудел на САЩ в Кремъл.
53
5
 
20
 
! Отговори
българин преди 2 години
Бе вие или ЕС е много наивен? И как ще му попречите,след като тези ракети са произведени много преди да ви хрумне,че Путин ще атакува фашистите в Украйна? И си дремят в хангарите им в Русия! -:)) Това е четиво за наивници!
52
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ си мечтаят Русия отново да е управлявана от нов Борис Елцин. И те го имат това е Навални. Поредният продажник не мислещ, за народа си, а са личният си джоб.
51
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
Въоръжавайте се ,идват лоши времена !
50
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лайте си колкото искате, ама ние пак сме от наклецканата страна. А източно европейските лидери що тъй им треперят гащичките? Май идва времето за промяна и някой може да им потърси сметка за окрадените ресурси последните 30г.
49
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нормално е бедняшка държава с БВП на глава от населението колкото Сомалия все пак да има някакъв военен ресурс. Сега, ясно е, че руски самолети над Украйна не летят, защото всички пилоти ги отрепаха за 3 дни, ясно е, че армията 130 000 души беше смазна от украинската, но все пак ще намерим бедни деца от селата, които ще се бият срещу 1-2лв. на ден. Недейте да подценявате Русия! Това е сериозна държава, огромна, която има огромна икономика от ранга на България и Румъния взети заедно!
48
16
 
3
 
! Отговори
FenIX до 69 преди 2 години
Интересен АНАЛиз обаче защо аджеба всеки търси тоя скапан долар а никой не залага на тази хубава рубла?
47
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво има зад рублата и какво стои зад долара? Зад рублата има малък дълг и много ресурси. зад долара има много дълг и малки ресурси, но и американския флот и бази по целия свят. това обяснява всичко. ефективността на американската икономика е в непазарната сила.
46
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американакия долар беше паднал до критичния минимум преди Конфликта в Украйна. След инвазията на Русия долара отбелязва скок, почти се изравни с еврото, което пък падна заради санкциите на ЕС срещу Русия. Големия печеливш от войната се оказа САЩ.. Както винаги..
45
23
 
8
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 2 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.Импичмънт на проводника на руските интереси Грипен Решетников Радеф !
44
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкциите не ограничават Путин!! Помагат му да води по-дълга воена операция, от която печели предимно САЩ.
43
18
 
9
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 2 години
Русия е много изостанала, икономически е като Нигерия, само че със сняг!
42
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След потока бежанци от женски пол от Украйна,броя на заразените с венерически болести в България ще нарастне значително..
41
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 52Няма как да има глад в Москва.При положение че държат житото заедно с Индия))))))Заедно със САЩ с които си менкат първото място по износ. Индия макар и да произвежда 30-40% повече от Русия не е от първите по износ.
40
12
 
11
 
! Отговори
Дали? преди 2 години
Дали хората в Русия наливащи се с антифриз или почистващи препарати за вана са щастливи и удовлетворени от живота ?
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някъде четох анализ според, който на западът не му остана кого да ограби и метрополията на запада започва да ограбва периферията, а ние сме точно в периферията.
38
11
 
9
 
! Отговори
Рубли-смях... преди 2 години
Ало, банката ли е, какъв е курсът на рублата днес?За купува или продава?Не, за да се посмея...
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 49Точно обратното Южната територия на САЩ принадлежи на Максико.Време е Мексиканците да претендират за земите си.А останалата част да се върне на Индианците.))))))Глу.пости, Тексас се отделя от Мексико, същото се кани да направи и Горна Калифорния и тогава Мексико напада САЩ. Губи войната с това и територията. Тексас и Г. Калифорния по онова време са били с 90% англосакси,множо повече от колкото са сега.
36
10
 
14
 
! Отговори
ЕС не вярва на Русия преди 2 години
Никой не вярва на Русия, даже и тя самата не си вярва...