Шолц призовал Зеленски да се откаже от НАТО и да спре войната

Западни лидери не са вярвали, че Путин планира инвазия
3 апр 2022 12:35, Петя Славова
108
Шолц призовал Зеленски да се откаже от НАТО и да спре войната
Снимка: БГНЕС


Германският канцлер Олаф Шолц е призовал украинския президент Володимир Зеленски да се откаже от членство в НАТО, за да предотврати война в Украйна. Това се е случило по време на дипломатически разговори седмици преди войната, твърди в свой материал The Wall Street Journal. Медията цитира свои източници.

В материала се твърди още, че далеч не всички западни лидери са вярвали на данните на американското разузнаване, че Путин наистина планира инвазия.

Разговорът на френския президент Еманюел Макрон с Путин на 7 февруари, когато президентите седяха в различни краища на дълга маса в продължение на 6 часа, се оказва "още по-сложен от очакваното", защото руският президент почти през цялото време говорил за „историческото единство на Русия и Украйна“ и упреквал Запада в „двуличност“, докато Макрон се опитвал да върне разговора към съвременните реалности и да убеди президента, че война не трябва да бъде допускана.

Още по темата

Източници на медията твърдят, че на 15 февруари подобна среща е имало между руския лидер и германския канцлер Олаф Шолц. На нея Путин отново е коментирал визията си за историята, а канцлерът се е опитал да убеди събеседника си, че международният ред се основава на уважение към съвременните граници, независимо как човек вижда миналото, а в случай на война Западът е готов да приложи санкции.

Така на среща със Зеленски на 19 февруари Шолц твърди, че го е призовал да се откаже от членство в НАТО, за да предотврати война.

Зеленски пък отговорил, че дори и да се откаже от НАТО, нямало никаква гаранция, че Путин ще спазва споразуменията, а и ровечето украинци искали членство в Алианса.

Няколко дни преди войната западните лидери проведоха разговор чрез видеовръзка. По време на него Макрон казал, че Байдън може би е последният човек, който все още може да предотврати война, и призовал американския лидер да се опита да говори лично с Путин.

На 20 февруари френският президент разговарял поотделно и с Байдън, и с Путин, но на следващия ден руският президент информирал Макрон, че подобна среща не го интересува и смята да признае независимостта на ДНР и ЛНР. В този разговор, твърди Макрон, руският лидер направо му казал, че те вероятно „няма да общуват известно време“, но той оценява "искреността на разговорите" и се надява, че един ден диалогът ще се възобнови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой да чуе мъдрите слова на Олаф.
15
25
 
5
 
! Отговори
Смехурко преди 2 години
Чета коментарите Май 45 години под Руски БОТУШ са ви малко? И искате да се пъхнете за още толкова?
14
0
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 2 години
Фашизмът е в Италия,Испания и други на юг колега. Германците са били нацисти. Има огромна разлика видеологиите въпреки, че са еднакво жестоки и отвратителни!
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България ТРЯБВА да поможне на Русия да освободи българите в Одеса!
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ТРЯБВА да направи необходимото да гарантира ТРАЕН мир в цяла Европа: от Украйна до Португалия!
11
25
 
7
 
! Отговори
Бен Навлек преди 2 години
Да, на Шолц може дядо му да е бил фашист, но Путин в момента е такъв.Още повече ,че КГБ означава сталинизъм и война, избиване на деца и старци.Само Сталин е избил 30 милиона.
10
2
 
33
 
! Отговори
До 4 СС преди 2 години
Меркел може би има най-голяма вина за случващото се.Нямаше смелост да се опълчи на американците дори и след скандала с подслушванията.Провали се през целите си мандати да накара украинците да спазят минските споразумения.Влиянието,парите,лъжите и двуличието на американците просто раздели Европа.На американците никога не им е пукало за украинците.Те бяха инструмента да нанесат много тежък удар върху Русия и да откъснат европа от икономическото сътрудничество с Москва като предизвикат конфликт.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин НЕ ТРЯ0ВА да спира докато не вземе Лвьов! Путин ТРЯБВА да мачка европейските лицемери поне половин поколение!
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германистан е геополитическа изтривалка
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото Германия пак ще я превъоръжават.
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на Шолц дядо муе бил главен фашист, изпълнил хиляди смъртни присъди ,миротворец по западни стандарти
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше послушал Шолц нямаше да има война.
4
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западняците как се правят на загрижени, а задкулисно потриват ръце.... Това е многовековен интерес и външна политика на Англо-саксонския свят славяни и православни да се трепят помежду си....
3
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бях виждал една нация толкова продажни.Украйна е изпълнена с продажници (продават и душите за кинти на американците )По границата ги хващат с милиони долари техния Азов е спонсориран от американци техната армия също .Продажници на всичко отгоре са нечистоплътни в тази страна вилнее СПИН ,Туберколозта .Мурдери
2
7
 
27
 
! Отговори
СС преди 2 години
Шолц, Шолц, ти си едно нищо. Меркел беше наистина Канцлер, дипломатична, умна. Ако беше тя този конфликт можеше и да се размине. Единствената и грешка беше, че допусна толкова много бежанци в германия. Но ти шолц, и на малкият и пръст не можеш да стъпиш
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спира войната Този,който я започва!