Липсата на Путин на погребението на Горбачов е умишлено послание

Тялото на Горбачов беше поставено в московската Колоната на стълбовете
Обновена: 3 сеп 2022 20:40 | 3 сеп 2022 20:20, Йоана Цонева
273
Липсата на Путин на погребението на Горбачов е умишлено послание
Снимка: БГНЕС

Решението на руския президент Владимир Путин да не присъства на погребението на последния съветски лидер Михаил Горбачов е умишлено послание, което подчертава различното му виждане за света, заяви един от най-известните руски журналисти, предаде "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин е имал "пълен работен ден" днес, включващ, както той ги нарече, вътрешни срещи, международен телефонен разговор и подготовка за икономическия форум във Владивосток следващата седмица.

Вместо това руският лидер посети в четвъртък московската болница, където Горбачов почина на 91-годишна възраст, и постави червени рози до ковчега на политика.

Според Владимир Познер, журналист ветеран, който многократно е интервюирал Горбачов и който добре познава политическия елит на Русия, решението на Путин да не присъства на погребението е пресметнато.

"Мисля, че това е един вид изявление", казва 88-годишният Познер в интервю за "Ройтерс".

Още по темата

"И не мисля, че г-н Путин е особен фен на г-н Горбачов. Това е негово право, той не е длъжен да бъде. Мисля, че те виждаха света по много различен начин."

Путин нарече разпадането на Съветския съюз през 1991 г., на което Горбачов неволно е бил председател, най-голямата геополитическа катастрофа на XX век, която той би обърнал, ако му се отдаде възможност.

Горбачов също беше съсипан от разпадането на СССР, който се надяваше да реформира и запази. Повече от три десетилетия по-късно много руснаци все още го обвиняват за разпадането на бившата свръхсила.

Решението на Путин да започне така наречената от него "специална военна операция" в Украйна изглежда има за цел да обърне, поне отчасти, разпада, който Горбачов не успя да предотврати.

Познер, който заяви, че се възхищава и харесва Горбачов, въпреки че покойният политик е използвал груб език, за да го ругае в последния им телефонен разговор, заяви, че отношението на Путин към Борис Елцин, неговия непосредствен наследник, е много различно.Това се вижда от рязко различните начини, по които Кремъл подходи към погребенията на двамата политици.

Тялото на Горбачов беше погребано днес в московската Колоната на стълбовете - грандиозно място в близост до Кремъл, където са били погребенията на съветските лидери Владимир Ленин, Йосиф Сталин и Леонид Брежнев. Въпреки че Горбачов беше изпратен с военен почетен караул, погребението му не беше държавно.

За разлика от него, когато през 2007 г. почина Елцин, човекът, който го посочи за свой наследник, Путин обяви ден на национален траур. Тогава Путин, заедно със световните лидери, присъства на грандиозно държавно погребение в московската катедрала "Христос Спасител".

Познер предположи, че желанието на Елцин да засенчи Горбачов, когото ненавиждаше, може би е една от причините за разпадането на Съветския съюз.

"Знаете, че Горбачов престана да бъде президент на СССР заради Елцин", каза Познер.

"Според мен Елцин развали Съветския съюз именно, за да стане президент. Защото докато съществуваше Съветският съюз, имаше и президент Горбачов. И когато Съветският съюз изчезна - президентът Горбачов изчезна и имахме президент Елцин", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
8
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Горбачов беше продажно *** , никой в Света не го харесва . Този човек продаде душата си на американците за 30 сребърника . Дано гори в ада .
69
10
 
5
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Горби предаде и продаде страната си.Факт.Никой в Русия не го броеше за жив в последните 30 години.
68
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхме как изолирана Русия и Путин ви попиля и ви разгони фамилията. Ако ще пускате на ден по 10 статии за Русия, по добре дайте нещо интересно от Русия, а там има интересни неща. Например преди два дни артисти от Мариински театър бяха в Бургас и балерина от театъра даде мастър клас в арт център Бургас. Нека да отбележим, че в свта има само три театъра - Болшой, Мариински и Националната опера (Гран опера) на Париж.
67
6
 
13
 
! Отговори
Сър Пичук преди 2 години
Да. Нарича се страх. Джуджака е в бункера
66
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски отиде ли, нищо не пишете.
65
6
 
4
 
! Отговори
Toни преди 2 години
До Чакам русофобитеКак да ти отговори някой когато пишеш толкова неграмотно че не ти се разбира.А и на такъв комунист какво ли да отговориш-само загуба на време.И спри да сънуваш Донбас и фронта че току виж си получил инфаркт.А ако имаш и един ден в армията-просто за доказателство я опиши как се разглобява ,,Калашников''.Да ти кажа право жал ми е за такива като теб.
64
8
 
9
 
! Отговори
Прокси на кравария преди 2 години
Тук е пълно с неплатени проксита на кравария, работят за ония за слава. Кравария не им плаща (те краварите по принцип не плащат), а само им промива мозъците и ги пуска да спамят ефира. Той и сайта е краварско прокси, всички знаем!!!
63
1
 
3
 
! Отговори
до 82 преди 2 години
До Анонимен до 82отвратителна неграмотна личност си продал си се за чаша помия
62
0
 
3
 
! Отговори
да деее преди 2 години
50% от политиците в България са *** - 06 август 2021 - Валентин ВацевТова потърсете в Ютуб
61
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горби направи перестройката, но Елцин му я открадна. Путин беше случен доносник, който КГБ назначи. Хронологията следва че интелигента е бита карта и света върви към атомна катастрофа!
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, не е чак толкова зле - ако искаше да е баш гадняр, можеше да се изпиикае на гроба на Горби.
59
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин помля военните арсенали на източна Европа. А тъповатитe източни европейци сами му ги закараха да ги унищожи. И самолети, и танкове - цялата съветска военна техника става на скрап. А нова военна техника да се купува от САЩ на фантастични цени при тая криза, когато европейците миришат защото нямат пари за топла вода и душ, е меко казано безумие. Ама те сериозно ли си мислеха, че с техните оръжия ще спррат руснаците в Украйна! Русия дори не е използвала и 15% от военния си потенциал. Къде са останалите 85%? Как ще бъдат използвани ако се наложи? Къде?
58
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западът има две възможности - да отиде в Москва да се договаря с Русия на условията на Русия, или да въведе войски на НАТО в Украйна и тогава Путин започва месомелачката. Вече няма да има обсаждане на градове и евакуационни коридори.
57
3
 
5
 
! Отговори
Ще го фърляте преди 2 години
ли на изобрите за дб и пп, абе русофоби? ))))))))))) Вие сте просто едни юро-гейчита и нищо не става от вас муахахаха
56
1
 
3
 
! Отговори
Някой ще ми... преди 2 години
...обясни ли какво означава да си първи човек в СССР "неволно"?
55
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1945г Русия победи и руснаците се считаха за победители, а западът разбираше, че са победени. Грешката на запада сега е, че след 1991г. се счита за победител и се държи като такъв, а руснаците не се считат за победени. Това е важен психологически момент опасна ситуация - пример: Украйна - вие сте победители! покажете! - е и? Какво направиха победителите от студената война в Украйна, Путин ги направи на пух и прах.
54
1
 
0
 
! Отговори
Някой ще... преди 2 години
...даде ли пример за неумишлено послание?
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе и Путин отива при Горбачов.Обратното и невъзможно.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България управляват доносниците и партизанските им деца учили в Европа!!!!!! Крадците на прехода са на власт, но народа ги разбра и не им дава власт!
51
4
 
3
 
! Отговори
Роко преди 2 години
88 годишния Познер...Някакъв дементирал дядка в услуга на Ройтерс..смех