Липсата на Путин на погребението на Горбачов е умишлено послание

Тялото на Горбачов беше поставено в московската Колоната на стълбовете
Обновена: 3 сеп 2022 20:40 | 3 сеп 2022 20:20, Йоана Цонева
273
Липсата на Путин на погребението на Горбачов е умишлено послание
Снимка: БГНЕС

Решението на руския президент Владимир Путин да не присъства на погребението на последния съветски лидер Михаил Горбачов е умишлено послание, което подчертава различното му виждане за света, заяви един от най-известните руски журналисти, предаде "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин е имал "пълен работен ден" днес, включващ, както той ги нарече, вътрешни срещи, международен телефонен разговор и подготовка за икономическия форум във Владивосток следващата седмица.

Вместо това руският лидер посети в четвъртък московската болница, където Горбачов почина на 91-годишна възраст, и постави червени рози до ковчега на политика.

Според Владимир Познер, журналист ветеран, който многократно е интервюирал Горбачов и който добре познава политическия елит на Русия, решението на Путин да не присъства на погребението е пресметнато.

"Мисля, че това е един вид изявление", казва 88-годишният Познер в интервю за "Ройтерс".

Още по темата

"И не мисля, че г-н Путин е особен фен на г-н Горбачов. Това е негово право, той не е длъжен да бъде. Мисля, че те виждаха света по много различен начин."

Путин нарече разпадането на Съветския съюз през 1991 г., на което Горбачов неволно е бил председател, най-голямата геополитическа катастрофа на XX век, която той би обърнал, ако му се отдаде възможност.

Горбачов също беше съсипан от разпадането на СССР, който се надяваше да реформира и запази. Повече от три десетилетия по-късно много руснаци все още го обвиняват за разпадането на бившата свръхсила.

Решението на Путин да започне така наречената от него "специална военна операция" в Украйна изглежда има за цел да обърне, поне отчасти, разпада, който Горбачов не успя да предотврати.

Познер, който заяви, че се възхищава и харесва Горбачов, въпреки че покойният политик е използвал груб език, за да го ругае в последния им телефонен разговор, заяви, че отношението на Путин към Борис Елцин, неговия непосредствен наследник, е много различно.Това се вижда от рязко различните начини, по които Кремъл подходи към погребенията на двамата политици.

Тялото на Горбачов беше погребано днес в московската Колоната на стълбовете - грандиозно място в близост до Кремъл, където са били погребенията на съветските лидери Владимир Ленин, Йосиф Сталин и Леонид Брежнев. Въпреки че Горбачов беше изпратен с военен почетен караул, погребението му не беше държавно.

За разлика от него, когато през 2007 г. почина Елцин, човекът, който го посочи за свой наследник, Путин обяви ден на национален траур. Тогава Путин, заедно със световните лидери, присъства на грандиозно държавно погребение в московската катедрала "Христос Спасител".

Познер предположи, че желанието на Елцин да засенчи Горбачов, когото ненавиждаше, може би е една от причините за разпадането на Съветския съюз.

"Знаете, че Горбачов престана да бъде президент на СССР заради Елцин", каза Познер.

"Според мен Елцин развали Съветския съюз именно, за да стане президент. Защото докато съществуваше Съветският съюз, имаше и президент Горбачов. И когато Съветският съюз изчезна - президентът Горбачов изчезна и имахме президент Елцин", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
2
 
! Отговори
Toни преди 2 години
До цитатВ Украйна се създава антируски анклав който застрашава сигурността на Русия и неговото ликвидиране е цел на специалната военна операция.Даааа,добавам и едно друго-В заключение Медведев заяви, че руските ядрени арсенали са най-добрата гаранция за запазване на Велика Русия.Копирано от standartnewsРусия заплаши Молдова с военна акция, ако бъде застрашена сигурността на руските войски в Приднестровието.Много малко количество мозък трябва за да си направи човек сам изводите
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 113 КПССзащо си затвори очите Горбачов когато съветските републики започнаха да се отделят.Молдова ,Литва ,Латвия и др.))))))) Факт, докато Горбачов беше начело на СССР съществуваше, имаше тежнения за независимост в Прибалтика, но не бяха признати още, и Грузия. Молдова не беше сред тях.СССР го разтуриха Елцин, Кравчук и Шушкевич на среща в Беларус.
88
0
 
3
 
! Отговори
До 130 преди 2 години
Ти си му най - верен. Признай си.
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе нали уж СССР го няма вече 30 години, защо само СССР ви в на устата, защо ЕС се разпада и населението обеднява, нали сте победители от студената война?
86
6
 
7
 
! Отговори
Греда преди 2 години
Горби си беше за разтрел.Обърка цял свят и наруши равновесието в светът.СССР И САЩ потдържаха баланса и мирът.След разпада на СССР започнаха войни .Краварите започнаха да си прават каквото си искат,но нещата ще се променят.Жалко е че ще има много жертви.
85
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изолирана Русия и Путин ви разказаха играта. Путин ви попиля, разби ви по всички направления. Разби ви с лекота, без да се напряга, елегантно и с финес.
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин сам ли е казал това на известния журналист?
83
0
 
4
 
! Отговори
Toни преди 2 години
До кпссНа това някъде по света му викат демокрация и право на свободен избор.
82
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Специалната военна операция приключва с Украйна като държава застрашаваща интересите на Русия - веднъж и завинаги. И тогава идва следващия етап на по-голяма операция. Това сте вие, господа европейци. Вие сте следващите! Вие ше заемете мястото на Украйна в новата военна операция може би с още по-плачевни резултати. Какво? Ще разрушите руските паметници, ще наложите санкции? Или може би ще започнете ядрена война с Русия?
81
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо трябва да членуваме в един фашистки съюз, където фашистите от Брюксел ни принуждават насилствено да обедняваме и да студуваме за да подкрепяме някакъв народ от наркомани и нацисти които избиват цивилни жени и деца, а сега започнаха вече да взривявт жени писатели и философи заради политическите им убеждения.
80
4
 
3
 
! Отговори
цитат преди 2 години
"Специалната военна операция не се ограничава само на територията на Донецк и Луганск, а се разпростира на цялата територия на Украйна. В Украйна се създава антируски анклав който застрашава сигурността на Русия и неговото ликвидиране е цел на специалната военна операция" Владимир Путин, 02 август 2022, Калининград.
79
8
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
След Смъртта на Горбачов изкочиха Журналистически Разследвания - тоя Тарикат е продал Русия ( заедно с България) за няколко Милиарда Долара , платени от ЦРУ .
78
9
 
1
 
! Отговори
кпсс преди 2 години
Разпада който Горбачов не успя да предотврати ....Нали Горбачов създаде разпада.Прерстройка и тем подобни.Промяна трябваше да има,но не хаотичен с разграбване и унищожаване на всичко.И защо си затвори очите Горбачов когато съветските републики започнаха да се отделят.Молдова ,Литва ,Латвия и др.
77
1
 
4
 
! Отговори
чудно? преди 2 години
До Стига - смотрим.ру е блокирано от фашистката цензура в целия ЕС, как са го оставили в България!
76
3
 
1
 
! Отговори
посланието на Путин преди 2 години
Заедно се напили с Горбачов и на сутринта не помнели с какво точно са се напили.......та от там
75
5
 
6
 
! Отговори
Toни преди 2 години
До тук надъханите русофили със заключение без значение от вашето мнение.Путин не трябва да бъде съден а екзекутиран.Кремъл не трябва да бъде унищожен а щателно прочистен.Българи като вас не трябва да се държат като страхливци от преди 1990 г а да заемат хуманна позиция.Социализма и комунизма с всичките си последователи трябва да бъдат заклеймени като враг на човечеството.И не ми се правете на отворени да ми пишете ами вкарайте малко асимилация в ход!!!
74
1
 
2
 
! Отговори
до 94 преди 2 години
до 94 ти каква личност си - когато си нямаш халхабер от култура ! В зоологическа градина ли са те въспитвали
73
6
 
4
 
! Отговори
Стига преди 2 години
с тази западна пропаганда, гледайте предаването 60 минут в smotrim.ru Умните хора се информират и си намират начини, изключването не руските телевизии не ви помогна западни пропагандисти!
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за посланието - това вече е журналистическа фантазия
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колонната зала се превежда на български според автора колона на стълбовете !!! тоа е голям хол с много колони а не стълбове - стълбовете са на улицата на които са жиците на тока ни - и каво да комиентирам повече - горбачов е враг за народа си ! Пита се каква диря е оставил след себе си - деградация разорена страна и нула икономика - не е направил нито едно работно место а Пурин за разлика от него отколо 10 милиона но говорът около 40 милиона !!!!!!! нови работни места ! При елцин 0000