Русия към жителите на Херсон: Напуснете и спасете живота си!

Руските пълномощници в южния регион се опитват да евакуират до 60 000 души
23 окт 2022 21:34, Йоана Цонева
104
Русия към жителите на Херсон: Напуснете и спасете живота си!
Снимка: БГНЕС

Русия отново призова хората в окупирания украински град Херсон да спасят живота си, тъй като все повече жители се присъединиха към бягството, за да избегнат очакваната украинска контраофанзива, предаде "Ройтерс".

Руските пълномощници в южния регион се опитват да евакуират до 60 000 души, които живеят на западния бряг на река Днепър.

"Ситуацията днес е трудна. Жизнено важно е да спасите живота си", заяви руският министър на образованието Сергей Кравцов във видеопослание. "Това няма да е за дълго. Вие със сигурност ще се върнете."

Херсонска област се намира на север от Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 г. Тя е ключов портал за руските военни доставки.

Подкрепяните от Москва власти съобщиха за недостиг на плавателни съдове, които да превеждат хора през реката в един момент в неделя, поради "рязкото увеличаване на броя на хората, желаещи да напуснат града".

От вторник насам са евакуирани около 25 000 души, цитира агенция "Интерфакс" думите на назначения от Русия заместник-ръководител на региона Кирил Стремусов.

"Отново ви препоръчваме да напуснете града и западния бряг на Днепър", каза Стремусов във видеопослание, публикувано в "Телеграм".

Той съобщи, че самоделно взривно устройство е убило един човек и е ранило друг при взрив в града в неделя. Ройтерс не успя да провери инцидента по независим начин.

Въпреки предупрежденията, официалните лица настояват, че всяко преместване ще бъде временно от територията, която Русия официално е обявила за своя след така наречените референдуми, които бяха обявени за фиктивни и принудителни от Киев и Запада.

"Няма да се откажем от Херсон", каза Стремузов.

В неделя още жители на Херсон се натовариха с вещите си на фериботи и преоборудвани училищни автобуси, които напускаха града.

"Разбира се, че се страхуваме за живота си", каза пред "Ройтерс" 44-годишната Вера, която не посочи фамилията си. "Но мисля, че всичко ще бъде наред. Херсон ще издържи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в Херсон, преди да дойдат руснаците такива проблеми имаха ли? Вероятно всички сега са изключително доволни, че се случи да са под опеката на Путин. А за "лошото" им положение преди да настъпи Путин са виновни ЕС, НАТО и САЩ. Дали?
52
9
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Абе защо никой не ще да бега в Рашата на Путин? Искат си Украйна, ЕС, НАТО.
51
10
 
16
 
! Отговори
Не им е сефте преди 1 година
руските фашаги изгубиха сСсР, източна Европа и други откраднати територии....свикнали са.
50
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много загрижени го играят руснаците в Херсон!?И навсякъде където им падне в Украйна се правят на спасители за местните, но дума не отронват, че тази ВОЙНА е заради Путин, че е причинена от Русия и че украинците просто се сражават, за да си вземат обратно земята. Къде да ходят тези нещастни хора?Те, като се върнат, както им обещават лъжливите руснаци, къщите им ще са вдигнати във въздуха..
49
11
 
10
 
! Отговори
руските фашаги преди 1 година
да оставят дЖелезото и да плуват ако трябва, защото ще станат част от статистиката за черните чували.
48
30
 
32
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Украинците винаги държат цивилното население като щит. Това е тяхната атактика и се видя най ярко и в Мариупол. Държаха цивилни като заложници допоследно дори и в завода Азовстал. Руснаците правят точно обратното, не искат цивилни да се мотат из краката им и да загиват докато има бойни действия и затова винаги евакуират.
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия от Хойте.бг са опасни снимката от тази статия бе лепната на статия казаваща че руската армия през глява бяга от Херсония преоблечената като 7 жени (армията бе) и две деца. Сага същите 7 жени и две деца са населението на Херсон? Кво. А? Кво? подиграватъ се в изобилие със Зеленски. Нестига че човека има всякакви проблеми ами и нашите "лоялни" журняля му се подиграват, хуляъ и присмиват. Щом Хойтците от БГ го правят така стилно па може и Зелинския да си заслужава гадориите. Бой. Бой тогава.
46
9
 
17
 
! Отговори
Противни преди 1 година
са ми тия от така наречения ,,руский мир" с дебилната им култура, те са много зле! Пияндурници и то свръхагресивни! Много са ***!
45
9
 
21
 
! Отговори
Най-добре преди 1 година
Руснаците да напуснат Херсон и да спасят живота си
44
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нищо чудно след евакуацията на цивилните да прибегне към ядрено оръжие ! Но ако го направи, това би било последният пирон в ковчега му !" - надали ще има нужда. Нали, се сещаш, че като няма циивилни в Херсон, руските войски могат да замерят украинските войски с вакумни бомби? Драсни в гугъл да видиш каква гъба се отваря с термобарните бомби и сам прецени дали след няколко такива в Херсон ще има нужда да се използва ядрено оръжие. Все пак живеем в 21ви век и имаме по-модерни, и екологични оръжия
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми се вярва Путин да използва ядрено оръжие в Херсон.По скоро термобарични или вакумни бомби.Те имат същият ефект като атомните но без радиация.
42
7
 
10
 
! Отговори
Явно преди 1 година
*** е намислил нещо ! Нищо чудно след евакуацията на цивилните да прибегне към ядрено оръжие ! Но ако го направи, това би било последният пирон в ковчега му !
41
2
 
2
 
! Отговори
Пиююююююююю преди 1 година
Бууууууууууууууууууууууум!
40
1
 
5
 
! Отговори
Разбирам преди 1 година
от военно дело, поне на ниво ротен командир на 70 човека, звание капитан! Това е военно престъпление, умишлено убийство на цивилни граждани! Българската армия никога не е правила и няма да извърши такава низост! Никога!
39
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските фашсти избиха много народ. Но техните дядовци руските комунисти избиха още повече.
38
7
 
9
 
! Отговори
Пръкна се трола преди 1 година
С наратив....,,Ти откъде знаеш да не си живял там! Ами то може в Русия да е по добре от Монако, ами в САЩ да не всичко цветя и рози....Едеот!
37
21
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
За разлика от укрофашистите, руснаците не ползват цивилни за жив щит !
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да му разбираш от военно дело.Заповед на върховният главнокомандващ Сталин от септември 1942:Всички цивилни да напуснат Сталинград и да се прехвърлят на другият бряг на Волга.Какво не е ясно.
35
2
 
5
 
! Отговори
a преди 1 година
Някой тук да разбира от военно дело? Аз признавам че не разбирам, признайте и вие че не разбирате от война и политика.
34
7
 
9
 
! Отговори
Нали преди 1 година
отидоха да ги освободят а сега....бягайте че така ви освободихме....като нас!