Русия към жителите на Херсон: Напуснете и спасете живота си!

Руските пълномощници в южния регион се опитват да евакуират до 60 000 души
23 окт 2022 21:34, Йоана Цонева
104
Русия към жителите на Херсон: Напуснете и спасете живота си!
Снимка: БГНЕС

Русия отново призова хората в окупирания украински град Херсон да спасят живота си, тъй като все повече жители се присъединиха към бягството, за да избегнат очакваната украинска контраофанзива, предаде "Ройтерс".

Руските пълномощници в южния регион се опитват да евакуират до 60 000 души, които живеят на западния бряг на река Днепър.

"Ситуацията днес е трудна. Жизнено важно е да спасите живота си", заяви руският министър на образованието Сергей Кравцов във видеопослание. "Това няма да е за дълго. Вие със сигурност ще се върнете."

Херсонска област се намира на север от Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 г. Тя е ключов портал за руските военни доставки.

Подкрепяните от Москва власти съобщиха за недостиг на плавателни съдове, които да превеждат хора през реката в един момент в неделя, поради "рязкото увеличаване на броя на хората, желаещи да напуснат града".

От вторник насам са евакуирани около 25 000 души, цитира агенция "Интерфакс" думите на назначения от Русия заместник-ръководител на региона Кирил Стремусов.

"Отново ви препоръчваме да напуснете града и западния бряг на Днепър", каза Стремусов във видеопослание, публикувано в "Телеграм".

Той съобщи, че самоделно взривно устройство е убило един човек и е ранило друг при взрив в града в неделя. Ройтерс не успя да провери инцидента по независим начин.

Въпреки предупрежденията, официалните лица настояват, че всяко преместване ще бъде временно от територията, която Русия официално е обявила за своя след така наречените референдуми, които бяха обявени за фиктивни и принудителни от Киев и Запада.

"Няма да се откажем от Херсон", каза Стремузов.

В неделя още жители на Херсон се натовариха с вещите си на фериботи и преоборудвани училищни автобуси, които напускаха града.

"Разбира се, че се страхуваме за живота си", каза пред "Ройтерс" 44-годишната Вера, която не посочи фамилията си. "Но мисля, че всичко ще бъде наред. Херсон ще издържи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
17
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Мдаа, руската армия и предателите победоносно бягат а украинците панически настъпват! Наистина е много СПЕЦИАЛНА тази военна операция.
12
12
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Прилича на Атаката на Хитлер - Русия е спасила Стотици Хиляди Цивилни през Днепър .
11
4
 
15
 
! Отговори
ХИЧО преди 1 година
Бегайте,спасявайте живота си...Бегането е най -сигурното спасение...Ще бегаме,а после ще хвърляме ракети,така ще сме в безопасност.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станишев няма ли да ходи да помага ? Той нали е родом от Херсон ? Ко са прай на ударен . Да хваща пушката и да защити тези хора .
9
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се залъгваме руснаците са корумпирани олигархупни мутри убиици и мошеници.Но пред бемскитесвине които ламтят да грабят неконтролируемо пак са по-добър вариант
8
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има Сонцепек и кинжали скоро. Ама този път няма да се пази. Сеч до последния украинки войник. Жалко, че тези *** се хванаха на въдицата на САЩ.
7
9
 
8
 
! Отговори
АРЕ ДЖА! преди 1 година
А ЗАЩО ВИЕ НЕ НАПУСНЕТЕ?
6
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво си живееха хората в Херсон преди 24 февруари 2022 г. 60% избягаха на запад за да т.нер. освободители, другите останаха и затова сега ги чака депортация в Сибир. Но в тюрмата на народите е така от векове.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия овце да бяха щяха да са по умни и да избягат
4
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великата военна сила призовава цивилните да бягат за живота си и раздава бронежилетки за пейнтбол на войниците си. Толкова клипове има из тубата и русофилите си стоят зомбирани. Някои взеха да проглеждат
3
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшива новина от проруски сайт. Русия ще използва жителите за жив щит.
2
26
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше Украйна, нямаше да ги моли да напуснат, а щеше да ги трепе до крак
1
25
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не стига, че нападнаха една мирна държава ами и съветват....