Съмнения в САЩ, че Украйна може да си върне Крим от Русия?

"Политико": Блинкън с колебание за украинска офанзива за Крим
16 фев 2023 09:30, Елка Василева
251
Съмнения в САЩ, че Украйна може да си върне Крим от Русия?
Снимка: архив, БГНЕС

Опитът на Украйна да си върне Крим ще бъде червена линия за Владимир Путин, която може да доведе до по-широк руски отговор, е заявил държавният секретар Антъни Блинкън в разговор с група експерти вчера, съобщи изданието "Политико“.

Руският президент смята Крим за пълноценна част от Русия, а не от Украйна, и не би искал полуостровът да бъде изтръгнат от ръцете му.

Още по темата
Коментарите на висшия дипломат, които със сигурност ще разочароват Киев, дойдоха, след като някой от участниците в частния разговор пита дали САЩ са готови да помогнат на Украйна да осъществи дългосрочната си цел да си върне заграбената от Москва територия.

Според четирима души, запознати с отговора на Блинкън, той е казал, че САЩ не насърчават активно Украйна да си върне Крим, и че решението е единствено на Киев. Основният фокус на администрацията е да помага на Украйна да напредва там, където се води борба, главно на изток.

Тази оценка повтаря коментарите на служители на Пентагона от последните седмици, които говориха за мъчителна борба, която все още се води в Донбас и в южната част на страната, и които поставиха под въпрос способността на Украйна да превземе Крим в близко бъдеще.

Според двама от хората Блинкън е оставил впечатлението, че САЩ не смятат, че стремежът за връщане на Крим е мъдър ход в момента. Той не е казал тези думи изрично, подчертават те.

Други двама души не са възприели коментарите на Блинкън по този начин. Секретарят отбелязал, че решението за това какво ще се опитат да вземат със сила е единствено на украинците, а не на Америка. Това им подсказало, че Блинкън е по-отворен към потенциална украинска игра за Крим.

Макар че дипломатите и военните служители на САЩ и НАТО никога да не са се отклонявали от публичното заявяване, че Крим е част от Украйна, от 2014 г. насам те не направиха почти нищо, за да оспорят нахлуването на Русия и окупацията на полуострова, коментира "Политико".
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинска нация и език няма, както македенски език и нация.
54
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не ми пука кой е в списъка Магнитски. Тоя ссписък САЩ да си го наврът в задното джобче. Те дават пари на Зеленски къде отиват тия пари никой не знае. Отговорен е не само той но и който му ги дава САЩ и ЕК.
53
4
 
11
 
! Отговори
Невежите русофили преди 1 година
отново си мислят, че в медиите се публикуват само 100% истини, а всъщност 50% са 100 %тови лъжи... Ха-ха-ха!
52
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 61 И какво стана с Херсон,преплувахте ли го тоя Днепър форсирахте ли го.Сега що няма никой в тоя Херсон пък и украинската армия бяга от него.
51
6
 
4
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Ужас . Родния грантояд сега от какво ще се превъзбужда и подмокря преди лягане.
50
4
 
15
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Подводниците и корабите с Посейдоните са заредени с ядрото и бавно плават към краваристаня, по данни на норвешкото разузнаване от оня ден... ===)))
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да си го върне.
48
4
 
16
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Мъка. Либерална мъка. Мъ-ка. Мъка.
47
3
 
9
 
! Отговори
Независима Аляска преди 1 година
Ако военните "експерти" в САЩ са като блинки, положението е много много зле.
46
4
 
20
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Урките са поредните изяли американското дръво. Америка те използва, докато има интерес и въобще не им пука за теб. Цялото им общество е изградено така. Където стъпи американския ботуш остава след себе си хаос и безвремие. Можеха Урките да поддържат неутралитет и всичко щеше да е ок. И Крим щеше да е при тях. А сега осем него ще загубят и половина Украйна. И сума ти народ измре.
45
6
 
1
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
То и по Херсон беше така, ама явно още им се живее на руснаците.
44
4
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Цялото Черноморие,ще бъде...отнето от Украйна,защото тази скалъпена държава по времето на СССР,няма никакви...заслуги,за да го...притежава. Всичко им е...подарено,но преди да се...отцепят. Сега Русия ше си го...прибере,независимо какво казал...някой зад океана.
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най корумпираната страна в света САЩ разсъждава какво щяло да стане на другия край на света. спрете да избивате афроамериканците, платете репарации за робството,дайте най после права на жените и тогава плямпайте
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хехехе отново баламосване на всички фронтове, играта е да се заблуди противника както винаги докато натрупат необходимите оръжия
41
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атака по Крим означава атака по територията на Русия и задействане на ядрения щит, някой не си е пил хапчетата още
40
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мога да се обзаложа, че до една година, разпадът на Руската Федерация ще е факт, ако Русия не превземе цяла Украйна до пролетта.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще имат амуниции чак след 2 години. Смятай великото НАТО изгърмяха си бомбите. Зеления до 2 години колко ще удържи?!
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На русофобите им разрешено всичко и това доведе до обратен ефект освен ако не е това целта на работодателя им / скритата цел да видим какъв е ефекта от глупостта отговарям веднагаабсолютно отрицателен ефект.
37
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тези от САЩ нека да продължават да се съмняват какъв е Крим. Само ШЕЙЕНИТЕ знаят как се печелят доларите. В следващият списък по закона на Магнитския ще бъде и Бойко Борисов. Както и този дебелия от ВМРО-то Каракачанов. Може и други да са в него. Но пък, това си зависи от тези, които ги правят тези списъци. Лично аз очаквам и Гешев да е вътре.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aма той руският президент и Донбас, Запорожка и Херсонска области смята за част от Русия, не само Крим. Антънито си противоречи. За Крим не дават оръжия, пък за другите области дават. Що? Ква е логиката? Нали всичкото окупатор трябва да се гони. :)