Сергей Шойгу: Запада използва Украйна за да разлчени Русия

Според него тези опити са обречени на провал
23 фев 2023 20:41, Нели Христова
206
 Сергей Шойгу: Запада използва Украйна за да разлчени Русия
Снимка: БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обвини днес колективния Запад, че използва Украйна, за да се опита да разчлени Русия - "най-голямата държава в света", но допълни, че според него тези опити са обречени на провал, предаде Ройтерс.

Министърът направи тези коментари по време на тържество, посветено на Деня на защитниците на отечеството, организирано в Централния академичен театър на руската армия, посочват ТАСС и БТА.

"Днес за пореден път ни заплашва сериозна опасност. Използвайки Украйна, колективният Запад се опитва да разчлени Русия, да а я лиши от независимост. Тези опити обаче са обречени на провал", каза Шойгу.

По думите на министъра сега въоръжените сили служат като гаранция на националната сигурност и стабилното развитие на Русия. "Нашите войници и офицери защитават онова, за което се сражаваха нашите деди и прадеди. За тях висш смисъл на живота винаги са били благополучието и сигурността на родината. И за нас, техните наследници, предаността към Отечеството е основна ценност, надеждна опора на независимостта на Русия", отбеляза Шойгу.

Министърът посочи, че героизмът и мъжеството на войниците, а също така мощта и славата на руското оръжие винаги са били неотменима част на величието на страната. По думите му, победата на руския войник завинаги е вписана в историята на страната, а подвигът на народа в годините на Втората световна война никога няма да помръкне.

Зеленски не е виждал никакъв китайски план за прекратяване на войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че не е виждал никакъв китайски план за прекратяване на войната на Русия в Украйна, но че "би било желателно" да се срещнат китайски и украински представители, съобщи Ройтерс.

Той каза в навечерието на първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна, че Киев вече е изразил желанието си за такава среща. "Бихме искали да се срещнем с Китай", заяви Зеленски на пресконференция в Киев с гостуващия му испански премиер Педро Санчес. "Това днес е в интерес на Украйна", допълни той.

Във връзка с потенциалния китайски мирен план Ройтерс припомня, че първият дипломат на Пекин Ван И заяви на Мюнхенската конференция по сигурността миналата седмица, че Китай ще изложи позицията си за уреждане на конфликта в Украйна чрез политически средства в документ, който ще се позовава на принципите от учредителната харта на ООН и ще вземе под внимание териториалната цялост, суверенитета и съображенията за сигурност.

Очаква се китайският президент Си Цзинпин да произнесе реч по повод годишнината от нахлуването на Москва на 24 февруари, посочва Ройтерс.

Зеленски заяви днес, че е чул само "общи неща" за предложенията на Китай чрез украински дипломати, но че е окуражен, че Китай обмисля да посредничи за постигане на мир.

Най-висшият китайски дипломат Ван И вчера проведе разговори с президента Владимир Путин и с други високопоставени руски представители в Москва на фона на спекулациите, че двете страни ще обсъдят китайски план за постигане на мир в Украйна, припомня Ройтерс. Москва отрече, че Ван и руският външен министър Сергей Лавров са обсъждали конкретно предложение, но и двете страни заявиха, че в разговорите са били засегнали политически начини за прекратяване на конфликта, като Русия приветства това, което нарече "балансирана позиция" на Китай.

Пекин обвини САЩ и Запада, че се опитват да разпалват конфликта в Украйна, но отказва изрично да подкрепи инвазията на Русия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ук 46. А ти не ходи толкова далеч. Разходи се с Гугъл мапса из нашите села и веднага ще забравиш за Русия.
55
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е най голямата ядрена сила,не ядосвайте повече Путин.
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей това се случва като някави създадени и отраснали в мизерия ,лишения и комуналки самозабравили са се колхозници преяли с пари и власт и в всякакви пладнешки комбинации държат властови позиции в една от най- богатата на ресурси , култура, история държава..РЕЗИЛ като "възможности" и абсолютен ОТВРАТ от това което вършат- нападение над суверенна държава,разрушаване на цивилна инфраструктура,издевателстване и геноцид над населението..за СЪД само за СЪД и в СИБИР
53
0
 
9
 
! Отговори
Men преди 1 година
Опаааа май някой пълни гащите в един бункер.
52
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само бой по укрите,друго спасение няма.
51
3
 
7
 
! Отговори
НАТО преди 1 година
нали няма оръжия, дори за Украйна! Как тогава се е готвил да напада Русия, която има 5000 ядрени ракети?
50
1
 
12
 
! Отговори
смееехххх преди 1 година
Всички от кремъл само плачат Ама искате война какво очаквате
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът се страхува Русия да не се разпадне. За това още не са помогнали на Украйна да ги размаже като ***. Страхуват се да не се появят нови държави с ядрени оръжия както след разпада на СССР. Никой никога повече няма да се откаже от ядреното си оръжие както украинците след това, което се случи през миналата година.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нравится не нравится терпи моя красавица....haha
47
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До И все пак. Канеха се да нахлуят. Просто Путин ги изпревари.
46
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 47. Каза го и още как. И Виктория Нуланд притеснена докладваше пред американския сенат за лабораториите в Украйна. Това, не знам как, го показаха по нашата телевизия, а после казаха, че е руска пропаганда.
45
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварите вият яко.Нервите ли се,че нищо не зависи от вас?Хахха
44
2
 
8
 
! Отговори
И все пак преди 1 година
Кой нахлу в Украйна. Като слушам мутрофанова и бг четирихилядниците се обърквам...дали все пак украйнците не са нахлули в русия?
43
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ако Якутия Зависи дали Крим е в Русия или Украйна. Той се отдели от Украйна с референдум и е против НАТО. Както стана и с Косово.
42
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 34 Западът спазва ли ги? Меркел сама се похвали, че Минският договор е чиста лъжа от тяхна страна)))))))=Меркел никога не е казвала това. Руските лъжи край нямат!
41
2
 
10
 
! Отговори
Ук преди 1 година
ама вие отдавна се крепите само по силов начин. Всеки иска да се махне, защото където минете трева не никне. Просто е трагично при вас. Стига му на човек да се разходи с гоогъл мапса по улиците ви , и става ясно що мизерия означава.
40
13
 
4
 
! Отговори
дедо Вазов преди 1 година
Като Русия,няма втора, тъй могъща на света..
39
1
 
4
 
! Отговори
Какви преди 1 година
са точно границите на същинска Русия? Защото Киргизия не е Русия!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България ще внася 100 % от вътрешните си нужди от газ от САЩ и Азербайджан. Това съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън на среща с гръцкия външен министър Никос Дендиас в Атина.
37
4
 
3
 
! Отговори
Ако Якутия преди 1 година
излезе от РФ, това разчленяване на Русия ли е?