Рядко виждано: Заснеха т.нар. ядрено куфарче на Путин

Кадрите са от видео от посещението му в Китай
18 окт 2023 20:45, Елка Василева
190
Рядко виждано: Заснеха т.нар. ядрено куфарче на Путин
Кадър: YouTube

Видео от визитата на руския президент Владимир Путин в Пекин показва рядко попадащите в обектива служители, които носят т.нар. ядрено куфарче, предаде Ройтерс.

На кадрите се вижда как след приключването на преговори с китайския президент Си Цзинпин Путин се отправя към друга среща, заобиколен от охрана и последван от представители на руските ВМС в униформи. Всеки от тях носи куфарче, а камерата дава в близък план един от тях.

Руското ядрено куфарче, известен като "Чегет" (името на връх от Кавказките планини), традиционно се носи от военноморски офицер и винаги е до държавния глава, но рядко бива заснемано.

Американският президент също има подобно устройство, известно като "ядрена футболна топка". Става въпрос за чанта, в която се съхраняват кодове, които лидерът на САЩ трябва да използва за разпореждането на ядрена атака, в случай че не се намира в Белия дом.

Войната в Украйна засили напрежението между Москва и Вашингтон до най-високата си точка от Кубинската криза през 1962 г. Същевременно Китай се опитва да увеличи ядрения си арсенал.

Вчера руският парламент направи първата стъпка към отмяна на ратификацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити, а председателят на Държавната дума Вячеслав Володин предупреди САЩ, че Москва може дори напълно да се откаже от споразумението.
(БТА, Николай Велев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От днес оръжейното ембарго срещу Иран е напълно отменено.Информацията за това беше потвърдена от министъра на външните работи на Ислямската република. "Считано от 18 октомври, в съответствие с Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, всички ограничения, несправедливо наложени върху дейностите с балистични ракети и тяхното прехвърляне към и от Иран, ще бъдат прекратени", каза той. По-рано Съветът за сигурност на ООН отхвърли американската проекторезолюция за удължаване на оръжейното ембарго срещу Иран, съобщи държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео.
42
2
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 8 месеца
До едно ангелче ми казаОт глупав по глупав руснак:):))
41
8
 
4
 
! Отговори
Светни се бе преди 8 месеца
Аман от руска фантастика - имало атомни бойни глави на сградите, па атомни подводници в океана, па някакви тъпотии и други измишльотини ама няма канализация в крайните квартали на Масква...
40
4
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
До Да ви светна! гейостационарната орбита не е гипсокартон да монтираш каквото и да било. а може и да споменеш дали са изкарани с батутите на оня безгъзия, че не е много ясно коя друга ракета ще качи товар с такова тегло. сигурно в кварталното кафе всички ти се възхищават кв си омен и красив, дако че немаш 2 по1
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 47, да те светна аз - тъй наречената "ръка на мъртвеца" става само да плаши гаргите! Нали най-малкото тия оръжия трябва да бъдат разгърнати, за да бъдат изстреляни? Или ще излетят барабар с гаража и с пазача отпреде??? А това че уж САЩ са допуснали покрай бреговете им да разположат "посейдони", и още не са ги открили и унищожили, може да го вярва само някой смaхнат!
38
2
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
инж.балкански явно нема никва идея кво е capitol ship и колко и какви кораби му е флотската група. мечтай, за кинжали и циркони, нация техническа, че утре пак ше опиняш за минималната цел ден
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей там са кодовете за 5 хиляди ядрени бомби.Само с едно натискане Вовата може да превърне Земята в Марс.Май не сте наясно каква е тази власт.И не ми говорете че първо трябвало да пита Шойгу и Герасимов.Вие питате ли кучето си кога да плющите.Така че Вова си е направо бог на Земята.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Икономическата теория на менстрийма която се развиваше десетилетия, днес вече не отразява реалиите. Отразява реалиите друга теория, която се разработва послените две десетилетия, но всички нейни носители са намират на територията на Русия, абсолютно всички.
35
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Слава на куфарчето , защото то ще унищожи окупатора на родината - САЩ
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зелената сделка ще съсипе остатъците от немската икономика. За зелената икономика трябват огромни количества енергия защото трябва да се добиват кобалт, олово, силиций, литий (има ги в Русия, Европа няма), после трябват допълнителни енергии за да се погребат всичките акумулатори, вятърни перки, соларни панели които са с ниска трайност а те впрочем са нереазлагаеми, трябва да се законават в някакви ями, или хранилища и не се знае какви последици ще има за екологията.
33
4
 
3
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 8 месеца
До Анонимен татарин, видехме колко са високоточни и хиперзвукови тия ракети, щом зенитка от 90те им е контра. може би искаш да коментираш факта, че с400 и с500 не могат да прехванат атакмс?
32
2
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 8 месеца
Какво има в предвид Путин когато казва, че ние ще следим визуално какво се случва в Средиземно море, когато западен журналист му зададе въпроса защо Миг 31 патрулират в Черно море с ракети Кинжал, и дали това е заплаха.
31
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
aбе а помните ли че предния път тоя като се возеше с куфарчето същите хора ни обясняваха че украински су-25 е свалил пътнически самолет?
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При такава скорост кинетичната енергия на две ракети от високоточните хиперзвукови Циркон или Кинжал дори без никакъв боен заряд - нито ядрен нито конвенционален, само с масата си, е достатъчна да извади от строя всеки американски самолетоносач. И нищо не може да ги спре, никакво ПВО и радарите на цялата армада която плава със самолетоносача.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 42, ще прати Димящия Кузя ли? Единствения (допотопен) руски самолетоносач? ХАХАХАХАХА
28
3
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
До Фалшивите Новини щото като излезе че чалмаалиите са гръмнали болницата, хората ще почнат да се питат защо новия тристранен пакт иран -русия-хамас трепе хора на верска основа.
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Toва по-скоро е куфарчето дето му носят л*aйн*ата, че да не разберяли от какво е болен, и да не му вземат ДНК
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин каза, че няма да позволи самолетосачите в Средиземно море да ударят Иран, и не само каза, но и обясни как.
25
4
 
4
 
! Отговори
Ред Колегов преди 8 месеца
абе верно ли е че пу е ползвал куфара при голема нужда? кажете да не падладявам
24
4
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 8 месеца
Копейки,кво ви топли вас тва куфарче бе?:):):)БЪЛГАРИЯ-НАТО:):):)