Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката

Руският външен министър нарече Блинкън и Борел страхливци
1 дек 2023 17:30, Елка Василева
261
Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката
Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Европейския съюз няма демокрация, а "дисциплина на палката", и нарече държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел "страхливци" за това, че си тръгнаха от Северна Македония и не се включиха в дискусиите на срещата на ОССЕ в Скопие, предаде ТАСС.

Още по темата
"Не призовавам ЕС да се разпадне, тези призиви са излишни. Просто констатирам как се държат страните, които са се обявили за модел, за венец на демокрацията. В Европейския съюз няма демокрация. Има дисциплина на палката, строяване, по мое мнение дори по-лоши, отколкото в НАТО. Или по-скоро "по-добри", отколкото в НАТО", каза ръководителят на руската дипломация на пресконференция след участието си в днешното заседание на 30-ата среща на Съвета на министрите на ОССЕ.

Лавров окачестви като "страхливци" Блинкън и Борел, които напуснаха събитието след работната вечеря в сряда, извинявайки се с работни ангажименти.

"На това събитие нямаше нито украински министър, нито министрите на Полша и балтийските държави. Блинкън, както разбирам, си тръгна, а така също и Борел", отбеляза Лавров и продължи: "Вероятно те смятат, че по този начин открояват намерението си да изолират Русия. А аз вярвам, че те са просто страхливци, които се страхуват от всеки честен разговор с фактите в ръцете си".

Лавров засегна в изказването си и темата за Балканите, като заяви, че народите там няма да позволят на Запада да настройва една държава срещу друга, посочва ТАСС.

"Разпадането на Югославия беше в интерес на Запада, никой на Балканите не се нуждае от такава обединяваща сила, Западът винаги е искал да настройва един народ срещу друг на Балканите и продължава да го прави с успех и сега", каза той. "Убеден съм, че народите на балканските страни за своята дълга, тежка, но славна история са развили някакъв генетичен код в себе си и в крайна сметка няма да се оставят да бъдат обиждани, няма да позволят на нашите западни колеги постоянно да разиграват една държава срещу друга, един народ срещу друг", добави той.

По думите му западните страни "насърчават някои етнически групи на Балканите, докато по отношение на други заемат агресивна, диктаторска позиция, изисквайки да се съгласят, преди да е станало твърде късно, да се присъединят към санкциите срещу Русия".

По отношение на войната в Украйна той каза, че Москва не вижда сигнали от страна на Киев и западните държави за готовност за политическо уреждане. За да започне политическият процес за Украйна, са нужни две страни, "като в танго", но от другата страна "танцуват брейк", заяви руският външен министър на пресконференцията.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Конья да каже защо крият, че джyджето дърто и просто в Кремъл , е мъртво?
61
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Европа става все по-тоталитарна с такива партии като ГЕПП и ДПС...
60
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
При вас каква демокрация има бе лалугер? Всеки дори малко несъгласен с политиката на краля - слънце - айде в затвора!
59
10
 
11
 
! Отговори
Тото преди 9 месеца
Браво Лавров, вие сте пример за истинската демокрация. А някай е казал нещо срещу власта и на другия ден е направо в затвора.
58
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За съжаление е напълно прав.
57
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Контраотстъплението докара нашичките политкоректни правоверни елгебеизстерясници до умопомрачение
56
9
 
6
 
! Отговори
Позорен факт преди 9 месеца
Европейският Съюз е ДИКТАТУРА на полицията!
55
8
 
13
 
! Отговори
край с рашките преди 9 месеца
Тия русофашисти ритат на умряло, явно усещат примката около врата си и знаят че идва краят им
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Да допълня...Аз пък иначе и пинпиндикулярно обаче едва ли някои се интересува от вас или от мен...
53
0
 
8
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
Дъщерята на Лавров-Екатерина Винокурова е родена в Ню Йорк 1982 година и естествено има американски паспорт.Учила в Манхатън,завършила е Колумбийският Университет в САЩ !
52
5
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 9 месеца
До СССР2 === Ами аз ще ти го обясня какво виждат нормалните хора, а не пyтин0питeцитe като теб :) Пyтлаpaх нападна Украйна, за да и заграби територията и да сложи начело някоя марионетка като Янукович, измисляйки си някакви поводи като че имало там нацисти, марсианци дето искали в НАТО и т.н. В Близкия изток пък терористите от Хамас нападнаха Израел и те съвсем естествено се защитиха като отвърнаха на удара. Съмнявам се, че ще ме разбереш де, но аз все пак да ти кажа
51
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До РОСИНАНТ. Хъ хъ хъ хъ хъ много си умян. Те другите въобще не са правили такива неща.
50
1
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 9 месеца
До русомраз 52 И аз така.
49
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Глупости говори! Кой командва холандския и австрийския пудел?! Всички казват, че сме за шенген, а тия си правят каквото искат! То е ясно, че немците стоят зад тях инак е абсурд да разтурват единството на ЕС, но все пак показва колко сме зле в европата.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Що не споменува нашата видна личност в бяганията ?
47
7
 
16
 
! Отговори
РОСИНАНТ преди 9 месеца
ФАШИСТА СЕ ЗАГРИЖИЛ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА...ЗАКЛА.ХА СИ ЦАРЯ, ИЗБИХА СИ ХРИСТИЯНИТЕ, ИЗТРОВИХА СИ БИЗНЕСМЕНИТЕ....
46
8
 
11
 
! Отговори
русомраз преди 9 месеца
Само като видя снимка на Лавров или Путин и почвам да мразя цяла Русия
45
8
 
5
 
! Отговори
ЕС е Диктатура преди 9 месеца
Европейският Съюз е изостанала Диктатура от фашисти! Полицията в България убива за развлечение!
44
8
 
2
 
! Отговори
Цирк преди 9 месеца
След първият случай на унищожение на танк Абрамс М1А1 до Кипянск,САЩ искат Киев да им върне танковете.
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 29Евреите разрушиха Газа и убиха хиляди араби само за две седмици,къде са демократите ))))Арабите преди това не нападнаха ли Израел и убиха 2 хиляди евреи 300 взеха за заложници. Сега немат право да се оплакват. "Каквото повикали, това се обадило".