Зеленски: Помощта от САЩ ще покаже на Русия, че Украйна не е "втори Афганистан"

Той обаче прзина, че част от собствените му сили също са "изчерпани".
Обновена: 21 апр 2024 19:57 | 21 апр 2024 19:04, Нели Христова
225
Зеленски: Помощта от САЩ ще покаже на Русия, че Украйна не е "втори Афганистан"
Снимка: БГНЕС

Решението на Камарата на представителите на САЩ да предостави дълго отлагана помощ за Украйна показва, че страната няма да стане "втори Афганистан, изтъкна президентът Володимир Зеленски.

В събота Камарата на представителите одобри пакет от 61 млрд долара военна и икономическа помощ за Украйна, която се ори срещу инвазията на Русия.

"Тази помощ ще засили Украйна и ще изпрати на Кремъл мощен сигнал, че това няма да бъде вторият Афганистан", каза Зеленски в интервю за програмата "Meet the Press" на американската телевизия NBC. "САЩ ще останат с Украйна, ще защитят украинците и... ще защитят демокрацията в света", добави той.

Съветският съюз нахлу в Афганистан през 1979 г., разпалвайки бунт от епохата на Студената война, при който САЩ финансираха и въоръжаваха муджахидини, които прогониха руските сили десетилетие по-късно. След това Афганистан изпадна в гражданска война и скоро твърдолинейните талибани поеха властта, управлявайки страната от 1996 г. до 2001 г. През същата година решението им да позволят на джихадистката групировка "Ал Кайда" да ударят САЩ с атентатите от 11 септември принудиха Вашингтон да нападне страната.

Близо 20 години по-късно САЩ се изтеглиха от Афганистан, оставяйки афганистанската армия в немощно състояние, за да вземат талибаните отново властта.

Зеленски каза, че част от собствените му сили също са "изчерпани".

"Трябва да ги заменим. Но тези нови бригади трябва да имат снаряжение. Наистина трябва да стигнем до крайната точка. Ние искаме да направим нещата възможно най-бързо, така че да получим осезаема помощ за войниците на фронтовата линия възможно най-скоро. Не след още шест месеца", каза още Зеленски пред Meet the Press.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЛУД НАРКОМАН.
53
3
 
18
 
! Отговори
Дарк преди 4 месеца
А бе тези речи са за укрите.След като преди няколко часа ги обезсърчи,че ако Украйна загуби следва война Русия НАТО,сега ги надъхва,че САЩ няма да ги изоставят както афганците.Тъй,де 300 хилядна армия в Афган просто се разотиде,а 75 хиляди талибани получиха всеки оръжие за четирима.Един на кадрите носеше 4очила за нощно виждане - едни на темето,други на тила,трети пред гордостта си и едни на задните си части.
52
1
 
5
 
! Отговори
Икономика преди 4 месеца
Общата територия на влизащите в ШОС страни е 30 млн. кв. км, което представлява 60% от територията на Евразия, а нейният цялостен демографски потенциал е една четвърт от населението на планетата [1] (общата численост на населението на страните участнички е 1 млрд. и 455 млн. [2]), а ако бъде включено и населението на Индия, и другите страни наблюдателки, то количеството на жителите, имащи пряко отношение към ШОС, ще бъде малко по-малко от населението на цялото земно кълбо
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Белото не прощава.Байдън в сандъците с ракети със сигурност е набутал и един чувал с Бело.
50
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Волдемор пак се е нашмъркал като Марадона в италианска дискотека
49
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гусин путин, трее са съобразите с новите реалности! Гаси лампата и го поглъщай!
48
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И 10% от тези пари не отиват по предназначение! Всичко се граби по веригата. А глупавите укрита нека умират за славата на Джо Бавния и хер Зеля
47
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Войната е състезание между икономики. Състезанието отнема време и не е така видимо, както една бомбардировка. Ако някй има съмнение в изхода от състезанието, да си обърне спестяванита в рубли. Сеага е момента, защото на Русия ще и потрябват още пари.
46
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя действително е наркоман.Той е побъркан,унищожавайки всички мъже в Украйна.
45
4
 
12
 
! Отговори
Чети шизо преди 4 месеца
Карпатска Украйна е кратко съществувала непризната държава, провъзгласена на 15 март 1939 г. в град Хуст на територията на едноименната автономна област, влизаща тогава в състава на Втората чехословашка република. Непризнатата държава просъществува точно един ден до 16 март, когато унгарските войски навлизат в град Хуст (по други данни до 18 март, когато Унгария окупира цялата територия на Карпатска Украйна). Де е америка?
44
4
 
22
 
! Отговори
Да преди 4 месеца
Вече над 60 часа,в Литва, Латвия и Естония няма стътникова връзка Руснаците използват системи за РЕБ и провалят учението на НАТО.
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шиззи кога унгария е вземала крайна, сащ са горили вещици опоркаджия нещастен
42
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
вОлодимире!!! Ти маиняй го тоя Афганистан ами гледай да не станете втората Хирошима, щото ако бях путиня отдавна да съм ви натиснал червения бутон. Kkkoпeлета неблагодарни - дето се вика, като не щеш мира НА ти секира!!!
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оф, друсан сурикат, скрий се в дупката си и прегледай обявите за вили в Бора Бора
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
39 изчезнаха азовците от азовстал. Останаха грантовите мишоци да църкат по коментари
39
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
К0пейки Америка няма как да допусне Русия да победи в тази варварска инвазия набийте си го в главите. Ако си бяхте останали само с Крим Русия щеше да съществува, но от лакомия и алчност по чуждото сега ще се разпадне
38
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Леле, копейката в коментарите пак се е нашмъркала и громи Зеленски и гнилия Запад. Деца, ето защо не трябва да използвате наркотици.
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
35 ***, Путун щракна с пръсти и за 24 часа частна армия се разформирова и престрои, една част бяха пратени в африка и сега гонят американците от нигер. Същото ще се случи и с теб , стига българина да се сети че не е по нисък от африканеца.
36
21
 
4
 
! Отговори
До 37 преди 4 месеца
Изчезваааай!!! Слава на Украйна, а путин да върви по дяволите.
35
3
 
11
 
! Отговори
Украйна е вече колко преди 4 месеца
Изсралната държава ако не свършат наркотиците да прави комедии,пудела на американскиъе лаборатории.