САЩ обезпокоени, че Русия може да достави оръжия на Северна Корея

Това ще дестабилизира Корейския полуостров
21 юни 2024 10:56, Елка Василева
86
САЩ обезпокоени, че Русия може да достави оръжия на Северна Корея
Снимка: архив, БГНЕС

Изразената от руския президент Владимир Путин възможност, че Русия може да достави на Северна Корея оръжия след подписването на отбранителен пакт с Пхенян, са "невероятно обезпокоителни", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, предаде Ройтерс.

Путин предположи след посещението си в Северна Корея тази седмица, че такива оръжейни доставки за изолираната, но разполагаща с ядрени оръжия страна, биха били огледален отговор на западното въоръжаване на Украйна.

Още по темата
Той също така предупреди, че съюзникът на САЩ Южна Корея ще направи "голяма грешка", ако реши да достави оръжие на Украйна, и че Москва ще отговори на подобна стъпка по начин, който ще бъде болезнен за Сеул.

"Това е изключително обезпокоително", каза Милър на брифинг, когато беше попитан за споменатите от Путин възможни доставки на оръжие за Северна Корея.

"Това, разбира се, ще дестабилизира Корейския полуостров и потенциално... в зависимост от вида на оръжията, които предоставят, може да наруши резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които Русия е подкрепила."

Договорът, подписан от Путин и Ким Чен Ун в сряда, задължава всяка от страните да предостави незабавна военна помощ на другата в случай на въоръжена агресия срещу една от тях.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че това е повод за безпокойство, но не е изненада. Той каза, че  нуждата на Русия от такава чуждестранна помощ е признак на отчаяние.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от Русия
Русия няма сили да си върне цяла Украйна, съгласна е на малки отстъпки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
24
 
! Отговори
Калашников преди 1 седмица
А краварника защо доставя оръжия на уркопитеците ?!
17
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Договорът, подписан от Президента Путин и Ким Чен Ун в сряда, дава гаранции на КНДР, че всеки, който я нападне, ще си има работа с ядрената триада на РФ.
16
13
 
8
 
! Отговори
VladTepes преди 1 седмица
Нека помогнат на династията Ким. Чудесно би било Северна и Южна Корея да се обединят в единна абсолютна средновековна феодална монархия с теократични елементи с династия Ким начело.
15
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След триумфалното си посещението в КНДР тази седмица, Президентът Путин заяви, че корейците са подложени на хранителна блокада от колективния запад. Тези действия напомнят хитлерстката хранителна блокада на Ленинград. Русия няма да търпи подобна несправедливост.
14
1
 
34
 
! Отговори
Защо? преди 1 седмица
Те не осъзнават ли, че тая игра може да се играе от двама?
13
2
 
43
 
! Отговори
стига бе преди 1 седмица
Можело да наруши резолюциите на ООН. А знаете ли колко резолюции на ООН от 1948г. насам не е спазила Израел? И да не се мъчите да ги броите и смятате, ще ви отговоря - нито една.
12
3
 
33
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 седмица
Такава е тя,като САЩ доставят на Украйна.Северна Корея вече има 50 ядрени бойно глави като другите ядрени джуджета Англия и Франция.Имат и ракети вече достигащи всяка точка на САЩ,така че правилно са обезпокоени като имат предвид кои са Северна Корея и колко ги обичат от Корейската война насам.
11
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гледай ти. До вчера Пиндостан беше обезпокоени, че КНДР доставя оръжия на РФ. Носят ме, мамо, влачат ме. Не знам на кой свят съм.
10
4
 
45
 
! Отговори
когато САЩ преди 1 седмица
въоръжава терористични организации и техни проксита - това е добре за демокрацията. Когато РФ сключва договори за взаимопомощ с една от най-санкционираните и икономически скапани държави - това е лошо, защото можело да дестабилизира нещо си там. Ето за това запада ще издуха супата, това не остава незабелязано и не се забравя.
9
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обезпокоени САЩ, ама да инициират разговори/преговори за мир не мъцват. Правят всичко възможно да влошават отношенията с Русия. Ами, да се обезпокояват тогава, напълно възможно е да не са напразни страховете им.
8
2
 
30
 
! Отговори
хаха преди 1 седмица
Нека не се тревожат:" ‼️Русия планира да разгърне батарея С400 и ескадрила Су 35 в Северна Корея...Фигурите на шахматната дъска започват да се нареждат"
7
2
 
51
 
! Отговори
долу сащ преди 1 седмица
когато Русия доставя оръжие на съседите си е дестабилизация Когато сащ доставят на тайван на 15 х км не е дестабилизация. Очаквам журналистите да задават такива въпроси на хората, които ги говорят тези неща, по известни като лицемерие и двойни стандарти
6
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тоя се гъбарка русия изкарва оръжие от северна корея понеже нейното свършва
5
0
 
39
 
! Отговори
Public enemies преди 1 седмица
Ким чен ун заобиколен от Русия и Китай е като крал Артур заобиколен от рицарите на кръглата маса, може да куфее и да прави каквото си иска и е недосегаем.
4
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уест коуст са в обхвата на деелия Ким, а той доказано е лууудд. Естествено, че е повод за тревога
3
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ха, ха, ха! Нека се "обезпокояват"! Те като доставят оръжие на целия свят и най-вече на граничещите с Русия държави, се радват и да доволни! А за подклаждането на жълти, пролетни и прочие "революции" , какво да кажем!? Аре у лево!
2
1
 
39
 
! Отговори
Зевс преди 1 седмица
Трябва да има баланс, не само на Ким, и на Куба трябва да доставят малко Тополи :)
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че много ясно, че Русия ще достави. 1 - защото това е замисъла на Северна Корея(да е тестова площадка за забранени оръжия и да се вика "Той Ким е луТ". 2 - защото САЩ доставят оръжие на ОркКрайна и викат "Той Зеленчо е луТ". А България, барабар Петко с мъжете - праща по една заплата на ***...