САЩ обезпокоени, че Русия може да достави оръжия на Северна Корея

Това ще дестабилизира Корейския полуостров
21 юни 2024 10:56, Елка Василева
86
САЩ обезпокоени, че Русия може да достави оръжия на Северна Корея
Снимка: архив, БГНЕС

Изразената от руския президент Владимир Путин възможност, че Русия може да достави на Северна Корея оръжия след подписването на отбранителен пакт с Пхенян, са "невероятно обезпокоителни", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, предаде Ройтерс.

Путин предположи след посещението си в Северна Корея тази седмица, че такива оръжейни доставки за изолираната, но разполагаща с ядрени оръжия страна, биха били огледален отговор на западното въоръжаване на Украйна.

Още по темата
Той също така предупреди, че съюзникът на САЩ Южна Корея ще направи "голяма грешка", ако реши да достави оръжие на Украйна, и че Москва ще отговори на подобна стъпка по начин, който ще бъде болезнен за Сеул.

"Това е изключително обезпокоително", каза Милър на брифинг, когато беше попитан за споменатите от Путин възможни доставки на оръжие за Северна Корея.

"Това, разбира се, ще дестабилизира Корейския полуостров и потенциално... в зависимост от вида на оръжията, които предоставят, може да наруши резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които Русия е подкрепила."

Договорът, подписан от Путин и Ким Чен Ун в сряда, задължава всяка от страните да предостави незабавна военна помощ на другата в случай на въоръжена агресия срещу една от тях.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че това е повод за безпокойство, но не е изненада. Той каза, че  нуждата на Русия от такава чуждестранна помощ е признак на отчаяние.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от Русия
Русия няма сили да си върне цяла Украйна, съгласна е на малки отстъпки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
28
 
5
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 седмица
Ясно е, че руските въшкарници ще ядат мазната опашка.
37
23
 
6
 
! Отговори
Offf преди 1 седмица
Егати простият русофил, как се радва ,че тези двамата перковци си разменят ядрено оръжие. 99% от нашите русофили не си харесват собствените животи, понеже са нископлатени, защото нямат образование , главите са им празни,нищо не могат за което са им виновни Байдън , Сорос, Урсула и т.н... по комунизма са били много популярни такива личности, за всекиму има , независимо от възможностите...., но вече няма
36
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами Северна Корея просто ще изяде шамарите! Състезават се кой да е първи, Иран или Северна Корея, може би персите първи ще намажат, но все някога ще дойде и техния ред! За разлика от блатниците, които не вижат по-далеч от носа си, то САЩ винаги гледат в перспектива поне 10-15 години напред
35
5
 
20
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 седмица
Ха сега добрютрю!Нали големият проблем беше доставката на корейски снаряди за руската армия !?Сега излиза обратното!Доставката на корейски снаряди винаги е била нещо съмнително,поне за мен,и ако такова нещо се е случило то е било в ограничен мащаб!Както сега си вижда Русия има много голям запас съветски снаряди... и бомби,които сега след преработка стават много опасни -особено тези калибър 1.1,5.3 и 5 т!?!А КНДР е голяма военна сила и с руско модерно оръжие ще стане много опасна!
34
4
 
29
 
! Отговори
Скоро преди 1 седмица
Ако истинският свободен свят се обедини,срещо игото на сащ,което рано или късно ще стане,тогава ще видим кой кого.
33
6
 
6
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
От десетилетия САЩ се възмущават. Приели са възмущението като алтернатива на война срещу убийците. Да,обичам САЩ,но не и с.ж.е..нд.юъ..рските им възмущения. Днес Държавата Израел е нападана отвсякъде с ракети и вместо САЩ да помогнат в борбата с тероризма отново се възмущават. Не е трудно.Ореместваш си единият крак връз другия и си възмутен.После сменяш краката и отново възмутен. Вън евреите сефаради от Достойните Американски Институции! Вън възмущаващи те се зомбита от света!Възмутени били те.
32
2
 
27
 
! Отговори
Бум преди 1 седмица
Путин вчера ясно заяви,нас от нищо не ни е страх и ще вървим до краят ....
31
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И що рИват? Санкционираните от Целият "цивилизован" свят взеха да се обединяват. Очаквам Иран скоро да се присъедини. Куба е на път, че беше 50 години под санкции.
30
26
 
3
 
! Отговори
Xax преди 1 седмица
Пудинг малко се е нас..л май, щом чака Северна Корея да му помага, нали беше в Брикс....хеххе
29
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако САЩ си мируват, никой няма да стреля по тях ей така за няма нищо.
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сащ по добре да се безпокоят за задните части на Сорос.
27
1
 
28
 
! Отговори
Говедовъд преди 1 седмица
РФ имала нужда от оръжие,затова щяла да доставя на Сев.Корея!!!Явно жегите не прощават на никого!
26
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Съветските терорист - най-добрите терористи. Колкото повече ликвидирани съветски терористи, толкова повече радост за нормалния свят.
25
3
 
39
 
! Отговори
Ужас преди 1 седмица
Цинизъм и нахалство,държавата която подпали света седнали да дават акъл кой с кой да дружи и на кой да дава оръжие?!
24
2
 
22
 
! Отговори
Цирк преди 1 седмица
Крадеца вика..дръжте крадеца.
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сащ геьовете се претесмяссли ,с когато сащ дава оръжия и милиарди за Украйна може ,давах Путин мачкай ЕС и сащ
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И кой на кого доставя в края на краищата?
21
2
 
19
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 1 седмица
Ще ви кажа какво истински безпокои Пиндостан. След приключването на своите триумфални визити в КНДР и Виетнам, Президентът Путин спомена пред журналисти, че Русия обмисла промяна в своята ядрена доктрина.
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ доставя ли оръжие на Украйна?
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Той проблемът им не е само Северна Корея, да не включат в играта Куба, Никарагуа, Венецуела ... Заради икономически интереси, умишлено се върви към ескалация на напрежението!