САЩ обезпокоени, че Русия може да достави оръжия на Северна Корея

Това ще дестабилизира Корейския полуостров
21 юни 2024 10:56, Елка Василева
86
САЩ обезпокоени, че Русия може да достави оръжия на Северна Корея
Снимка: архив, БГНЕС

Изразената от руския президент Владимир Путин възможност, че Русия може да достави на Северна Корея оръжия след подписването на отбранителен пакт с Пхенян, са "невероятно обезпокоителни", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, предаде Ройтерс.

Путин предположи след посещението си в Северна Корея тази седмица, че такива оръжейни доставки за изолираната, но разполагаща с ядрени оръжия страна, биха били огледален отговор на западното въоръжаване на Украйна.

Още по темата
Той също така предупреди, че съюзникът на САЩ Южна Корея ще направи "голяма грешка", ако реши да достави оръжие на Украйна, и че Москва ще отговори на подобна стъпка по начин, който ще бъде болезнен за Сеул.

"Това е изключително обезпокоително", каза Милър на брифинг, когато беше попитан за споменатите от Путин възможни доставки на оръжие за Северна Корея.

"Това, разбира се, ще дестабилизира Корейския полуостров и потенциално... в зависимост от вида на оръжията, които предоставят, може да наруши резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които Русия е подкрепила."

Договорът, подписан от Путин и Ким Чен Ун в сряда, задължава всяка от страните да предостави незабавна военна помощ на другата в случай на въоръжена агресия срещу една от тях.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че това е повод за безпокойство, но не е изненада. Той каза, че  нуждата на Русия от такава чуждестранна помощ е признак на отчаяние.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от Русия
Русия няма сили да си върне цяла Украйна, съгласна е на малки отстъпки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ама вие сереозно ли господа кравари. Защо си мислите че всичко ви е позволено. Нали знаете поговорката,, Да би мирно стояло не би Русия видяло,,
57
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Петър - Ами тогава защо ми слагаш минусче. Пожелай си да взимаш като покупателна способност (да не е като сума) толкова, колкото взимат средно в Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР и толкова. Нали са много добре? В компанията за която работим имаме индийци, които ни помагат за разни неща (те са си в Индия). Знаеш ли колко взимаше баш шефа им (ръководи поне 100-ина човека) през 2019г? 800 долара. Подчинените му сигурно се радват и на 200. И? Колко време ще спестяват да си купят кола за 30К?
56
0
 
19
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 седмица
По-интересно е какво Русия би могла да достави на Иран.
55
0
 
16
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Путин трябва да им даде 500 ядрини бомби и Ким да удари ФАШИСТИТЕ от ФАЩ
54
0
 
12
 
! Отговори
Петър преди 1 седмица
До Анонимен 55 :*** в брикс може и да взимат по малко пари но една хубава Китайска кола струва 30 000 лв ,а ние плащаме по 50 000 лв ,за хубав автомобил и така е със всичко ***
53
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хайде БРИКС-офилчета. Пожелавам на всички ви да имате такива месечни доходи, колкото е средната работна заплата в БРИКС. Нали в БРИКС са модерни, богати и силни. Значи трябва да ми сложите плюсче, защото ще печелите по толкова, колкото хората в модерната, богатата и силната организация БРИКС. Ако не ми сложите плюсче се замислете (изобщо ако сте способни да мислите), защо хем искате да сме с БРИКС, хем не искате да имате техните доходи. Или като се замислите и следва син екран хахаха
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Скоро отново ще посрещаме братушките с цветя и погачи на Орлов мост!" - Ти специално може и да посвириш на някоя "братушка". Гледам имаш мерак хахаха
51
0
 
10
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 седмица
До ГАДОРЯН - Точно така е! Просто гледайте "Взвод" - един новоизлюпен лейтенант дава по радиото (от виетнамската джунгла) координатите на US авиацията, за да бомбардират позициите на виетнамския враг, но всъщност дава координатите на собствения си взвод и пилотите хочват да избиват напушените, залитащи и незнаещи къде се намират американски войници. Шедьовър!
50
0
 
23
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 седмица
Нали уж Русия свършила оръжията. Нямала оръжие. Как сега ще даде оръжие на Севернаа Корея.
49
0
 
28
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 седмица
Америка е едно беззъбо куче. Ако бяха големи куражлии, що не атакуват хутите по суша, що не отидат да трепят Хамас и Хизбула?! А Русия отиде и се би в Сирия. Сега се сражава и с Украйна вече колко месеца. Америка това не го може. То не е като да печаташ доларчета и да пращаш оръжийца.
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
в белия дом на фащ, да си сложат памперсиот страх да се напикаят :)))
47
1
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Не на Северна Корея а на Украйна понеже НАТО само обещава. Друго е да им набуташ оръжие и после да ги удариш с ракета или дрон като Хамериканец жаден за шистов газ и петрол. Да живее капитализма понеже комунизма свърши парите за Украйна.
46
1
 
29
 
! Отговори
Афродита преди 1 седмица
Те ФАЩ заливат света с оръжия ама на другите им е забранено.Що бе циници?
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ няма какво да се безпокоят от Русия. Скоро Китай ще почне да продава качествени оръжия на добри цени.
44
0
 
12
 
! Отговори
BG преди 1 седмица
.Първи ще са политиците. Защото са като фурнаджийски лопати.
43
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом САЩ доставят на Украйна значи и Русия може да доставя на С Корея! Каквото почукало....
42
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те и русия са обезпокоени,че сащ доставя оръжие на украйна
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нема страшно, иде 3та световна. Първо със слаби ядрени бомби, а после с мощни.
40
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Скоро отново ще посрещаме братушките с цветя и погачи на Орлов мост!
39
28
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Хахахаа, точно обратното е. Пyтeтo ходи да проси снаряди от дебелия Ким :))))))))))))))