Донорът, станал баща на 1000 деца: Понякога си мисля, че съм се увлякъл твърде много

Целта му никога не е била да направи толкова много бебета
6 юли 2024 18:35, Нели Христова
44
Донорът, станал баща на 1000 деца: Понякога си мисля, че съм се увлякъл твърде много

Джонатан Джейкъб Мейер казва, че не е искал да стане Човекът с 1000 деца.

Холандецът, който е станал донор на сперма, е в центъра на тревожните нови документални сериали от три части на Netflix. Той оспорва цифрата в заглавието, като твърди, че реалният брой на децата, на които е помогнал да се родят, е по-близо до 600. В шоуто 42-те -годишният бивш учител в гимназията и крипто търговец е представен като фанатик, решен да разпространи семето си възможно най-широко. Срещу него се обявяват майки от цял ​​свят, които му раждат деца от 2007 г. насам.

"Никога не съм имал идеята да имам 100 деца или 500 деца", казва той пред Independent. "Стана стъпка по стъпка. Много донори искат да бъдат в новините, но за мен, ако никой не знаеше за мен, това би било чудесно. Сега вече знаят за мен, така че искам да обясня моята страна на историята."

Пътуването на Мейер да стане един от най-плодотворните донори на сперма в света започва, когато е в колежа. Тогава той разговаря с приятел, който не може да има собствени деца.

"Той беше първият човек, който постави в съзнанието ми идеята за донорство на сперма", спомня си Мейер. Последвал период на самонаблюдение, докато преценявал как да стане донор може да промени живота му. Година по-късно през 2007 г., на 25 години, той се записва в банка за сперма.

"В началото беше наистина страхотно", спомня си той. "Знаех, че хората, които са получили моята сперма, ще бъдат супер щастливи и ще създадат семейство. Това е нещо смислено и истинско"

Когато започнал да се чувства по-спокоен с идеята да бъде донор, той започнал да мисли, че е жалко, че трябва да остане анонимен.

"Реших, че е жалко, че не мога да се срещна с хора и да видя усмивките на лицата им", призава той. "Тогава прочетох за уебсайтове, където можете да дарите частно, и осъзнах, че това е нещо, което също искам да направя."

Той публикува реклами със снимки, показващи дългата му руса коса, в холандски уебсайтове, където жените търсят донори на сперма, обяснявайки кой е той и мотивите му. Още от самото начало той казва, че отговорът е бил огромен.

"От момента, в който пуснах рекламата, час по-късно вече имаше четири-пет имейла. Това продължи през целия ден", обяснява той. "Хората смятат, че съм имал план самото начало, но тогава си мислех, че може би ще помогна на един или двама души."

Но изключително много хора го потърсили за помощ. 

"Знам, че хората ме мислят за луд и че помагам твърде много, но според мен бях супер селективен", казва той. "Хората наистина не разбират недостига на донори."

Скоро той посещава частни жени от цялата страна, а след това и по света. Обикновено той предоставял сперматозоиди в пластмасова чаша, въпреки че понякога самият той правел секс с жените. Той не искал заплащане, освен да помоли да му бъдат покрити пътните разходи и след като спрял да дарява в клиниките, той започнал да  иска от получателите да покрият разходите за неговите тестове за полово предавани болести.

Той признава, че не е отнело много време, преди да се пристрасти към чувството, което му дава да помага за създаването на семейства.

"Понякога си мислех: "Това са много деца, може би трябва да спря", но след това получавах ново съобщение, което гласеше: "Уау, вие наистина сте донорът, който търсим", казва той ."„Беше ми трудно да кажа не. Ти си човекът, който идва заедно с печелившия билет от лотарията, това е чувството, което носиш на тези хора. Това е нещо магическо."

Майер може да е започнал с най-добри намерения, но тъй като броят на даренията му нараснал, той започнал да лъже потенциалните нови получатели за пълния размер на своето потомство. Натали, майка лесбийка, която има син от холандеца, казма пред The ​​Independent, че той я е информирал през 2010 г., че "иска да помогне на пет семейства и че аз ще бъда номер три". По-късно тя научила, че истинската цифра е много по-висока. Подобна е версията на още няколко други майки, които са интервюирани в "Човекът с 1000 деца".

Когато е попитан дали е заблуждавал тези жени, Мейер става уклончив. "Понякога си мисля, че съм се увлякъл твърде много", казва той. "Трябваше да си кажа, че по-малък брой деца е добре. Би било най-добре, ако бях отворен, но избрах да следвам международните насоки."

Той твърди неубедително, че действията му не са били по-лоши от правилата, действащи в търговските донорски операции.

"В големите банки за сперма като Cryos, тяхното ръководство е да не информират реципиента за броя на използваните донори", казва той. "За себе си реших, че ако клиниките не информират родителите тогава и аз не бих, но разбирам защо хората смятат, че това не е най-добрият подход."

Измамата на Мейер може да е опасна поради рисковете от психологически стрес и опасността от кръвосмешение между полубратя и сестри, които нямат представа, че са роднини. През 2017 г. тези страхове накараха Холандското дружество по акушерство и гинекология да го включи в черния списък като донор, след като научи, че е родил най-малко 102 деца чрез множество холандски клиники. Това беше в нарушение на насоките в Холандия, които предвиждат, че донорите на сперма не трябва да стават бащи на повече от 25 деца. Други държави имат свои собствени правила: ограничението за Обединеното кралство е 10 семейства (с неограничен брой деца), докато в Германия ограничението е 15 деца. Има малко общо международно регулиране.

Мейер казва, че приема, че инбридингът е проблем, но вярва, че критиците му "преувеличават" вероятността.

"Всичко се свежда до това дали моите деца донори биха се натъкнали на някого, когото не познават, и винаги могат да попитат", казва той. "Всички деца знаят, че са от донор и знаят името ми. Това е малко нещо, което те трябва да знаят. "Вие от донор ли сте и вашият донор ли е Джонатан?"

Той казва, че е спрял даряването на сперма на нови реципиенти по собствено желание през 2019 г.
Стигнал до решението отчасти, защото искал да се съсредоточи върху това да има свои деца. Четири години по-късно холандски съд му нареди да спре даряването на сперма, да унищожи всички проби, съхранявани в клиниките, и му наложи глоба от 100 000 евро за всяко бъдещо нарушение, въпреки че дава възможност на майките, които искат биологични братя и сестри за своите деца, да го потърсят.

"Уважавам присъдата“", казва Мейер.

Мейер казва, че е отказал да участва в "Човекът с 1000 деца", защото не е в най-добрия интерес на децата.

"Мисля, че наистина се извлича полза от тези семейства, които са били безплодни или просто са искали да имат семейства", казва той. "Те са добри хора, прекрасни хора и сега хората ще ги питат: "О, детето ви едно от онези в документалния филм ли е? Ще направи ли нещо добро за децата?"

Той все още не е гледал поредицата и отрича няколко от основните обвинения, повдигнати срещу него. Той казва, че никога не се е състезавал с колегите донори кой може направи повече деца, като твърди, че никога не е споделял с никого броя на децата, които има. Той категорично отрича може би най-шокиращото обвинение в поредицата, че той и друг донор на име Леон са смесили спермата си, преди да я дадат на реципиента, за да видят кой ще "победи". "Това в документалния филм ли е?“"— пита той Independent недоверчиво. "Не, това е пълна клевета. Това е лудост. Защо да правя това? Защо някой трябва да прави това? Ако е в документалния филм, бъдете подготвени, определено ще съдя целия екип на Netflix."

Той също така отрича да е дарявал на банка за сперма в Кения или да е публикувал в донорски групи като Лъва от Момбаса. "Нямам контакт с тези момчета", казва той. "Не искам да имам нищо общо с тези идиоти." Когато е запитан за  донора на име Антъни, който написа, че иска да дари сперма в Кения, за да "избели Африка", той е възмутен. "Това е просто отвратително", казва Мейер. "Дистанцирам се на милиони мили от този човек. Той е ужасен. Чувал съм, че тези десни момчета искат да разпространяват белия ген или нещо подобно, всички тези глупости."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от Русия
Путин преследва окончателен край на войната и унищожаване на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 26 Пишеш дивотии без дапознаваш фактите. В сравнение дори с норвежците и швезите, у българите е по-висок процентът на онези, които имат безценното генетично качество кръстоска между арийци и хиперборейци. Ама какво ли ти говоря за неща, от които и хабер нямаш.
33
1
 
1
 
! Отговори
ТочноТоваЕпроблемът- преди 4 дни
Да не се получи кръвосмешение, ако се срещнат момче и момиче, които не знаят, че са полубрат и полусестра. Иначе няма нищо лошо в това един русокос и синеок интелигентен млад мъж да създаде много деца. Пък и кой нормален мъж ще откаже, ако някоя женичка му се обади и мило го помоли да приеме тя да му плати пътните разходи, за да отиде при нея и да я осемени чрез нормален секс? Хем и двамата ще останат доволни, хем ще се роди още едно дете-арийче!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Сата НАТО Дали е генетично *** не знам,но съм сигурен че ти си обременен!Татко-алкохолик или майка-бра нтия?Или и двете?И много бой като малък?Или си бил необичано дете!?
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
хаха като срещнат плодовете на неговия труд и незнаят че са от един баща, помислете колко из ро ди ще се получат в следваащите поколения:)
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Вместо да гледате кучета, вижте човека какво прави.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И кво? Не е изнасилил или убил никой.
28
0
 
0
 
! Отговори
До Боби преди 5 дни
Монах?
27
1
 
4
 
! Отговори
реалност преди 5 дни
Ако има една дето си продава и то много успешно онлайн пръднята в буркан,то този си е направо ангелче!Много добре се е ориентирал и бая загорели е опънал щото като ЕТ едва ли дава гаранция,та може да са повторили и потретили?!
26
2
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 дни
Какъв "здрав, рус, синеок"? Той очевадно има глупава фзиономия, даже донякъде уродлив и делата му потвърждават идио тията. Муцуната му е маймунеста, носът му е сплескан. Хората още преди хиляди години са изваяли от мрамор еталонните модели на хомо сапиенс. Този човек е генетично тьп.
25
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
От булгурите по мешано, генетично сакато и ненормално семе има ли бе, този , лелиночичовия .Ти явно си тричан и онождан от попа като по малък. Какви англосаксонците са Фламандците във Фламандия бе, kayнь сплескан!
24
1
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 дни
Бая ч....кии е хвърлил. Ха ха.
23
5
 
6
 
! Отговори
Роскосмосс преди 5 дни
Този ще трябва на руснаците да компенсира загубите във войната........А иначе, Русия Умре.....
22
0
 
13
 
! Отговори
по закон преди 5 дни
бащата на тези бебета всъщност кой е? Ако майката посочи донора за истинският баща,как би се оттървал ,,таткото" след ДНК-Тест,ако се стигне до издръжка по закон? Това 500-600 чавета е някаква космическа сума.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И тоя ако има някакво генетично заболяване или е предразположен към раково заболяване кво прайм?
20
8
 
7
 
! Отговори
Яловици преди 5 дни
Кой е казал,че Инвитро създава пълноценни 100% хора ? Създал е 600 Долита -не-нормални дефекта.А инкубаторите, износили ги, ако не са сурогатни ще им берат гайлето цял живот,защото слабо-умието е генетично и наследствено и причинно следствено.
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
бял,здрав,рус,синеок,красиво носле ще бъдат красиви деца, браво!
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 4 Абе, първо има мъже, които не могат да имат деца и това помага. Второ така или иначе е по-добре с донор и знание на двамата. Иначе жените винаги са намирали решение, ако те самите не са ялови. По статистика в над 30% от случаите на ДНК тест(за бащинство, при проба за донор и т.н.) се оказва, че бащата не е баща. Затова и в САЩ сега щати вкарват задължителен ДНК тест при подписване за бащинство и дела за издръжка. Представи си без противозачатъчни- 70-80% деца от изневери.
17
0
 
7
 
! Отговори
Русия преди 5 дни
Много Кикита ши има
16
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 дни
И аз искам да съм на негово място, но съдбата ми е друга, а именно да съм девствен цял живот и да нямам деца.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Сега и да вземат да го осъдят за издръжка, както ЛБГТ майка осъди донор в САЩ, защото "съпругът" я изоставила и отказала да плаща за детето, защото не е от нея...