Възможно ли е някоя страна от НАТО да откаже подкрепа за Украйна?

Изборите за президент на САЩ са ключов фактор
29 юли 2024 17:00, Инна Ангелова
262
Възможно ли е някоя страна от НАТО да откаже подкрепа за Украйна?
Снимка: Pixabay

В статия за Politico Дерек Уайът, професор по право в Оксфордския университет, пише, че ако Доналд Тръмп спечели изборите през ноември и отново влезе в Белия дом, някои страни от НАТО са готови да спрат да помагат на Украйна.

Според изданието Тръмп най-вероятно ще иска да прекрати конфликта, оставяйки на Русия все повече и повече територии. В резултат на това европейските страни от Алианса могат да бъдат изправени пред труден избор. Те или трябва да приемат уреждане на украинския конфликт в полза на Москва, или да подкрепят Киев, като по този начин отхвърлят сделката.

Уайът посочва, че американският лидер в този случай може да оттегли гаранциите за отбрана на САЩ от членовете на НАТО, доставящи оръжие на украинските войски, които той смята за “ескалатори“ на конфликта, допълва "Труд".

Професор Уайът допълва, че криза от този вид ще отслаби и разедини НАТО до степен, че “някои съюзници може да се откажат от конфронтацията с руския президент Владимир Путин и да спрат да подкрепят Украйна".

Но голямо безпокойство е, че идеята на Тръмп за мирно споразумение може просто да означава, че Русия запазва областите на Украйна, които държи в момента. Той наскоро назначи сенатора от Охайо Джей Ди Ванс за свой вице-партньор, човек, който каза, че всъщност не го интересува какво ще се случи с Украйна .

По подобен начин Ричард Гренел – възможен държавен секретар при Тръмп – се застъпи за мирно споразумение за Украйна , което ще запази украинската територия, но ще позволи създаването на "автономни зони". Термин, който може би е код за Украйна, която просто приема загубите си и продължава напред”, пише още професорът в статията за Politico.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 1994 Украйна има договор Русия да ги пази от НАТО!! Което прави в момента!
57
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това малко като задача по математика: ако х=3, то y клони към плюс безкрайност... Айде първо изчакайте да видим Тръмп ще стане ли президент, и тогава ги правете тези анализи... Защото откакто Камала Харис е кандидата на демократите, то ситуацията стана съвсем различна, и все повече изглежда че тя е фаворита за победата
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Така е ..Е , щом ''ти'' казваш ....Гледай си откриването на джЕн-Дъросаната олимпиада , и не се бъркай в политиката на ГОЛЕМИТЕ РИБИ !!Не виждаш ли че Запада е толкова западнал , че няма и армия !
55
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хилари имаше милион и нещо повече гласа от Тръмп!
54
9
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До Сметки без кръчмар! 44 Амин , дай Боже .Това заслужават нашествениците.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възможно е да.
52
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто поредното доказателство, че Европа се управлява на конци от Вашингтон.
51
4
 
11
 
! Отговори
До 31 преди 1 месец
Украйна не е член на НАТО,а тоя договор това е достатъчна причина
50
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В нато няма държави, има само Сащ и робските и колонии
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 10 .....Това е новата емблема на МЕРЦЕДЕС , на западащият Запад , защото истинската вече е напуснала / големият гигант --МЕРЦЕДЕС / Европа / Германия / , и се е приземила в Китай ... , а БМВ е вече ФЪФ Индия .. Колко работни места са освободени , и то не само от тези гиганти в икономиката на Германия , ... в Полша е същото положение , и там гиганти в икономика на Полша , НАПУСНАХА ПОЛША ..Всичко това е плод от войната която ЕС плаща на САЩ и Англия с/у Русия , да не говорим за бежанците ...
48
25
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
Русия трябва да вдигне белия флаг и нещата си идват на място.Стига д-ив-от-ия.
47
3
 
6
 
! Отговори
Нора преди 1 месец
Свеж пример е България! Простт народ,слаба държава, крадливи,алчни и корумпирани политици!Ще изпратим,вероятно и жива сила след септември!За пример сме!
46
2
 
11
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
И къде в договора на нато пише, че членовете на нато трябва да помагат на Украйна? Или някъде с много ситнички букви в договора е записано, че членовете на нато трябва да помагат на всеки, който американския президент посочи с пръст. Или може би на кой да се помага се решава като се хвърля боб и зарове.
45
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рейнметал е достатъчен да унищожи всички руски войници в Украйна
44
3
 
6
 
! Отговори
Нора преди 1 месец
Свеж пример е България! *** народ,слаба държава, крадливи,алчни и корумпирани политици!Ще изпратим,вероятно и жива сила след септември!За пример сме!
43
13
 
4
 
! Отговори
Сметки без кръчмар! преди 1 месец
Първо, осъденият измамник Тръмп никога повече няма да влезе в Белия дом и второ, Украйна не само ще спечели войната, но Феодалната империя на злото ще бъде разтурена.
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами така е когато се смени господаря на "свободните" и "независими" европейски държави.
41
12
 
5
 
! Отговори
Днес.РУ преди 1 месец
И понеже редакторите на Днес.РУ са изключително независими, значи да очакваме да ни осведомят със същият плам как ТУАРЕГИТЕ в Мали горещо посрещат руските вагнеровци.
40
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** русофили, не се надявайте на Тръмп а мислете как ще си спасите кожата когато Русия се разпадне
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ама САЩ една година лъга и не помага забравихте ли...