Възможно ли е някоя страна от НАТО да откаже подкрепа за Украйна?

Изборите за президент на САЩ са ключов фактор
29 юли 2024 17:00, Инна Ангелова
262
Възможно ли е някоя страна от НАТО да откаже подкрепа за Украйна?
Снимка: Pixabay

В статия за Politico Дерек Уайът, професор по право в Оксфордския университет, пише, че ако Доналд Тръмп спечели изборите през ноември и отново влезе в Белия дом, някои страни от НАТО са готови да спрат да помагат на Украйна.

Според изданието Тръмп най-вероятно ще иска да прекрати конфликта, оставяйки на Русия все повече и повече територии. В резултат на това европейските страни от Алианса могат да бъдат изправени пред труден избор. Те или трябва да приемат уреждане на украинския конфликт в полза на Москва, или да подкрепят Киев, като по този начин отхвърлят сделката.

Уайът посочва, че американският лидер в този случай може да оттегли гаранциите за отбрана на САЩ от членовете на НАТО, доставящи оръжие на украинските войски, които той смята за “ескалатори“ на конфликта, допълва "Труд".

Професор Уайът допълва, че криза от този вид ще отслаби и разедини НАТО до степен, че “някои съюзници може да се откажат от конфронтацията с руския президент Владимир Путин и да спрат да подкрепят Украйна".

Но голямо безпокойство е, че идеята на Тръмп за мирно споразумение може просто да означава, че Русия запазва областите на Украйна, които държи в момента. Той наскоро назначи сенатора от Охайо Джей Ди Ванс за свой вице-партньор, човек, който каза, че всъщност не го интересува какво ще се случи с Украйна .

По подобен начин Ричард Гренел – възможен държавен секретар при Тръмп – се застъпи за мирно споразумение за Украйна , което ще запази украинската територия, но ще позволи създаването на "автономни зони". Термин, който може би е код за Украйна, която просто приема загубите си и продължава напред”, пише още професорът в статията за Politico.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
ако искат мир в европа всички трябва да откажат подкрепа а да се седне намасата за преговори и мир стига вече са се избивали млади хора заради алчносттана сащ за печалби и ресурсите на русия след 75 години мир какво доживяхмеукраина да не се приема в нато и ес искаме мир а не воини русия няма данапада никои ако не я провокират непрекъснато
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
20г. в Нато и още разчитаме на съветска техника при бедствия, големи са ни приятели атлантиците няма що
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Х....Извинявай , но ти РЕДОВЕН ли си ?ПоВниш ли , когато за Хилари Клинтън даваха ''победа'' , със 62% ,....и кво станЪ ,......... едва 43%?
35
0
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 1 месец
"А защо логото на Мерцедес е над статията? Какво общо има?" ---------------------- Ами няма нищо общо, защото това не е емблемата на Мерцедес.
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"aко Доналд Тръмп спечели изборите през ноември и отново влезе в Белия дом, някои страни от НАТО са готови да спрат да помагат на Украйна".......................Това е така защото в момента "помагат" под натиск от сегашната американска администрация и не по собствено желание.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възможно ли е да поискаме Турция да напусне НАТО след като заплашва Израел.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помоща за Русия е 3 към 1?
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Говореше се от американци, че ако Байдън остане, ще има световна война, може и затова да са го сменили демократите, а не само защото е болен, те си знаят най-добре.
30
5
 
19
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
Пишете в Гугъл "Североатлантически договор" и четете, ако намерите причина да оказваме помощ на Украйна споделете, дори според чл. 8 не би трябвало да оказваме.
29
13
 
3
 
! Отговори
До тръпметистите преди 1 месец
През 2016г. Тръмп премахна оръжейното ембарго за Украйна наложено от Обама и даде Джевелини на Украйна с които размазаха 350 000 руска армия
28
1
 
14
 
! Отговори
До 27-ми преди 1 месец
Над 2% от БВП. Ние сме едни от малкото будали дето плащат всички и отгоре даже.
27
2
 
17
 
! Отговори
КуКлус преди 1 месец
Хахахахаха луда работа ....нямат нищо общо с НАТО , а използват всички държави ......
26
0
 
5
 
! Отговори
До членския внос преди 1 месец
Нашия, колко е?
25
11
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
Никоя страна няма право да отказва на Украйна помощ ! Украйна е създала НАТО тя е най важната държава ! ЕС и НАТО са длъжни на Зеленски !
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Невъзможно е! Дори Унгария и Сърбия продават оръжие на Украйна, защото ЕС и САЩ са отпуснали 120 милиарда долари. Освен това Украйна получава по 1,5 милиарда евро месечно от замръзените руски активи. С тях Украйна купува ток и храна
23
17
 
7
 
! Отговори
Х преди 1 месец
Тръмито ще загуби. Последната анкета на Фокс показа, че Камала печели в няколко много важни щата. Жената събра 200 милиона до момента...
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп е нещо, като цар Мидас!
21
7
 
6
 
! Отговори
до 19ти преди 1 месец
Ако сметнем колко е членския внос на НАТО, че видим, че Тръмп прави помен с чужда пита :D
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И на мен като на Ди Ванс ми е се едно дали тия области ще се владеят от русоорки или от укроорки. Да се оправят!
19
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО да престанат да създават конфликти между държавите, да се изтеглят и от граничещите с Русия държави или до положението си през 1996 г. , а най-добре е да се разпаднат! Да не се насажда омраза , русофобия, да не се блокира свободната търговия на равноправна основа между европейските държави, вкл. и с Русия! И зеления, кървав наркоман и обкръжението му, да не ни запушват пътя за търговия и да не убива славяни!