Пожар е горял в атомната електроцентрала в Запорожие

Киев и Москва взаимно се обвиняват
Обновена: 12 авг 2024 07:44 | 12 авг 2024 07:10, Анисия Иванова
77
Пожар е горял в атомната електроцентрала в Запорожие
Снимка: БГНЕС/EPA

Пожар е избухнал вчера вечерта в охладителната система на украинската Запорожка атомна електроцентрала, която от март 2022 г. е окупирана от руските сили. Киев и Москва се обвиниха взаимно, че са отговорни за него, обобщава Франс прес.
 
 Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която има екип на място, пожарът не е оказал влияние върху  ядрената безопасност. Шестте реактора на централата са спрени.

"Експертите на МААЕ са видели гъст черен дим, излизащ от северната част" на обекта, след като са чули "множество експлозии вечерта", и са били информирани от ръководството на централата "за предполагаема атака с дрон" срещу една от двете охладителни кули, заяви МААЕ. Агенцията призова за "незабавен достъп" до засегнатия район "с цел оценка на щетите" и "определяне на възможната причина за пожара".

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси също призова за прекратяване на подобни "безотговорни атаки", които  увеличават опасността от ядрена авария. "Всеки пожар на обекта или в близост до него крие риск от разпространение към инсталации, които са от съществено значение за безопасността", каза той.

Запорожката ядрена централа е най-голямата в Европа. Тя се намира в Енергодар, на брега на Днепър - река, която сега е естествена фронтова линия между двете страни в конфликта.

"Обстрелът на град Енергодар от украинските войски предизвика пожар в охладителната система на централата", заяви назначеният от Русия областен управител Евгений Балицки. Той също така увери, че радиационната обстановка около централата, чиито шест блока са спрени от съображения за безопасност, е нормална.
 
Експертите на МААЕ провериха независимо нивата на радиация и потвърдиха, че те не са се променили".
       
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "руски окупатори са предизвикали пожара" в централата. "От Никопол (град, който е срещуположен на централата) регистрирахме, че руските окупатори са запалили огън на територията на Запорожската атомна електроцентрала. В момента нивата на радиация са в норма. Въпреки това докато руските терористи поддържат контрол над атомната електроцентрала, ситуацията не е и не може да бъде нормална. От първия ден на завземането й Русия използва Запорожската АЕЦ единствено за изнудване на Украйна, цяла Европа и света.", заяви държавният глава, цитиран от Укринформ.

Президентът подчерта, че Украйна очаква реакцията на света, реакцията на МААЕ. "На Русия трябва да бъде потърсена отговорност за това. Само украински контрол върху Запорожската АЕЦ може да гарантира връщането към нормалното състояние и пълната безопасност", подчерта Зеленски.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко заяви, че "следи отблизо" ситуацията от мониторингови станции в близост до обекта.  "Няма опасност от експлозия на пара или други последствия", добави той.

От началото на конфликта централата се намира в много опасно положение.   Москва многократно е обвинявала украинските сили в умишлено бомбардиране на съоръжението, което Киев отрича. От своя страна Украйна обвинява Русия, че е милитаризирала обекта, като е инсталирала тежки оръжия в периметъра на електроцентралата, пише БТА.  

Руската ядрена компания "Росатом" обяви, че пожарът в Запорожката централа е изгасен, но той е нанесъл щети на охладителна кула, но тя не е била действаща.  Украинската компания за ядрена енергетика "Енергоатом" заяви също, че една от охладителните кули на централата и друго оборудване са били повредени при пожара.  

Освен Запорожката АЕЦ, която се контролира от Русия, Украйна разполага с три друг атомни електроцентрали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от Русия
Путин е несменяем лидер вече четвърт век - как го постига?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
след 140 дни КРАЙ НА ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПА ЗА РУСИЯ !!!
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ама как пък познах още миналата седмица, че отиват за аец-а. Моного ще да ги е яд войните, че не са успели да го унищожат. Един хубав радиоактивен облак тука и славяните ще почнем да чезнем трипъти по бързо от рак. За малко да успее на ФАЩ мини плана за геноцид над славяните.
56
2
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 4 седмици
До 57: тъй като самият Сталин е знаел, че комунистите са мозъчно увредени в следствие на кръвосмешение е казал: на германският национал социализъм ще казваме фашизъм за да не се бъркат ромите но кой социализъм е "добрият" и кой "лошият". Затова до ден днешен нашите путлероджендъри казват на немският социализъм фашизъм.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 57 В Германия никога не е имало фашизъм. Аман от умственно ограничени копейки!
54
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
до 39, Георги Димитров е единственото българско име в световната история, за антифашистка Европа той е антифашист, който е победил фашизма в самата Германия на съдебен процес, ето затова ни наричат фашисти дори македонците, а срещата на цар Борис Трети с Хитлер е отразена от ББС като предателска, българският цар предаде своя народ в робство на хитлеристка Германия
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
според шефа на МААЕ ударът е от дрон, не казва чий е дронът, но обстрелът на запорожката АЕЦ трябвало да спре, защото в момента няма опасност, но можело да засегне близки опасни участъци (няма опасност, защото централата не работи, но Курската АЕЦ работи), шефът на МААЕ трябва да престане да се държи безотговорно и да посочи чий е обстрелът и дронът в частност който е предизвикал пожар, защото според зеленски руснаците палят гуми
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе той Зеленски добре лъже, ама давате ли си сметка, че ако наистина в пристъп на опиянение от наркотиците, които приема заповяда да я гръмнат какво ще стане? Маината им на руските войски, цяла Европа барабар с украина ще стане едно радиационно пепелище! Тогава незнам, как радиацията ще определя кой русофил и кой русофоб евроатлантик?
51
2
 
10
 
! Отговори
до 42 преди 4 седмици
До Анонимен как каква работа имали в АЕЦ руснаците .Представи си че там има перални , тоалетни чинии , телевизори , велосипеди и пр. -интересни за *** военни трофеи
50
3
 
11
 
! Отговори
Исо Хазара преди 4 седмици
Според Зеленински, руснаците сами са си го запалили, а не укр. терористи, така както преди руснаците са обстрелвали с "приятелски огън", позициите, които имат! Да му имам логиката на това малко брадато хазарско джудже!!
49
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хайде поне веднъж напишете истината. А тя е, че укрофашистите започнаха ядрен терор над Европа. Същата тази Европа, която по заповед на САЩ налива милиарди евро в ОкраИна и които евро никога няма да бъдат върнати. ЕС финансира войната на САЩ срещу Русия на територията на Украйна.
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Появиха се снимки. Пиянките са запалили гуми и обвиняват. Търсят съчуствие, милите.
47
6
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 седмици
Защо атаката срещу ЗАЕЦ е ядрен тероризъм: 1. Всички ядрени реактори са спрени и празни - тук няма претенции никой. 2. Има хранилище на отработено гориво - това са отработени енергийни касети, които все още излъчват много радиация за транспортитране и заради вторичен разпад на елементите излъчват топлина. Естествено излъчваната топлина е само частица от мощността когато работи в реактора. Но е достатъчна да се стопи ако не се охлажда. ВСУ атакуваха радиаторите за охлаждане на централата!!!
46
6
 
9
 
! Отговори
стига бе преди 4 седмици
Укрофашистите са ударили с дрон АЕЦ-а, а наркомана вика - Русия са запалили огън на тероторията на АЕЦ Запорожение. Добре се е научил нарко от господарите си, чак ги минава по наглост.
45
4
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 4 седмици
Ти като си интелектВалец, на кому оная работа търсиш тук? Ходи да пишеш филипиките си в сайта на Зеленочорапов или в "Комсомольская правда", за да Фанат декиш.
44
0
 
4
 
! Отговори
FMC преди 4 седмици
26% от коментарите са изтрити.
43
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А каква работа имат руските главоези в АЕЦ-а?
42
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пожарут е възникнал след нападение с безпилотни дронове срещу атомната централа. Наркотизираният клоун няма да миряса,докато не унищожи целия европейски континент. Трябва да си напълно откачил за да обстрелваш атомна централа. А европейските бюрократи продължават да насъскват наркомана без да си дават сметка за последствията от действията на хунтата в Киев
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Коментарите в сайта под всички важни новини са на 90% инфантилни. Което, поради факта, че въобще са допуснати, говори за изключително ниско умствено ниво на нацията. Защото, за да се допускат, явно сайтът има полза, явно това се отваря и чете. Изключително ниското умствено ниво е белег на упадък, със сигурност умишлен. Както метафорично се е изразил Ленин преди повече от 100 години, развитието на човечеството е по спирала, сега сме назад, предстои рязък завой...
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Още много пожари ще се случат.
39
7
 
7
 
! Отговори
До 51 преди 4 седмици
И ще го въоръжаваме, защото е цивилизован човек, а не руско мeкepe.