Ще се превърне ли Курск в разменна монета при преговори между Украйна и Русия?

За първи път чуждестранна армия е на руска земя от Втората световна
13 авг 2024 21:35, Анисия Иванова
172
Ще се превърне ли Курск в разменна монета при преговори между Украйна и Русия?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отне известно време да станат ясни подробности около нахлуването на Украйна в руската Курска област. Нямаше официално потвърждение от Киев, но там намекнаха за него. Какво знаем? Какво казват военните? Колко значимо е това?

Коментар на Том Халпин пред Bloomberg.

Може да се каже, че имаше голям шок в Кремъл при това развитие на събитията във войната. Трябва да припомним, че това е първият път, когато чуждестранна армия е на руска земя от Втората световна война насам, коментира Том Маккензи от Bloomberg.

Президентът Владимир Путин изглеждаше доста мрачен, когато получаваше доклади от военните миналата седмица и началникът на генералния щаб го уверяваше, че вече се справят с това.

Със сигурност Русия бърза да пренасочи подкрепления – танкове, артилерия и войници – за да се опита да удържи фронта и да отблъсне нахлуването на Украйна. Засега не са успели и има доказателства, че Украйна се опитва да увеличи присъствието си на руска територия.

Изглежда като високо рисков ход от страна на Украйна. Има ли яснота за това какви са целите им?

За момента не разкриват много. Има всякакви теории. Една от тях е, че те просто се опитват да отклонят натиска от фронта на изток, като принуждават Русия да премести резерви и ресурси обратно на собствената си територия, за да се противопостави на това нахлуване.

Има други теории, в които се предполага, че те се опитват да завладеят територия, за да я използват като разменна монета по-нататък срещу Русия. Както знаете, Русия е окупирала част от Украйна. А това може да е оказване на натиск върху Русия, като се прати войната при руснаците.

Десетки хиляди руснаци са избягали от бойните действия. Руските държавни медии се опитват да омаловажат това нахлуване като се подчертава колко помощ получават хората, които бягат от домовете си. Това не са картини, които руснаците очакват да видят за собствената си страна.

Това е укрепване на морала за Украйна и психологически удар за Русия.

Това е по темата за нахлуването. Има много много неща, свързани с Украйна в този конфликт. Едно от тях е атомната електроцентрала в Запорожие, която беше център на вниманието миналата година. Имаше много страх, глобални опасения за бъдещето или за рисковете около тази атомна електроцентрала, която е окупирана от руснаците.

Сега Украйна твърди, че в АЕЦ Запорожие е започнал пожар. Има ли риск от радиация? Какво знаем за ставащото там?

Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Международната агенция по атомна енергия иска да получи достъп, за да може да провери какъв е източникът на пожара и каквито и да е последици.

Те заявяват, че "за момента няма следи от повишено ниво на радиационен риск", но има дискусии относно какво е предизвикало пожара. Има сведения, според които става дума за атака с дрон и от Международната агенция по атомна енергия са много притеснени, за да не се превърне тази атомна електроцентрала в място на боеве. Те искат да знаят какво е причинило това и какви са щетите.

Интервюто може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Русия
Въпреки битките в Курския регион: Украйна и Русия ще транзитират газ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 3 седмици
Толкова сте гнъсни и жалки в лъжите си, мислите ли, че хората не четат военни сводки? Още преди пет дни укропското настъпление беше спряно и сега тече изтребването на укрите. Не, никаква разменна монета няма да е тоя регион, защото докато дойде време за преговори, от нахлулите в Русия ще остане само мъpшата.
147
3
 
7
 
! Отговори
на тъпия въпрос преди 3 седмици
отговора е ДА! А украинците няма да могат да платят лихвите дето сега им текат. Та ще се наложи да им отчуждят и Одеса!
146
9
 
4
 
! Отговори
= преди 3 седмици
Това няма да спре войната.Тази война е лично на путин и всичко друго освен победа е пагубно за него.Но русия няма сили за решителна победа, украинците също и войната ще се влачи с години.За огромно съжаление на путинистите всички освен русия и Украйна са на далавера от тази война,а най-вече Китай и САЩ. И след като путин по най глупавия начин позволи да го хванат за топките, кой е този будала дето ще му позволи да се измъкне?Някой ден руснаците сами ще изритат путин и войната ще спре за часове
145
2
 
10
 
! Отговори
Снимат се и бягат преди 3 седмици
Украински войници на мотоциклети се втурват в селата със скорост, след което разпространяват новини за превзетите села. Появата на враг в определено село обаче не означава контрол над него.
144
4
 
3
 
! Отговори
А резерви идват преди 3 седмици
Вчера руските войски направо от марша са заели позиции в района на Курск и в други посоки. Сред появилите се резерви са части от Доброволческия корпус на руското министерство на отбраната. В него влиза и легендарната Международна бригада Пятнашка, създадена като батальон през 2014 г.
143
4
 
10
 
! Отговори
Няма да го бъде преди 3 седмици
От Курска област разменна монета няма да се получи. Руската армия вече чисти украинските части оттам. И продължава да напредва в Донбас.
142
1
 
10
 
! Отговори
"Неосведоменстт преди 3 седмици
на Запада за атаката към Курск е трогателна. На Колективния Запад не му трябва мир, при който ще трябва да признае поражението си. Идеята е Украйна да бъде изтрита като държава, за да може да продължи да клейми лошия Путин и се създаде нова студена война. По този начин зоната на влияние на САЩ до голяма степен ще се капсулира и без възможности за индивидуална политика.
141
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Война в Украйна щеше да има при всички положения, да не мислите, че НАТО 10г. въоръжава и подготвя най многочислената армия в европа ей така за лудо, ако Русия не ги беше изпреварила укрите след като ги подготвят и въоражат веднага щяха да нахлуят и да си върнат Крим, който беше анексиран най демократично с референдум.
140
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичко показва, че и този напън ще завърши толкова "славно" като останалите, с тежки загуби в жива сила и техника от укрите, без поддръжка от въздуха, без доставки на гориво и храна си е глупост голяма, просто ще има някоя седмица квикане колко сме велики и после, ми що стана така, кво стана пак.
139
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А кво става сега, на Русия ли ще помагаме да изгони агресора, хахахаха, Г7 кога ще се събира да се определи какви оръжия ще се пращат на Русия да изгони агресора, и какви санкции ще се наложат на укрия, хахахаха, нали така помагаме ние демократите да защитаваме нападнати държави от агресори, хахахаха. Кви ша ги дървят сега евроатлантиците, хахахаха.
138
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путлериста даде страхотна възможност на Европата да се измъкне, просто казва укрите са същите агресори като Русия и няма да им помагаме повече, махаме всички санкции и спираме всяква помощ, оправяйте се сами както си искате.
137
4
 
0
 
! Отговори
Курск-свободни руси! преди 3 седмици
До Българин - Мери нещата не от ВСВ (Втората световна война), а от по-рано, от Монголо-татарското иго, когато Курск си беше независимо самостоятелно княжество. Ордата въздигна Москва и създаде Русия. Една историческа несправедливост трябва да бъде възстановена. Да живее СВОБОДЕН КУРСК на свободните руснаци!
136
9
 
4
 
! Отговори
Минаващ преди 3 седмици
Украинската операция се разгръща. Вече над 74 руски селища се вее украински флаг. Освободени са.
135
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Една седмица от настъплението мина и ефектът на изненадата вече отшумява. Руснаците ще оставят отворен чувала още няколко дни за да влязат повече резерви и тогава ще го затворят и ще стане сеч за ВСУ.
134
0
 
0
 
! Отговори
Тагарев преди 3 седмици
Да особено ако секси ден пращат по 2000 ***
133
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Курск ще се превърне в гробище за няколко хиляди украинци. Вече започнаха масово да се пускат снимки с унищожена техника и избити или пленени украинци.
132
2
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 3 седмици
Курск ще се превърне в гробище за 3 елитни украински бригади с около 10.000 бойци - ще бъдат омиротворени
131
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичко показва, че и този напън ще завърши толкова "славно" като останалите, с тежки загуби в жива сила и техника от укрите, без поддръжка от въздуха, без доставки на гориво и храна си е глупост голяма, просто ще има някоя седмица квикане колко сме велики и после, ми що стана така, кво стана пак.
130
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Не мога да си представя как някой руски управник прави нещо такова без да бъде линчуван от руския народ. За руснаците Курска област има огромна стойност още от втората световна война. А Украйна не мисля, че има военния потенциал да задържи тази територия, която е почти неукрепена. Руската армия успя да пробие на няколко места фронт с фортификационни съоръжения изграждани 10 години с хиляди тонове бетон. Въпрос на седмици е да си върне контрола и над селата в Русия.
129
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Война в Украйна щеше да има при всички положения, да не мислите, че НАТО въоръжава и подготвя най многочислената армия в европа ей така за лудо, ако Русия не ги беше изпреварила укрите след като ги подготвят и въоражат веднага щяха да нахлуят и да си върнат Крим, който беше анексиран най демократично с референдум.