Украински войници на руска територия: Влязохме лесно, готино е

Елементът на изненада проработи, казват те
14 авг 2024 13:19, Нели Христова
488
Украински войници на руска територия: Влязохме лесно, готино е
Снимка: БГНЕС

Докато "Z" е символът на Русия за нейната инвазия в Украйна, триъгълникът представлява най-дръзкия опит на Украйна да я отблъсне.

Символът е залепен или нарисуван отстрани на всеки камион за доставки, цистерна или превозвач на персонал, който се насочва към руската граница в Сумска област.

Това е офанзива, която превзе стотици квадратни километри руска територия и осезаемо възстанови инерцията и морала на военните усилия на Украйна. Руският служител, отговарящ за граничния регион Курск, говори за 28 селища под украински контрол и почти 200 000 руснаци, които са напуснали домовете си.

Томаш току-що се бе завърнал от украинската трансгранична мисия заедно с другаря си "Акорд", който небрежно казва, че е било "готино". Техният екип за дронове беше прекарал два дни, проправяйки пътя за трансграничното нахлуване.

"Имахме заповед да дойдем тук, но не знаехме какво означава това", признава Томаш, докато спира за кафе на бензиностанция. "Потиснахме средствата за комуникация и наблюдение на врага предварително, за да разчистим пътя."

Точно колко руска територия е била завзета не е сигурно, въпреки че има скептицизъм относно твърдението на главнокомандващия Александър Сирски, че 1000 кв. км са под украински контрол. Руското министерство на отбраната настоя във вторник, че украинските опити за навлизане по-дълбоко са били осуетени. Каквато и да е реалността, изглежда, че Киев е ангажиран с този военен риск.

Нивото на активност в съседната Сумска област е нещо, което не е невиждано от освобождението през 2022 г., когато имаше усещане за вятър в украинските платна. Това несъмнено е добре дошло отклонение от мъчителната война на изтощение през последните 18 месеца, но да го определим като успех или провал би било преждевременно.

Целта на тази офанзива е неясна, въпреки че президентът Володимир Зеленски говори за насочване към места, от които Русия може да предприеме атаки срещу Украйна и приближаване към "справедливия мир".

Но е очевидно, че Киев атакува с част от най-добрите си войски

Здраво изглеждащи войници се събират около превозни средства, които отговарят на тяхната мускулатура. Повечето учтиво отказват да говорят. Някои изглеждат изтощени.

През приложението за съобщения Telegram войник, който все още е в Русия, казва пред BBC, че месеци на планиране са отишли ​​в принуждаването на Москва да премести войски от други части на фронтовата линия в Украйна.

"Елементът на изненада проработи", казва той. "Влязохме лесно с малко съпротива. На 6 август първите групи преминаха през нощта в няколко посоки. Почти веднага те стигнаха до западните покрайнини на град Суджа."

При операции като тази секретността устройва войниците, които ги извършват. Не може да се каже същото за цивилните. От двете страни на границата десетки хиляди се евакуират след увеличаване на въздушните удари и боевете.

"Руските цивилни, които срещаме, не оказват съпротива", обяснява войникът пред BBC. "Ние не ги докосваме, но те или се отнасят към нас остро, негативно, или изобщо не ни обръщат внимание. Също така се опитват да ни заблуждават за позициите на руските войски."

Войниците, с които BBC разговаря, потвърждават, че руските сили наистина са били предислоцирани от източната фронтова линия, включително посоките Харков, Покровск и Торецк. Но никой от тях все още не съобщава за забавяне на руския напредък.

Владимир Путин обеща "достоен отговор" на първото превземане на руска територия след Втората световна война.
Но какъвто и да било страх, който възнамеряваше да разпространи, не е достигнал до прашните гранични селища, обичайно бомбардирани от неговите сили.

Миша и неговият приятел Валера минават покрай екипа на BBC с оранжевата си Лада в село Стецковка.

"Искам да вземат Курска област и да направят това!", казва Миша, като прави извиващ жест с ръце. "Те трябва да вземат всичко, дори Москва!".

Някои украинци, като Миша, искат войските им да отидат по-навътре в Русия отвъд Курск

"Русия нападна първа, не ние", провиква се Валера със спуснат прозорец. "Сега нашите момчета отговориха и показаха на какво сме способни. Щяхме да го завземем по-рано, ако имахме разрешение."

Украйна, изглежда, най-накрая има западната зелена светлина, за която копнееше да нанесе удар през границата.

Залозите все още са обезсърчително високи, както се вижда от строящите се нови защити в покрайнините на град Суми. До миналата седмица районът се опасяваше от руска офанзива в северната част на Украйна. Ако нахлуването на Украйна се провали, тези притеснения могат да бъдат осъзнати бързо.

Украинските сили бяха и все още са числено превъзхождани от руските агресори.

"За да задържим тази руска територия, имаме нужда от две неща", пише украински войник на вражеска земя.
"Повече градове като Суджа под наш контрол. Нашата фронтова линия вече се пука по шевовете и не е ясно къде ще ги вземем."

За Киев логиката или надеждата е, че Русия е принудена да пренасочи фокуса си от боевете на украинска земя към своя собствена.

Някои в Украйна смятат, че тази контраофанзива може дори да засили позициите й в бъдещи мирни преговори.

Но тези действия може и да отдалечат и двете страни от преговорите още повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


488
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 308 Няма да има кой да разкаже, защото ще ги изтрепат до един. Обаче Фейк БГ още половин година ще ни пуска фейк ктатии от този род, за които им плащат. Те след падането на Артьомовск/Бахмут три месеца писаха как героично го отбраняват ВСУ и че още не е паднал.
305
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Дотук добре." - казал падащият от осемнадестия етаж, минавайки покрай десетия.
304
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е готино твърдяли укрофашистите, всеки ден между 500 и 1500 от тях отиват директно при любимия си Бандера. А най-готино ще стане след няколко дни, когато ги изтрепат руснаците до крак.
303
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Завръщането в Украйна в дървен костюм ще е малко по-неприятно, но поне ще е в мир.
302
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До тук добре, готино е. Да видим нататък как ще е. Който украинец оцелее да разказва.
301
3
 
8
 
! Отговори
До 306 преди 1 месец
Сега, ако можеше да осъзнаеш драматизма на собствената си глупост, щеше да ти се иска да се гръмнеш. Но за твой късмет, не можеш да я осъзнаеш.
300
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега руските генерали ако са пичове трябва да се съединят с украинците и към Москва . Заради кремълските кръволоци загинаха 1 000 000 руснаци и украинци .
299
4
 
11
 
! Отговори
Ът преди 1 месец
Е, забавната и готина част приключи, следва тегавото (меко казано).
298
5
 
26
 
! Отговори
До Целта на Украйна преди 1 месец
Да, ама това нещо консолидира руското общество. В последните няколко дни доста е скочил броят на желаещите да се запишат като доброволци. Западняците така и не се научиха да разбират руските нрави. Освен това имаха надежда руснаците да изтеглят резерви от други направления, което не се случи. Друга цел е да иматат коз при преговори, но не знам кой ги излъга, че руснаците ще преговарят докато на тяхна територия има украинци. А украинците така или иначе няма да са там още дълго.
297
7
 
28
 
! Отговори
БоФ преди 1 месец
Готино... Това вероятно са медиини розови пр*ъдни, ама както и да е. Влязохте, сега да видим как ще излезете. А м/у другото, руснаците продължават да напредват в източна Украйна.
296
4
 
18
 
! Отговори
Целта на Украйна преди 1 месец
Във военно отношение акцията на украинската армия е незначителна. Стратегическата цел е да предизвика недоволство в Русия към Путин и върхушката до него - за което има основание, той е наследник на Горбачов и Елцин - и да бъде свален или да даде оставка. Това е изключено във военно време, дори Путин да подаде оставка, никой в Кремъл няма да я приеме - възможно е дори да бъде убит и заместен от двойник. А на негово място ще дойде много по-агресивен президент и да натисне червеното копче.
295
10
 
30
 
! Отговори
Нещо сбъркано преди 1 месец
...било "готино"?!? Украинската армия завзела десетина селца и навлязла на десетина километра в най-голямата държава в света -17 000 000 кв.км. Тежка война, към 1 000 000 убити от двете страни, още толкова инвалиди, още толкова вдовици и сираци, 12 милиона бежанци от Украйна към Европа и Русия, половината украински градове и енергийна инфраструктура разрушена, дълг от 300 милиарда $, стотина дезертьори на нощ и т.н. Държавата ти е уницожена, но било готино? Само луд наркоман може да говори така
294
36
 
14
 
! Отговори
offf преди 1 месец
Само наш русофил не разбра , че великата военна сила русия е само в празните им глави :Д
293
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВСУ превъзхождаха по численост руската групировка през цялата война особенно в началото на войната!!! Русия започна да обръща това през последните 4-5 месеца
292
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами той Пригожин показа на всички окупирани страни от русия ... че за нула време може да се стигне до москва . Няма нищо учудващо. Цялата армия е сложена в източна Украйна. Всички други фронтове са празни и всяка армия може да влезе .
291
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укрите ако не правят нещо с това нахлуване, поне да избият доста мужики, ще е добре.
290
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви 200 000 руснаци? в тези територии има не повече от 20 хиляди човека суджа е 5000 !!!
289
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Курск за Руснаците - хахаха
288
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
291 усраинците ще се молят за преговори, но никой няма да ги чуе. Москва не вярва на сълзи.Хитлер го схвана макар и късно.
287
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трепането на Хохли дръзнали да стъпят на Руска земя Започна!!!-:)))