Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област

Планира коридори за евакуация към Русия и към Украйна
15 авг 2024 08:23, Елка Василева
797
Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област
Снимка: архив, БГНЕС

Високопоставени представители на Киев обявиха, че Украйна създава "буферна зона" в руската Курска област и планира да организира доставяне на хуманитарна помощ и отваряне на коридори за евакуация на мирни жители в двете направления - и към Русия, и към Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с висши длъжностни лица, за да обсъдят хуманитарната ситуация и евентуалното установяване на военна администрация на териториите, завладени от украинските части при трансграничното им настъпление, започнало на 6 август.

"Нашият военен план е... да отворим хуманитарни коридори за евакуация на мирни жители и по посока Русия, и по посока Украйна", написа вицепремиерът Ирина Верешчук в приложението "Телеграм".

Киев планира да уреди достъп на международни хуманитарни организации, сред които най-вероятно ще влязат Международният комитет на Червения кръст и ООН, заявиха представители.

"В "буферната зона" ще бъдат осигурени храна, лекарства и други неща, необходими за мирното население", заяви омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец в "Телеграм". Той добави, че "е участвал в заседание с украинския президент Володимир Зеленски, по време на което са били обсъдени стабилизиращи мерки в Курска област", информира Укринформ.

Омбудсманът каза, че докато упражнява правото си на самоотбрана по силата на Чл. 51 от Хартата на ООН, Украйна има право не само да се защити, но и да се съобрази с всички международни конвенции и изисквания на международното хуманитарно право. "За нуждите на самозащитата нашите военни създадоха "буферна (санитарна) зона" в Курска област", написа в "Телеграм" Лубинец, цитиран от Укринформ.

Зеленски заяви, че украинските сили "спазват стриктно" международните конвенции и хуманитарното право.

"Безопасност, хуманитарна помощ, установяване на военна администрация, ако е необходимо", написа държавният глава в приложението "Телеграм", публикувайки видео от заседанието си с високопоставени представители на Киев.

Украйна каза вчера, че нейното трансгранично настъпление е достигнало до два километра навътре в руската Курска област от началото на деня и че войските са изтласкали окончателно силите на Москва от пограничния руски град Суджа.

Месеци наред руските сили обстрелват пограничните украински области от близки до тях свои територии, включително и от Курска област, припомня Ройтерс.

"Създаването на буферна зона в Курска област е стъпка, която има за цел да защити нашите погранични населени места от всекидневни вражески атаки", написа министърът на вътрешните работи Игор Клименко в "Телеграм".

Руският президент Владимир Путин използва същата терминология по отношения на новия фронт, открит от руските сили в североизточната украинска Харковска област през май тази година, посочва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


797
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
8
 
! Отговори
Ала Холивуд преди 1 месец
Експрезидентът на частична Украйна сваля ставките - вече не говори за "освобождаване" на Крим и "окупираните" (освободените) области в Донбас, нито за края на войната - когато украински танкове навлязат на Червения площад. . Нивото падна до "буферна зона", ново странно откритие на експрезидента. Явно става въпрос за нов план на САЩ и Великобритания, който не е съвсем избистрен. Може би за начало на нови преговори, както се прави , когато отбранителната линия на Киев е пред разпад.разпадане.
39
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В тая "зона за сигурност" Укропия загуби за последните 2 дни над 2000 войници и над 60 единици бронирана техника
38
5
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Вчиера Путин падарил на свиню 474 кози.Значи козар човека.Благодарен, че му пратил снаряди.Затова на хорошутките се говори подобаващо.Рррръъъъйййч
37
8
 
3
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Сега всички руснаци,които бягат от войната ще ги настанят в землянки,в Сибир. Слава на Украйна!
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Създава трънки, кръволока Зеленски е време да си заминава!
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герои на Чалгария, изпратете всичките ви генерали иФатмаци да завладеят Русия! Генерал Боко, Генерал Радев, Генерал Янев, Фелдмаршал Тагаренко, Райхсмаршал, шкембе Войводата, Фелдфебел Джамбазки и групенфюрер Боян Расете да заминават за Курската област да анексират руска територия! Слава Макарена кака Лена Макарена, еее,Макарена!
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 29 - Те не са виновни за това сисъстояние правени са без желание и това е резултатът.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шутко не излиза от зоната на делюзиите. Кефи как кани гости на чужда земя да вземат куршума. Понеже губи войната, поне да се подиграе на Путин.
32
1
 
6
 
! Отговори
473 преди 1 месец
Да си спомним август 1943г.
31
11
 
3
 
! Отговори
Екранизаторов преди 1 месец
Е нема по големи тъпунгере от руснаците, гледам как хленчат и викат путин памаги. По жалка история няма , не е имало и няма да има в цялата човешка история.
30
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна оправя Русия в гръб!
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей спрете се, хора воюват и загиват!!! Тоя бил прав, другия по-прав. Започналият войната е грешен. За какво? Хората на тази територия при всеки случай ще продължат да говорят руски и украински. Колко турски думи има в българския език, сръбски, гръцки и румънски.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилно.
27
10
 
4
 
! Отговори
Колю каруцара преди 1 месец
Не мога да разбера! Руснетата са много яки! Значи това бягство и изселване сигурно е некво стратегическо отстъпление! А? Да се изселят от цялата русия, макар дано!
26
8
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Ще правят каквото си искат Украйна там хорошутко.Това правиха расия
25
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не знам как ще свърши това. Но съм отвратен от всички тези българи, които благосклонно наричате тука "копейки". Как е възможно така да ти изпепелят така мозъка и душата, да останеш сляп за истината и правдата. Какво още трябва да се случи, за да разбереш, че си имаме раабота с един маниакален убиец и пррестъпник? За какви изобщо "братушки" става дума тука? Деца имате ли? Срам нямате ли?
24
7
 
5
 
! Отговори
Ukraine strikes back преди 1 месец
200 хиляди холопа евакуирани за седмица. Все идет по плану вяликому кремълского многоховъчнику. Гойда!
23
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво? Мирното население е евакуирано, а Зеленски иска да набута там международни хоуманитарни организации?! За да ги ползва като щит ли, да не могат руснаците да си прочистят района?
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Тарталетов 16. Последни издихания.
21
11
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Хорошутките изпитват на гърба си путиновите отрови.Рааасияя оогреррромная мумук некадърници..За три месяца стана 3 гадини .Ууу хорошундиии Ха ха ха