Украйна разруши стратегически важен мост над река Сейм

Той е използван от Кремъл за снабдяване на войските му
17 авг 2024 11:47, Нели Христова
442
Украйна разруши стратегически важен мост над река Сейм
Снимка: БГНЕС

Украйна е разрушила стратегически важен мост над река Сейм, докато продължава нахлуването си в руския регион Курск, предаде Би-Би-Си.

Цитирани са руски официални лица, според които операцията край град Глушково е отрязала част от местния район.

Мостът е използван от Кремъл за снабдяване на войските му и разрушаването му може да попречи на усилията им.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че украинските войски укрепват позициите си в Курск, и нарече завзетите територии разменна монета, намеквайки, че те могат да бъдат разменени за украински региони, окупирани от Москва.

Вече втора седмица това е най-дълбокото нахлуване на Украйна в Русия, откакто Москва започна пълномащабна инвазия преди повече от две години.

Изненадващата трансгранична операция на Украйна доведе до бягството на повече от 120 000 души, търсейки сигурност.

Но на фона на украинските претенции за териториални придобивки, Киев многократно е заявявал, че не желае да окупира Русия.

„Украйна не се интересува от окупиране на руски територии“, заяви в петък високопоставен помощник на украинския президент Зеленски.

Михайло Подоляк заяви, че една от основните цели, които искат да постигнат с нахлуването си в Русия, е да накарат Москва да преговаря „при нашите собствени условия“.

„В Курска област ясно виждаме как военният инструмент се използва обективно, за да се убеди Русия да влезе в процес на честни преговори“, написа той в социалната платформа X, като добави, че Киев е доказал „ефективни средства за принуда“.

Ръководителят на украинските военни, Олександър Сирски, заяви в петък, че офанзивата е напреднала допълнително.

„Войските на настъпателната група продължават да се бият и са напреднали в някои райони от един до три километра към врага“, каза той във видео, публикувано в социалните медии.

Сирски каза, че се надява да вземе "много пленници" от битка в село Мала Локня, на около 13 километра от границата.

В момент, когато настъплението на Украйна продължава, официални представители на граничещата с Украйна руска област Белгород заявиха, че от понеделник ще евакуират пет села.

„От 19 август затваряме достъпа до пет населени места, евакуираме жителите и им помагаме да изнесат имуществото си“, написа губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков в приложението за социални съобщения „Телеграм“, като назова малките села в близост до границата.

Въпреки това, докато Украйна се придвижва все по-навътре в западната руска територия, руските сили също така постигат успехи в източната част на Украйна.

В петък Москва съобщи, че нейните войски са превзели Серхиевка - последният от поредицата градове, за които руските войски претендират през последните седмици.

Последните успехи доближават руснаците до град Покровск - важен логистичен център, който се намира на главния път за снабдяване на украинските войски по източния фронт.

Покровск се намира северозападно от контролираната от Русия Донецка област, която от петък сутринта е подложена на украински обстрел, в резултат на който са ранени няколко цивилни.

В съобщение на ръководителя на военната администрация на града Сергий Добряк от четвъртък се призовава хората да се евакуират, тъй като Русия „бързо се приближава към покрайнините“.

По-рано руски официални представители в контролираната от Москва част на украинската Донецка област обвиниха Киев за удара по търговски център, при който бяха ранени най-малко седем души.

Според подкрепения от Русия губернатор на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин градът е бил обстрелван от петък по обяд.

Информационна агенция Ройтерс съобщи, че през последните 24 часа са убити трима цивилни и са ранени петима други, като се позова на областния управител на Донецк.

В Крим, който бе анексиран от Русия през 2014 г., през нощта са били свалени ракети, насочени към мост, построен по заповед на руския президент Владимир Путин, съобщи министерството на отбраната в „Телеграм“.

Откакто Москва започна военната си офанзива, Киев извърши множество атаки и опити за нападения срещу Керченския мост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още по темата: мостУкрайнаКурскРусия
Още от Русия
Русия извика италианския посланик заради репортаж за Курск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
402
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българите влачат една хронична болест от 146 години - фалшива русофилия.Русия е лъжкиня и 24 каратова измамница
401
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Влязох там по горе ...русофили и антиевропейци. Влизам в тая тема ..само лгбти и атлантици . Затуй още нямаме правителство.
400
9
 
5
 
! Отговори
Юлиян преди 3 седмици
Елитните резерви на Зеленски влязоха в Курска област.Лошото е,че ще излязат от там само в найлонови чували или ще си останат там- на два метра под земята.
399
1
 
7
 
! Отговори
Юлиян преди 3 седмици
А псувните и нецензурните изрази са сигурен показател за липсата на аргументи и признак на загуба.
398
7
 
4
 
! Отговори
Юлиян преди 3 седмици
А "суджука"ще го "хапнете" вие и Зеленски.Нито Курска област ще задържите,нито фронта в Донбас ще удържите.Искахте да направите нещо различно,а се получи както обикновено.Камари трупове на украинци,а резултат никакъв.
397
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Време е Тунгуският метеорит да цопне в московските блата! На главата на стогодишния труп Ленин в центъра на сатанинското сборище пред Кремъл!
396
5
 
6
 
! Отговори
Ужасена преди 3 седмици
Да ликвидираме всички руснаци. Да унищожим Русия. България трябва да се включи във войната срещу Русия веднага.
395
2
 
6
 
! Отговори
Курски новини преди 3 седмици
Край Суджу Вова захапа суджука
394
11
 
4
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 3 седмици
Спешно трябва да прогоним пияндурниците от фашистката дупка Оссрайна ,които живеят на наш гръб от 3 години по курортите ни ,към Курск.Веднага и завинаги тези лентяй и разбойници трябва да бъдат изритани от земите ни!Това вонящо и крадливо племе сее само зарази и престъпност.Вън укропите от страната ни!
393
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Братята американци изобретиха компютъра, смартфона, интернета, изкуствения интелект и какво ли още не, а другите рушки братушки се върнаха обратно в 1943 да водят битка за Курск хахахахха.
392
2
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Просията че стигне до под кривата круша, а през това време ВСУ ще изравни границата, че точно там има една вдлъбнатина, през която свинособаките могат да нахлуват към Киев.
391
2
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Бабичките от Курски окръг се напъват да говорят украински, за да се докарат пред военния кореспондент на УНИАН, местния алкаш вика "Слава Украине!", военната комендатура си работи. Тази вечер ВСУ стресна ръзките под Тьоткино, възирали са отвъд Сейм и взривили переправите, изолирайки се и от своите :))) Просията издъхва, резерви нема, както вече казахме,всичко е изчислено на базата на точна разузнавателна информация и прецизен анализ с използване на изкуствен интелект
390
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Берлин, що си в прогнилия запад, а не в матушката ти?
389
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще руши тепърва Украйна, много има да си връща!
388
9
 
5
 
! Отговори
Имах си хас преди 3 седмици
Украйна да построи нещо. Стандартно е да разруши. Някой да е чул някъде някога Украйна построи?!? Няма и да чуе. Само дай пари и джипове.
387
4
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 седмици
Расийската пидирация нали нямала граници, не разбирам за какво е целият шум.
386
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-храбрите руснаци са децата на руските чиновници! Не се страхуват да живеят в държавите от НАТО !
385
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Време е за референдум , за присъединяване на Курск към Украйна Каквото повикало , такова се обадило , товариш Путин
384
17
 
8
 
! Отговори
Руси преди 3 седмици
Време е Северна Америка да бъде пратена при рибите.
383
18
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 3 седмици
Укрофили разни, много сте смешни. Личи си, че не сте били нито в Русия нито в Украйна, нито в САЩ :)