Украйна разруши стратегически важен мост над река Сейм

Той е използван от Кремъл за снабдяване на войските му
17 авг 2024 11:47, Нели Христова
442
Украйна разруши стратегически важен мост над река Сейм
Снимка: БГНЕС

Украйна е разрушила стратегически важен мост над река Сейм, докато продължава нахлуването си в руския регион Курск, предаде Би-Би-Си.

Цитирани са руски официални лица, според които операцията край град Глушково е отрязала част от местния район.

Мостът е използван от Кремъл за снабдяване на войските му и разрушаването му може да попречи на усилията им.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че украинските войски укрепват позициите си в Курск, и нарече завзетите територии разменна монета, намеквайки, че те могат да бъдат разменени за украински региони, окупирани от Москва.

Вече втора седмица това е най-дълбокото нахлуване на Украйна в Русия, откакто Москва започна пълномащабна инвазия преди повече от две години.

Изненадващата трансгранична операция на Украйна доведе до бягството на повече от 120 000 души, търсейки сигурност.

Но на фона на украинските претенции за териториални придобивки, Киев многократно е заявявал, че не желае да окупира Русия.

„Украйна не се интересува от окупиране на руски територии“, заяви в петък високопоставен помощник на украинския президент Зеленски.

Михайло Подоляк заяви, че една от основните цели, които искат да постигнат с нахлуването си в Русия, е да накарат Москва да преговаря „при нашите собствени условия“.

„В Курска област ясно виждаме как военният инструмент се използва обективно, за да се убеди Русия да влезе в процес на честни преговори“, написа той в социалната платформа X, като добави, че Киев е доказал „ефективни средства за принуда“.

Ръководителят на украинските военни, Олександър Сирски, заяви в петък, че офанзивата е напреднала допълнително.

„Войските на настъпателната група продължават да се бият и са напреднали в някои райони от един до три километра към врага“, каза той във видео, публикувано в социалните медии.

Сирски каза, че се надява да вземе "много пленници" от битка в село Мала Локня, на около 13 километра от границата.

В момент, когато настъплението на Украйна продължава, официални представители на граничещата с Украйна руска област Белгород заявиха, че от понеделник ще евакуират пет села.

„От 19 август затваряме достъпа до пет населени места, евакуираме жителите и им помагаме да изнесат имуществото си“, написа губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков в приложението за социални съобщения „Телеграм“, като назова малките села в близост до границата.

Въпреки това, докато Украйна се придвижва все по-навътре в западната руска територия, руските сили също така постигат успехи в източната част на Украйна.

В петък Москва съобщи, че нейните войски са превзели Серхиевка - последният от поредицата градове, за които руските войски претендират през последните седмици.

Последните успехи доближават руснаците до град Покровск - важен логистичен център, който се намира на главния път за снабдяване на украинските войски по източния фронт.

Покровск се намира северозападно от контролираната от Русия Донецка област, която от петък сутринта е подложена на украински обстрел, в резултат на който са ранени няколко цивилни.

В съобщение на ръководителя на военната администрация на града Сергий Добряк от четвъртък се призовава хората да се евакуират, тъй като Русия „бързо се приближава към покрайнините“.

По-рано руски официални представители в контролираната от Москва част на украинската Донецка област обвиниха Киев за удара по търговски център, при който бяха ранени най-малко седем души.

Според подкрепения от Русия губернатор на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин градът е бил обстрелван от петък по обяд.

Информационна агенция Ройтерс съобщи, че през последните 24 часа са убити трима цивилни и са ранени петима други, като се позова на областния управител на Донецк.

В Крим, който бе анексиран от Русия през 2014 г., през нощта са били свалени ракети, насочени към мост, построен по заповед на руския президент Владимир Путин, съобщи министерството на отбраната в „Телеграм“.

Откакто Москва започна военната си офанзива, Киев извърши множество атаки и опити за нападения срещу Керченския мост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още по темата: мостУкрайнаКурскРусия
Още от Русия
Русия извика италианския посланик заради репортаж за Курск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
362
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Разбраха, че Европа си направи икономическо харакири заради едната загубена Украйна" Не е заради урките, а за това, че си затвориха швабите сами атомните централи, зелената сделка и емигрантите. Ако не го бяха направили голташка пРосия нямаше и за слива да я бръснат, не че сега пък някой му дреме много, много де
361
2
 
2
 
! Отговори
До 362 преди 1 месец
Когато вие се преместите в демократична Украйна ;)
360
5
 
2
 
! Отговори
Ейй даже бабите преди 1 месец
Разбраха, че Европа си направи икономическо харакири заради едната загубена Украйна ..само краварските платени фенове не тя не!
359
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хха *** глей сега, това че немците са абни и сами си затвориха атомните централи и се наводниха с *** на които им плащат да не работят си е техен проблем, щото сега повлекоха и Европа. Ама пак питам, кога мислите да се преместите на по големия паритет в пРосията?
358
4
 
2
 
! Отговори
Берлин преди 1 месец
Бедни български американофили поддържат мита за богата Германия :)
357
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щото гледам, че и тука разни kAпейки в България обясняват за някакъв паритет ама ни една kAпейка дори опит не прави да иде в пРосията. Може пък в Германия да не е така?
356
6
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 1 месец
Незнам какво не розбра? Германската икономика умира- всеки ден вълна от фалити, закриване на работни места и преместване на предприятия в чужбина..Нищо не се произвежда в Германия вече.. цените на енергия са огромни откакто ни взривиха газопровода и затвориха АЕЦите!Немската стока е прекалено скъпа и неконкуретна по света, а живеехме от експорт на стоки. И в бъдеще без евтина енергия от Русия, Германия ще продължи да се деиндустриализира и обеднява..
355
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не и по покупателна способност..Германия е в рецисия от 3 години" Та в продължение на разговора, кога мислите да изоставяте тази икономика в рецесия, която щом е трета година явно няма да приключи утре и да се преместите на големия паритет в пРосията? Семейство от Япония ше се присъединят ли и те?
354
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не и по покупателна способност..Германия е в рецисия от 3 години" - Айде са, почна се, не по това, не по онова...искаш да кажеш, че масовия колхозник над 85% който едва сега е видял около хиляда евро понеже вече нямат хора и казва, че не е живял никога по-добе от сега има по голяма покупателната способност от швейцареца, германеца, японеца? За местни стоки да, може но от към вносни които се плащат с валута -забравяш.
353
4
 
2
 
! Отговори
До 354 от Берлин преди 1 месец
Не и по покупателна способност..Германия е в рецисия от 3 години и цялата индустрия затваря и се изнася, безработицата и инфлацията растат!Държавата може да има още пари от огромните данъци които събира но обикнования немец ( както и японец имам семейство там) не могат да си позволят да си купят много..обедняват!Спести си статистиката, аз всеки ден изгавявам богатството на Гярмания :)
352
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бонбас ета Украйна!
351
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"За малко да ти повярвам, но живея в Германия :)" И като живееш в Германия им смяташ БВП то ли? Провери в Investopedia The Top 25 Economies in the World данните са за Q1 2024
350
8
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 1 месец
ВНемската преса днес: В новия бюджет до 2025 няма ппредвидена помощ за Украйна!След като има огромна дупка в бюджета, спряна бъдещата помощ за Украйна..
349
0
 
9
 
! Отговори
До 350 от Берлин преди 1 месец
За малко да ти повярвам, но живея в Германия :)
348
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укротерористите удариха търговски център в Донбас, има цивилни жертви.
347
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 335 понеже се интересува от икономика: "САЩ, Китай, Германия, Япония и Индия са най-богатите икономики в света, според Брутния вътрешен продукт (БВП). (Русия заема 11-о място, след Италия и Канада бел. ред.) + че част от БВП на колхозниците (около 20 %) не е реален поради това, че произвеждат оръжие което се унищожава на фронта без да носи никакви икономически ползи.
346
11
 
2
 
! Отговори
Берлин преди 1 месец
След разгромяването на Нациска Германия, украинската Дивизия Галиция на СС въпреки че е осъдена на Нюрнбергския процес за военни престъпления, бива спасена от Великобритания първо в лагер в Италия после транпортирана в Англия и оттам много бивши нацисти се преселват в Канада! Както нациста Хунка на когото ръкопляскаха миналата година в Канадския Парламент и му благодариха за борбата срещу Русия!
345
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам кой е обявил война, но държавата Украйна ще изчезне и няма повече да съществува в този вид.
344
2
 
11
 
! Отговори
Капейка икономист преди 1 месец
Половината си богатство похарчих за алкохол и мъже, а останалото пропилях! ############Нимой търка, русуфил npoзд! От сеирджия !
343
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 2 седмици не са напреднали и милиметър, вече загубиха над 3 хиляди, труповете им се търкалят навсякъде.