Украйна може да влезе в НАТО, без да контролира цялата територия

Украйна може да преговаря с Русия за мир, според чешкия президент
20 авг 2024 22:45, Гергана Попова
279
Украйна може да влезе в НАТО, без да контролира цялата територия
Снимка: БГНЕС/ EPA

Влизането на Украйна в НАТО не трябва да зависи от това страната, изправена пред руска агресия, да контролира цялата й територия, каза президентът Петр Павел в интервю за Novinky.cz и Právo. Той посочи следвоенното влизане на Западна Германия в Северноатлантическия алианс. Лидерите на страните от НАТО на юлската среща на върха във Вашингтон обещаха на Украйна необратим път към алианса и дългосрочна военна помощ, но страната не получи директна покана за НАТО.

Павел очаква, че през следващите години Украйна може да преговаря с Русия за мир. Според президента споразумението може да означава, че Русия ще окупира част от украинската територия за дълго време, но без демократичните държави да приемат промяната на границите.

„Смятам, че пълното възстановяване на контрола върху цялата територия не е необходима предпоставка. Ако има демаркация, дори на някаква административна граница, тогава можем да приемем тази административна граница като временна и да приемем Украйна в НАТО на територията, на която тя ще контрол по това време“, каза още Павел.

Чешкият президент вижда прецедент в историята за подобен ход.

„Нека да погледнем например Германия. Имаше разделение на Германия, което не беше прието от всички западни страни и въпреки че част от Германия беше окупирана от Съветския съюз, Германия, тоест останалата част, беше приета в НАТО, вече през 1955 г. Така че мисля, че има както техническо, така и юридическо решение, което да позволи на Украйна да се присъедини към НАТО, без да влиза в конфликт между НАТО и Руската федерация“, посочи Павел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от Русия
Ще помогне ли Европа на Путин да победи?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия имат късмета, че на власт е джуджо. Ако беше някой друг досега да е приключил с тях.
178
3
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 3 седмици
Примерът с Германия е неудачен. Това бяха две суверенни държави. Като те гледам, не ти пука много дали ще измре останалия свят. Твоят живот вече е към края си.
177
2
 
2
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 3 седмици
Все по фашистки коли си падам, щото мога да ги тормозя-Завод автомобилний зверей бе любимата ми, след това минах на фашистката кола Форд. Хем правена във фашистка Германия, хем основателя на компанията Хенри Форд, е бил първи спонсор на Хитлер. Затова карам фашистки коли-да си изливам яда на тях. Като ги настъпя, отзад ми дишат пушилката евроатлантиците с Волгите на дядовците си.
176
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия е лъжкиня и 24 каратова измамница.
175
2
 
10
 
! Отговори
Тап преди 3 седмици
А защо на Украйна въобще и е нужна уличната банда НАТО. А и сега когато НАТО дава всичко от себе си какво ще постигнат? Вярват ли си че ще карат Хамъри по Чрвения площад?
174
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Целта на евреите е разделяне на европа за да бъде завладяна. Обединена технологична европа използваща ресурсите на азия е недопустимо за тях без да са заграбили властта. Но тяхната доктрина е не да властват, а да има управляемо безвластие.
173
2
 
8
 
! Отговори
чичо доктор преди 3 седмици
Болен мозък.. Този не знае ли, че 1-2 атомни бомби и Чехия изчезва.
172
2
 
10
 
! Отговори
Даскал Колю преди 3 седмици
- Тате, купи ми глобус! - Изчакай да свърши войната в Украйна, моето момче !
171
0
 
20
 
! Отговори
Сссс преди 3 седмици
Като е отбранителен съюз НАТО,Сирия коя натовска държава нападна че я разпиляха така .....???
170
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 222. Дали в такъв случай прословутия чл.5 може да се задейства. Нали е само при самоотбрана а не нападение.
169
1
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Чехите да си женски полови органи, по-големи и от немците даже. Винаги са си били такива. И затова 1938 година не е случайна.
168
3
 
14
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 3 седмици
Западните територии на Украйна и Беларус са населени с украинци и беларуси, не с поляци. Източните територии на Украйна са населени с рускоговорящи, припознаващи се за руснаци. Полша си мечтае за територии, както ние си мечтаем за времената, когато сме били до Карпатите, а Белград е бил българска провинция. До края на ВСВ непрекъснато са се променяли граници. Уж след това не трябваше да се променят, а тя каква стана 1989-та.
167
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Германия де юре е раделена на две държави със свои правителства и т.н. Какво може да означава това изявление? Капитулация на украина, отказ от териториите и определяне на нови държавни граници на киев. Няма лошо. Но ако в един момент след накичване с оръжия и пари някой друг клоун реши да си връща земите това би означавало директен сблъсък НАТО-Русия и то по вина на защитния легион на САЩ!?
166
3
 
12
 
! Отговори
Киевска Русь преди 3 седмици
Знаеш ли колко области има Русия, освен Киевска и Московска Русь, Новгородска Русь и други, и Москва ли е украинска. Смях. Ако имаше Киевска Украйна, щеше да е друго, ама как да има като няма. Дори Западна Украйна е подарък от Русия след ВСВ, изконно полски територии. На Полша в замяна са подарени изконно Източно Германски Територии.
165
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този ръси пълни глупости. Германия след ВСВ е разделена на зони на влияние от подстамската конференция и преди това в Ялта.Тоест и САЩ и Британия и Франция са признали разделянето на Германия на ДВЕ ОТДЕЛНИ ДЪРЖАВИ!Няма военен, които да има толкова мозък, че да политиканства. Този дирек също не прави изключение.
164
6
 
7
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 седмици
До мокри сънища 192 Ами ако Турция реши да си върне нейната земя ? Това са 500 години. Какво правим тогава ? Всяка държава може да има претенции за земи от миналото. И ако тръгне на война , какво става с международно признатите граници ?Можеш ли да си представиш ? Не можеш.
163
0
 
8
 
! Отговори
Хисоп преди 3 седмици
Даде, дето Петър и Павел , и двамата не уточнили, че Усраил също може да излети на Луна към 2047а без да я контролира изцяло.
162
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Съвсем откачиха американските ***. Дайте една украинска нива да влезе в НАТО за да са се кротнат вече и да отглеждат натовски марули Ей заради такива като тоя Украйна няма да влезе никъде, освен в РФ. Цялата при това. Ама укрите си го заслужават-руснаците им даваха милиарди от газ транзит, американците им дадоха война, смърт и дългове за векове напред. Проsti като нас.
161
1
 
11
 
! Отговори
Малък праз преди 3 седмици
А Зеленски питаха ли го? Щото така яко го прецакват. И превръщат Украйна във фронтова държава за поне 3 поколения.
160
11
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 3 седмици
Без конфликт между НАТО и Руската федерация няма да стане. Единствения изход от тази война е пълна победа на една от двете страни. За предпочитане Украйна , защото тя е нападната.