Руските танкове Т-90М интегрират нова система за активна защита Arena-M

Подобреният вариант Arena-M беше показан за първи път през 2018 г.
23 авг 2024 21:00, Гергана Попова
221
Руските танкове Т-90М интегрират нова система за активна защита Arena-M
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-боеспособният танк от клас Т-90М ще бъде оборудван с комплекс за активна защита Арена-М, което значително ще повиши неговата живучест, пише американското издание Military Watch Magazine.

Въпреки че остава несигурно какво обозначение ще получат Т-90М с най-новата модернизация, беше потвърдено, че първата партида превозни средства със системите е поръчана. T-90M преди това е интегрирал само системата за мека защита на Shtora - която за разлика от системите за твърдо унищожаване не е ангажирала активно входящите снаряди, а вместо това предупреждава екипажа и помага на танковете да се маскират. За разлика от тях Arena-M използва радарна система за непрекъснато наблюдение на околната среда за входящи заплахи и при откриване на входящ снаряд го проследява автоматично, изчислява траекторията му и разгръща защитни боеприпаси, за да го прихване и унищожи, преди да удари танка. Най-известната система от този вид е израелската Trophy, която е интегрирана в танковете на страната Merkava IV от 2008 г. - макар и с незначителни първоначални проблеми с производителността.  

Подобреният вариант Arena-M беше показан за първи път през 2018 г. и бе обявен от официални лица през 2020 г., че е планирано да започне интегриране в танкове T-90M до 2025 г. Арена-М може да прихваща ракети и силно експлозивни противотанкови снаряди, движещи се със скорост до 1000 метра в секунда, и може да прави това на разстояние 50 метра. Твърди се, че тя може да противодейства на ракети с горна атака, като Javelin, пуснат от украинските сили и Bulsae-4, наскоро придобит от Русия от Северна Корея, като системата експлодира в две посоки - надолу и нагоре - за да помогне улесни това. Широко разпространената наличност на ракети Javelin, заловени от украинските сили от началото на 2022 г., широко се спекулира, че е повлияла на изискванията за производителност на системата, пише още изданието.

Докато Arena-M се очаква да се сблъска с подобни ограничения в градски бойни ситуации, поради близостта, от която пехотата може да предприеме атаки, в по-голямата част от Източна Европа широките пространства, в които се очаква превозните средства да се сблъскат с украинските и натовските сили,  са потенциално много ценни. Тъй като T-90 е много широко изнасян, докато по-голямата част от танковете се  доставят от клиенти в чужбина, а не от самата руска армия, успехът на Arena-M има потенциала да улесни износа му като част от модернизационни пакети за други флотилии T-90 на клиентите - най-вече тези на Индия и Алжир. Ако успее, Arena-M вероятно ще бъде разгледан и за интегриране в други руски танкове, включително T-80BVM и нов вариант T-80, който в момента се подготвя за производство, който ще се похвали с превъзходна мобилност спрямо T-90M. Въпреки че Русия също е разработила превъзходна система за активна защита, Afganit, за своя танк T-14, планираното въвеждане в експлоатация на T-14 в края на 2024 г. може първоначално да доведе до интегриране на танковете и с Arena-M, или в противен случай еволюирал вариант на Afganit, който се възползва от научените уроци при разгръщането на Arena-M в битка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: войнаУкрайнаРусиятанк
Още от Русия
Русия полага усилия за помирение между Армения и Азербайджан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
0
 
! Отговори
Стерео преди 2 седмици
До АнонименКак пък го измисли това бе дървен философ?
194
0
 
0
 
! Отговори
Божи преди 2 седмици
Ще успее, ще успее. Ще успее бе като ви казвам нема да се съмнявате.
193
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-фашистката държава е Русия.Всеки ден се ограничават правата на блат.няците и им се промиват мозъците с укази и забрани.Там войната е религия -те живеят с нея и заради нея.Сега ги примамват в армията с еднократно заплащане от милион рубли и заплата от 200 000 рубли.
192
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
то почти не останаха.... рашляците вече пращат Т55ки на фронта....
191
1
 
6
 
! Отговори
Одеколон Тройной преди 2 седмици
.........руски Пияници.............
190
8
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Русия громи украйнска и натовска *** все негодни и ненужна ***
189
1
 
6
 
! Отговори
българин до 188 преди 2 седмици
Добре де ама кажи честно кое е по здраво-руският танк или българският чушкопек?
188
3
 
3
 
! Отговори
Оги преди 2 седмици
Аман от платени *** лепът се като мухи на ***.Тук в БГ сме вързали и завързали почнахме светът да оправяме. Превърнали сме се във Васали. " "Глупавият народ заслужава бедност и нищо повече".Го е казал един от президентите на Сащ. На българина не му трябва война той сам ще се затрие.
187
1
 
1
 
! Отговори
Нормална преди 2 седмици
До164,ей пияндурник на колко ракии си,само за водка и ракия мислиш,помисли за нещо реално.
186
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дали има и 10 такива танка произведени или както с Армата се оказва че е много скъпо :-D
185
11
 
14
 
! Отговори
Обиден преди 2 седмици
Рашистите преправят в момента и танкове "костенурки", но и те горят като факли, въобще всичко което со "сделали" е едно голямо руско нищо!
184
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Каквото пробива Т72 пробива и Т90м но за сметка на това 90 детска гори повече и се чупи по лесно Само в Русия Новия модел е по скапан от стария е сложили са му и скара да се пържи по добре екипажа като кибапчета Може и икона на Путин да има и до там с това недоразумение
183
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има си и скара за препичане на екипажа като кебапчета
182
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То по голям чушкопек Рашко пек от Т90 има ли
181
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И най новата Курник Б да му сложат все си е безполезна бурия която всичко я дупчи
180
12
 
10
 
! Отговори
до 188 преди 2 седмици
""""""RUснаците правят танкове, а българите чушкопеци! Кой каквото може..""""""" ---------А, беше време когато в ЗЗУ Ст.Загора правехме CD-та, докато по света я караха на Флопи дискове... Еех..., таз "демокрация", докъде нъ докаръ!?
179
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
RUснаците правят танкове, а българите чушкопеци! Кой каквото може..
178
11
 
8
 
! Отговори
Кравар мучи на луна преди 2 седмици
Виете ли к0зяшки зюмбюли, вийте, вийте.Стадото мучи, искандера лети...тъй ще е тя
177
5
 
4
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 2 седмици
Юбреее Галя пак изкара сите *** корморан на паша.
176
16
 
11
 
! Отговори
dtftj преди 2 седмици
Че те останаха ли им танкове на тези гадини!!