Украйна прекоси червените линии на Москва и Вашингтон

Зеленски е готов да пренебрегне ядрените заплахи на Русия
27 авг 2024 19:00, Гергана Попова
202
Украйна прекоси червените линии на Москва и Вашингтон
Снимка: БГНЕС/ EPA

Със своята курска офанзива Украйна не само прекоси границите на Русия. Тя също така е прекрачила червените линии, разположени във Вашингтон, пише Financial Times.

Още от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна САЩ настояват, че целта й е да помогне на Украйна да защити територията си и да оцелее като суверенна държава. Всяко предположение, че войната може да бъде отнесена в Русия, се смята за опасно.

След нахлуването на Курска, президентът на Украйна Володимир Зеленски е презрителен към ограниченията, които Америка е поставила върху военните усилия на Украйна, осъждайки „наивната, илюзорна концепция за т.нар. червени линии по отношение на Русия, която доминираше в оценката на войната от някои партньори“. Това мнение, каза украинският президент, сега е "срутило".

Но има ли го? Разликата между предпазливостта във Вашингтон и поемането на рискове в Киев отразява не просто разлика в анализа за това докъде може да се прокара Владимир Путин. Това е и отражение на тънката разлика във военните цели.

В началото на конфликта президентът Джо Байдън постави на своята администрация две цели. Първата беше да подкрепим Украйна. Но второто беше да се избегне Трета световна война. Ако бъдат принудени да избират между тези две цели, САЩ ясно ще изберат второто.

Но Украйна се бори за своето оцеляване. Тя ще приеме пряко участие на САЩ във война с Русия. Според скорошна книга на Дейвид Сангър, Байдън дори е предполагал на помощниците си, че Зеленски може умишлено да се опитва да привлече Америка в трета световна война.

В резултат на това има различен апетит за риск във Вашингтон и Киев. САЩ са постоянно предпазливи по отношение на видовете оръжия, които доставят на Украйна. Когато за първи път в Украйна бяха доставени ракети с голям обсег на Мумар, администрацията на Байдън постави ограничения за това докъде могат да бъдат изстреляни. Едва през май Вашингтон даде разрешение за доставяне на американско оръжие, което да се използва срещу цели само в Русия. Тези забрани все още са в сила, въпреки че украинците настояват те да бъдат отменени.

Разликата в толерантността към риска между Америка и Украйна се отразява в рамките на Европа. Страните, които са близо до фронтовата линия и се чувстват пряко застрашени от Русия - като Естония и Полша - настояват да дадат на Украйна по-напреднали оръжия и повече свобода да ги използват. Германия постоянно се държи много по-бавно.

Украинците отдавна се оплакват, че предпазливостта на най-мощните им съюзници означава, че от тях се иска да се бият с една ръка зад гърба. Русия е свободна да удари дълбоко в Украйна, но на Украйна е забранено да отвръща на удара, посочва още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от Русия
Руските атаки над Украйна продължават в цялата страна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
21
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 3 седмици
Няма червени линии тя е премината от руските терористи отдавна,така че или атака или в батака
13
2
 
38
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 3 седмици
Дано Русия изпепели тази воняща фашистка бърлога Уссрайна ,преди фашистите да ни откраднат двата реактора за Белене.Продажните ни политици подаряват за жълти стотинки реактори ,които струват десетки милиарди.Само и само да угодят на господарите си от ФАЩ.Продажници ни управляват.Продажници и чужди прислужници.Пфу,
12
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Зеленски може умишлено да се опитва да привлече Америка в трета световна война." Ааааа... Както пее Бичето: видяхте ли балъци що стана...
11
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колхозна пропаганда.
10
0
 
16
 
! Отговори
тоти преди 3 седмици
Тепърва започва истинската война и тъка никой не може да се меси !!
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЗАЩО ПРЕКРЪСТИХА УКРАИНА В УСРАИНА ТОВА САМО НАШИТЕ КОЗЕТА И ТЕЛЕТА ГО ЗНАЯТ
8
0
 
7
 
! Отговори
Читател преди 3 седмици
И бавни ли почнаха да ви дращят на сайта?
7
0
 
23
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
"Когато за първи път в Украйна бяха доставени ракети с голям обсег на Мумар,..." - сега редакторът, получил пари за това, да обясни какво е написал.
6
2
 
17
 
! Отговори
къде е батко ? преди 3 седмици
Бате оня че ме наби , ами защо и ти ме ошамари после ?
5
7
 
43
 
! Отговори
Украйна преди 3 седмици
е жалка колониална държавичка! Целта на Хамериканците е чрез нея да запалят чергата на Европа! Ама бачо Путин е ВЕЛИК - хладен чекистки ум - не играе по свирката на Запада, с което ги вбесява! Бачо Путин е СПАСИТЕЛЯ на Европа! Хамерика ВЪН!
4
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руските червени линии станаха "кални" кафеви дири
3
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КОЗЯЦИ НАЛИ РАЗБРАХТЕ ЧЕ НИКОИ НЕ ВИ ПОГЛЕЖДА ГЛУПАВАТА ВИ ПРОПАГАНДА
2
12
 
32
 
! Отговори
пепи преди 3 седмици
Без сащ Украйна е окръг от руската федерация
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поставил Байдън две цели, ама не преценил на кого помага.