Украйна спира рускиа петрол и газ за Европа в края на 2024 г.

Киев е готов да транспортира газ от Централна Азия или Азербайджан
30 авг 2024 21:55, Анисия Иванова
103
Украйна спира рускиа петрол и газ за Европа в края на 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Украйна ще спре доставките на руски петрол и газ за Европейския съюз в края на годината, когато настоящият договор за транзит през украинска територия изтече. Договорът няма да бъде подновен, заяви днес в интервю за украинската телевизия Novini.Live Михайло Подоляк, съветникът на президента Володимир Зеленски, предаде ДПА.

Настоящият договор изтича в края на годината и въпреки че споразумението не може да бъде едностранно анулирано, "няма съмнение, че всичко ще приключи на 1 януари 2025 г.", каза Подоляк.

Киев е готов да транспортира газ от страните от Централна Азия или Азербайджан до Европа, но не и от Русия, тъй като за Украйна е изключително важно да лиши Русия от източниците ѝ на приходи, посочва ДПА.

Договорът за транзит на руски газ през Украйна за Европа, който е сключен между държавните компании "Газпром" и "Нафтогаз", изтича на 31 декември.

Многократно украински представители са твърдели, че Киев няма планове да поднови договора за транзит на газ с Русия. По-рано през седмицата президентът Володимир Зеленски потвърди, че Украйна няма да продължи споразумението за транзит на руски газ, но е готова да разгледа исканията на европейски компании.

Въпреки започването на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., украинците изпълниха условията по договора и продължиха да транспортират руски петрол и газ - отчасти по настояване на европейските си съседи, особено на Унгария, съобщи БТА

През 2022 г. през "Турски поток" и продължението му през България и Сърбия за Унгария са доставени 4,8 млрд. куб. м газ, припомня ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: УкрайнаРусияЕвропагаз
Още от Русия
Ще преживеят ли войната? Атаката на Украйна в Курск е предизвикателство за наборниците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Евроатлантик: "Че то в Европа никой вече не ползва руски газ и нефт!!" ________ ::::::::::::::_________:::::::::: Да, баш така е. В Европа вече се топлят със стари вестници и карат колите си на водни изпарения. Ама че гламав народ се рее из форумите...
67
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя турски поток трябваше да е български,ама политиците ни са марионетки на сащ и нато.
66
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Проклети укри!
65
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България транзитира руски газ за руските проксита Сърбия и Унгария. Построиха тръбопровода с наши 3,5 МИЛИАРДА.Лойко Борисович го построи подарък за Путин,кръвожадния убиец...
64
1
 
19
 
! Отговори
Кръчматъ преди 2 седмици
"""""Киев е готов да транспортира газ от Централна Азия или Азербайджан"""""" -------- Туй как шъ стане "Географически"??? Освен..., ако Олигарсите в Киев и Москва са се договорили да продължът да продават Руски газ в Европа под "етикета" Азербейджански, с мълчаливото съгласие на Брюкселските чиновници, разбира се!!! -))))
63
1
 
13
 
! Отговори
копейката преди 2 седмици
Подоляка, всичко отдавна ще е приключило за хохлите далеч преди 1.1.2025, нито ще ви трябва газ, нито горива, а ***,пардон, арабско-африканските помешчици, ни вода, ни ток, ни газ, ни гориво ще им требват, няма да ги има просто. ще бъде зима ....
62
1
 
7
 
! Отговори
МНОГО ДОБРЕ преди 2 седмици
Най-после !
61
3
 
15
 
! Отговори
July преди 2 седмици
Те и без това крадат половината. По-добре е за Русия да минава през Азърбайджан или Турция.
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За Русия, не е от особено значение, но от това ще пострадат украински олигарси и европейски държави, а на Зеленски какво му пука, на евреите и турците им е по-изгодно потоци от юг, не от север, тях обслужват с подобна политика и донякъде англичаните!
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пълни rлупости, договорът е до края на 2029-та. Aниcийо, колко пъти да ти казвам да не вярваш на хохите! Пак се изложихте, пак за смях! Ми, така ще е, щом дипломите ви са от царевични пръчици "Зайо Байо"!
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пак пapтенка от слугинажа на посолствоТО - малко след 18:00 Reuters (не ТАСС, не РИА) пуснаха новина, че Педеляк пак е излъгал. Нормално за хохлопитек. Цитирам заглавието: "Ukraine will honour contracts for oil transit to Europe, official says". По нататък четем: "...but he later said Ukraine supported EU efforts to diversify its oil supply and would not break contracts running to 2029." Опять потужна зрада, опять нacpaлi в шароварах... Хахахахаахаха!!!
57
19
 
6
 
! Отговори
Историка преди 2 седмици
Русия ще загуби войната. Казах ви го още 2022 и сега пак го потвърждавам.Украйна е по-силна. Вече владее бивши руски територии завинаги.
56
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А бре защо трябва непрекъснато да обедняваме заради тея укри?!С кво сме им длъжни всички в Европа?!Тази зима ще е малко по-студеничка според прогнозите.
55
8
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 седмици
Че то в Европа никой вече не ползва руски газ и нефт!!
54
1
 
13
 
! Отговори
9 преди 2 седмици
Какво значи рускиА???!! Момчета и момичета срам и позор сте. Неудобно ми е, че това представлява интелигенцията. И после, сайтът защо се стискате да плащате на редактори преди да публикувате статия?! Къде са добрите практики? Или разчитате, че аудиторията ви са ниско образовани бързи консуматори. Всичко е доста жалко!
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като не дава пари европата и оръжие, няма да има руски газ! Майстор на изнудването! Идва зима... Не се знае колко ще е топла или пък студена. Европейците сега се надяват Путин да ги приключи по-бързичко, че да се отърват от Зеленски и компания! Нямаше край мрънкането, а резултата е Зеленски и Ко милионери. Сега и плаши... Накрая да не го гръмнат самите му господари?
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Рекетьори от класа! Да предположим ли какво ще последва...я някой транш, още оръжия, още падане на ограничения. Но няма от какво да се тревожим, другарката Урсула се е погрижила Слънцето да свети 24ч. в денонощието, вятърът да духа нон стоп, колкото силно и в каквато посока пожелаем. Освен това китайците казали баста, повече солари и батерии нема да правим...да ги правят европейците!
51
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Сандо Сандьо, това го слушах и за края на 22 и за края на 23 година. Както вървят нещата 2025 ще е последната година на имперския проект Русия.
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кеф, Урсула ще дзинзирика през зимата.
49
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябваше да го спре още на 24.02.22