Русия променя ядрената си доктрина

Причината е ескалацията от страна на Запада в Украйна
1 сеп 2024 21:12, Нели Христова
217
Русия променя ядрената си доктрина
Снимка: БГНЕС

Русия ще внесе изменения в ядрената си доктрина в отговор на действията на Запада около конфликта в Украйна, заяви днес заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков, цитиран от БТА.

Рябков заяви, че решението е "свързано с курса на ескалация на нашите западни противници" по отношение на това, което Русия нарича своя "специална военна операция в Украйна".

"Както многократно сме казвали, работата е в напреднал стадий и има ясна насока за корекция, което се дължи и на проучването и анализа на опита от развитието на конфликтите през последните години", заяви Рябков.

Заместник-министърът не уточни за какви точно промени става дума.

Настоящата ядрена доктрина на Русия, установена с указ на президента Владимир Путин през 2020 г., предвижда тя да използва ядрено оръжие в случай на ядрен удар на противник или на атака с конвенционално оръжие, която заплашва самото съществуване на държавата.

Русия, която обвинява Запада, че използва Украйна като прокси, за да води война срещу нея, е давала и преди сигнали, че обмисля промени в ядрената си доктрина. Според Ройтерс сегашното изказване но Рябков е най-категоричното изявление направено от Москва до момента, че ще внесе изменения в стратегическия документ.

В средата на август "Файненшъл таймс" написа, снабдил се със секретни документи, че Русия е подготвила военноморския си флот да нанася удари с ракети с ядрен заряд по обекти дълбоко в Европа при потенциален конфликт с НАТО. На картата е отбелязана и България.

Документите, изготвени между 2008 г. и 2014 г., включват списък с цели за ракети, които могат да носят както конвенционални бойни глави, така и тактически ядрени заряди. Руските офицери изтъкват предимствата на използването на ядрени удари на ранен етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от Русия
Последният разговор между Путин и Байдън: Суров и безкомпромисен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Москва на блато няма смисъл изобщо да се церемоним с блатнитефашкий
154
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И новата като старата при всяко положение еднонапикано от страх ФСБ джудже умира с първите
153
11
 
10
 
! Отговори
!! преди 2 седмици
Не разбирам феновете на путин - той ни заплашва с ядрена война (която със сигурност ще ни затрие и нас), а вие му се радвате? Толкова ли нямате поне една мозъчна клетка да задейства инстинкта ви за самосъхранение?
152
2
 
2
 
! Отговори
Знаменосецът преди 2 седмици
До Войводата Ти хубуу ше търгуваш с който си искаш, само после да не те евът както си искат. Повниш ли националните катастрофи, повниш ли?
151
3
 
1
 
! Отговори
Е Тъпи Са преди 2 седмици
С тази промяна, НАТО вече няма да се чуди да изпепели ли, или да води конвенционална война :) Верно са много *** :)
150
1
 
3
 
! Отговори
ефектът Путин преди 2 седмици
Вчера излезе информация в американските медии, че Швейцария прави совалки за НАТО и ЕС. Швейцария, която изкара двете световни войни все едно не са се случили. Вечен неутралитет. Обаче страхът от Путин е по-силен и от тока. И обедини всички срещу него. Не че и преди не бяха обединени, но не срещу, а с него, като му купуваха нефта и газта, и си траеха. Пустото му лицемерие, не го е измислил Путин.......
149
4
 
12
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 седмици
Айде пак руско лицемерие. Като руснаците правят специална аперация е харашо, като им правят на тях специална аперация е ескалация на световна война. Сами си просят атома.
148
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До Анонимен Първо си изясни какво означава термина Джихад. И чак след това го свързвай с думата Тероризъм.
147
8
 
5
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
Малко информация за размисъл. Русия ползва по 200+ бомби с УМПК 250/500/1500/3000кг ежедневно. Основно се ползват срещу полеви укрепления. 250/500кг ФАБ срещу обикновен ДОТ/УКРИТИЕ/Бункер за 8-10 човека(отделение) и 1500кг за по-сериозните Бетонни бункери за по 30 човека(взвод). Средно статистически половината стават "200". За това в Донецка област ВСУ бягат. Окопа не спасява от ФАБ. ВСУ губят дневно по 2000+ само от тези бомби а останалите също толкова ефективни оръжия като ОДАБ и Дронове?
146
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как се нарича някой, който заплашва мирни хора с джихад? Терорист.
145
6
 
14
 
! Отговори
offf преди 2 седмици
Хората им писна от руските простотии, прехвалената им куца армия и пропаганди. Изобщо не им четат намеренията вече ... Даже не съм сигурен дали ядрените им ракети могат да летят... Преди 2022 говорехи, какви кинжали имали, какви сарми имали... И ? Стана трета година не контролират нито една област напълно... хехе
144
6
 
11
 
! Отговори
Striker преди 2 седмици
Шубето е голям страх. Като ги пердашат украинците конвенцинално, на П****+лер не му остава друго, освен пак да дрънка мантрата за ядрените бомби. Ясно. Дано си дават сметка, че при една ядрена война, НАТО ще понесем загуби, но ще оцелеем, за разлика от Мужикистан.Прочети още на: https://dnes.bg/rusia/2024/09/01/rusiia-promenia-iadrenata-si-doktrina.618830
143
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Промяната на доктрината е че Русия ще може да хвърля атомни бомби и на собствена територия. Например върху курска, белгородска, а защо не и върху московска области.
142
6
 
13
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 седмици
Пак са в отчаяние милите. Плашат с атом. Само дето не са единствените с атом.
141
15
 
8
 
! Отговори
А не бе, преди 2 седмици
дано не се налага джендърска Европа и западналите САЩ да го разберат по трудния начин. Щом прецени РФ ще използва ОМП без колебание. Жалко толкова хора ще изгорят заради бандеровците!
140
6
 
5
 
! Отговори
R.A.T.M преди 2 седмици
Няма да им трябва тази доктрина имат си ракета алабуга като гръмне и всички съвременни оръжия стават за скрап доста хуманно, защото хората остават живи, но могат да воюват с ножове и лъкове, пистолети като през 18 век.
139
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ядрена доктрина дрън-дрън! Ядрената защита е отчаяна игра вабанк! Няма да им помогне!
138
8
 
5
 
! Отговори
Дръж ги в неведение преди 2 седмици
Руснаците, след като знаят с колко по-ефективни оръжия и способи разполагат - фърлат песък в очите на врага с дебати по ядрената си доктрина
137
9
 
10
 
! Отговори
Китай разреши ли? преди 2 седмици
руските мизерабли имат ли разрешение от китай да ползват ядрени бомби? Тупунгери терористи!
136
8
 
10
 
! Отговори
Историка преди 2 седмици
В Европа всички конфликти свършват на територията на агресора. Историята го показва. Русия губи, това е.