Русия променя ядрената си доктрина

Причината е ескалацията от страна на Запада в Украйна
1 сеп 2024 21:12, Нели Христова
217
Русия променя ядрената си доктрина
Снимка: БГНЕС

Русия ще внесе изменения в ядрената си доктрина в отговор на действията на Запада около конфликта в Украйна, заяви днес заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков, цитиран от БТА.

Рябков заяви, че решението е "свързано с курса на ескалация на нашите западни противници" по отношение на това, което Русия нарича своя "специална военна операция в Украйна".

"Както многократно сме казвали, работата е в напреднал стадий и има ясна насока за корекция, което се дължи и на проучването и анализа на опита от развитието на конфликтите през последните години", заяви Рябков.

Заместник-министърът не уточни за какви точно промени става дума.

Настоящата ядрена доктрина на Русия, установена с указ на президента Владимир Путин през 2020 г., предвижда тя да използва ядрено оръжие в случай на ядрен удар на противник или на атака с конвенционално оръжие, която заплашва самото съществуване на държавата.

Русия, която обвинява Запада, че използва Украйна като прокси, за да води война срещу нея, е давала и преди сигнали, че обмисля промени в ядрената си доктрина. Според Ройтерс сегашното изказване но Рябков е най-категоричното изявление направено от Москва до момента, че ще внесе изменения в стратегическия документ.

В средата на август "Файненшъл таймс" написа, снабдил се със секретни документи, че Русия е подготвила военноморския си флот да нанася удари с ракети с ядрен заряд по обекти дълбоко в Европа при потенциален конфликт с НАТО. На картата е отбелязана и България.

Документите, изготвени между 2008 г. и 2014 г., включват списък с цели за ракети, които могат да носят както конвенционални бойни глави, така и тактически ядрени заряди. Руските офицери изтъкват предимствата на използването на ядрени удари на ранен етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от Русия
Последният разговор между Путин и Байдън: Суров и безкомпромисен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
10
 
14
 
! Отговори
НАТО е велико преди 2 седмици
Русия губи войната.Едните им въздухарски приказки за ядрен удар им останаха на руските безбожници.
134
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Намирисва на кравешко печено!
133
9
 
4
 
! Отговори
До НЕлогично преди 2 седмици
Хавай:))) ти наясно ли си, какво е 'хавай' и част от коя държава е? И между другото, от 'идеята' ти може да стане чудесна черна комедия стил мр. Бийн. Като пияните мужици от тайгата решат да карат сърф върху капаци от перални и се издават. И накрая ще остане база, ама без персонал:) я се укротете с тия войни и ядрени гъби най-накрая.
132
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Следва смяна ядрената доктрина на САЩ и предвиждането на дълбоки ядрени удари по московската *** и санктпетербургскатаселищна система :))))))
131
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пак започнаха заплахите, колко са жалки....
130
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
хахахахаха...Руски смешниици :)))))))
129
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
оффф рушките мужжици пак плашат гаргите.А с Курск какво става а,какво става с Курск,една малка държава спрямо Рашка-голташка вече воюва на нейна територия.РУСКО ПОЗОРИЩЕ НЕОБЯТНО.
128
7
 
16
 
! Отговори
Ужас ход на отчаяние преди 2 седмици
С оглед правото на живот и държава, както и прокси войните с цветни революции на САЩ в Европа е много възможно оръжията на страшния съд да затрещят. Европейските и световните лидери в голямата си част са неразумни и зависими. А на практика медиите изкривяват обектната действителност и общественото мнение. Горко ни...
127
10
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Пак голям напън, слаба *** :)))))))))))))))) Оня пияния Митя колко ракети хвърли снощи??? Клоуни.
126
11
 
13
 
! Отговори
Логично! преди 2 седмици
С оглед агресията на контролираната от Дийп Стейт-а юдеоциониZZка тер00ристична държава ФАЩ,е напълно демократично и евроатлантическо Русия да разположи свои военни бази в Мексико,Канада,Куба и Хавай за защита на външната си граница с "отбранителна цел" и за "възпиране агресията" на ПиндостанЯ.А също така Русия да въоръжи държавите близо до Краваристан естествено с цел "запазване на демокрацията" и да позволява ракетни удари дълбоко в територията и...Май ще се окаже неполиткоретно,нек'си,а?
125
12
 
14
 
! Отговори
Хи хи преди 2 седмици
С промяната на ядрената доктрина ръцете на Русия се отвързват, и ще може да ползва такова оръжие даже и в маловажни случаи като Украйна. Което е добре, защото гарантира приключване на операцията в кратки срокове !
124
9
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Русия приоритет е вече унищожаването на сащ и неини сателити теса терористи *** която трябва да бъде заличена
123
4
 
14
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Откога това, да не искаш да ползваш ядрено оръжие е лошо? Не беше ли това позицията на добрите спрямо лошите? Тррол4ета, сами се вкарвате в капана с твърдението, че уж лошата Русия не искала и нямало да ползва ядрено оръжие. Запомнето едно от мен-това е най-добрата позиция изобщо. Иначе, наливате масло в огъня, но ние сме един народ и с украинците и с руснаците. Ако ще се ползва ядрено оръжие, няма да е тук, а на хиляди километри зад някой океан!
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде пак!
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Един не спи да изравнява че има тиквен медал да получава.
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Един не спи да изравнява че тиквен медал ще получава.
119
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България е на ръба на оцеляването ама НПО трроловете на Русия се подиграват.
118
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Платените от видни филантропи и от посолството НПО не им ли неудобно от писанията на техните трролове които са доста нелицеприятни че им и плащат на всичкото отгоре за откровенни глупости.
117
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Западните непео трролове са написали много умни мисли и то без да използват език на омразата. Браво НПО-омразата.
116
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пиндостан щели да издухат ядрената радиация към Евразия но не са питали чайна майна.