Путин: Младите членове на семейството ми говорят свободно китайски

Руският президент отбеляза и важното значение на английския език
2 сеп 2024 23:00, Елка Василева
197
Путин: Младите членове на семейството ми говорят свободно китайски
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви днес пред ученици, че младите членове на семейството му говорят свободно китайски език, но в същото време отбеляза важното значение на английския, предаде Ройтерс.

"Някои от членовете на семейството ми - малките, говорят и китайски – те го говорят свободно", каза Путин пред ученици от Средно училище номер 20 в Кизил, Република Тува, на около 4500 километра източно от Москва. Той обаче добави пред учениците, че не бива да забравят колко важен е и английският език въпреки нарастващата популярност на китайския.

Путин има две дъщери с бившата си съпруга Людмила и те говорят руски, английски, немски и френски. Путин, който се разведе с жена си през 2014 г., рядко говори за семейството си, но според руски медии той има най-малко трима внуци, посочва Ройтерс.

На фона на укрепващото партньорство между Китай и Русия популярността на изучаването на китайския език в цяла Русия нараства. Според Путин тази тенденция се дължи на развиващите се контакти в сферите на икономиката, политиката и обществеността, отбелязва Ройтерс.

Руският президент, който свободно говори немски, но също така е вземал уроци, за да подобри знанията си по английски език, каза още, че учениците не бива да забравят значението на английския.

"Английският е велик език, той е дал на човечеството много по отношение на комбинирането на знания и обединяването на хора в полето на културата и така нататък", посочи той.

Руският, английският, татарският, немският и чеченският са най-говорените езици в Русия според преброяване от 2022 година, посочва Ройтерс. Въпреки че делът на хората, владеещи китайски, е значително по-малък, този език бързо набира популярност през последните години.

Путин и китайският президент Си Цзинпин през май обявиха "нова ера" на партньорство между двата най-влиятелни съперника на САЩ. Те заявиха, че Съединените щати са агресивен хегемон от Студената война, сеещ хаос по целия свят. През февруари 2022 година Китай и Русия обявиха партньорство "без ограничения", когато Путин посети Пекин само няколко дни преди да изпрати хиляди войници в Украйна и да предизвика най-смъртоносната сухопътна война в Европа от Втората световна война.

По данни на центъра за езикови изследвания "Етнолог" (Ethnologue) английският език е най-широко разпространеният в света с около 1,5 милиарда говорещи, следван от китайския език с около 1,1 милиарда говорещи. След това се нареждат хинди, испански, арабски, френски, бенгалски, португалски, руски и урду.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от Русия
Финландия забранява на руснаците да купуват имоти в страната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Май и ние ще се наложи да го учим. Употребата английски всеки ден се свива. Даже половин Америка въобще не знае английски. Испаноговорящите са като укрите-никак не им се удават езици. Затова искат цял свят да говори на тяхната мова и се разяряват, че никой не им разбира.
153
6
 
5
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 2 седмици
За какви членове говори капутя, в гомораша популацията от гомораши е хермафродитна, както е при охлювите и червеите. Това е обусловено от еволюцията на вида в нативния му хабитат, гоморски блата навсякъде, както и хабитуса, ежедневна употреба на (радиоактивен) блатен дестилат (самагон) и инбриийдинг / интербрийдинг със всичко от хабитата... Ergo, членовете на семейството му (brood-а) са едновременно членове и членки, но не говорят китайски, а звуците на видовете, с които са се интербрийдвали.
152
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Източните хора говорят руски, китайски, английски, немски, френски. Предпочтително се отличават от западняците, говорещи основно на майчините си езици.
151
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И правилно Вовка - благодарение на теб Русия стана китайска провинция..Скоро официалния език ще е мандарин - ам без мандарините...ха ха
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изказването на Путин трябва да се приема в контекста на реалностите. До миналата година в Русия към задължителните държавни зрелостни изпити се включваше чужд език. Който, за разлика от тук в България, имаше и устен компонент. (У нас на матурите няма устна част, за разлика от текущите поправителни или приравнителни). Но тъй като самият руски за голяма част от учащите се не е майчин, мисля, е отмениха задължутелността на друг език в матурите им.
149
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много дълбоко е бръкнал в дивия на евроатлантическите меки китки и затова само с него се занимават.
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ВАШИЯТ"Център за езикови изследвания"ряпа да яде!Няма един китайски език, има китайски езици.Йероглифната писменост е просъществувала толкова столетия, защото е основана на смисъла,не на произнасянето.Още:вашият "център"със сигурност не отчита ползващите китайски езици извън рамките на Китай,но си позволява да приписва ползването на английски и там,където не е.Преди време в нашите у-ща заедно с британски у-ци се разпространваше карта, според която във Виетнам и в Гърция английският е втори език
147
4
 
0
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
На мен руския ми стига. Не ми трябва друг.
146
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И те са китайски ментета.
145
2
 
10
 
! Отговори
Фикси преди 2 седмици
Китай измества САЩ, а ако искате да ставате американци учете испански !
144
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е така е, докато бяхме васали на СССР руски се изучаваше задължително в училище. Сега явно в СССР2 ще стане така ама с китайския.
143
6
 
2
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 2 седмици
До 152. А китайската мафия е съюз от благородници:))))))))))))))))))))))
142
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо му е на Путин да говори английски?А, може би като влезе в затвора в Хага, ще му се наложи да обяснява какви ги е вършил в Украйна и с всички неудобни на властта му. Там руски никой не разбира... Путин се изпокара с целия англоезичен свят, а сега се подмазва.
141
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този вариант има и семейство!
140
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Другия е в Монголия! Говори без преводеч!
139
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А запада още не може да реши дали лбгтфг представленията да са в 1ви клас или 2ри защото Манфред се чувства момиче на 5г
138
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мхм тотото е лошо ама не и американското. Същият тоя с опорката утре ще рекламира американските лотарии. Промит ***.
137
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Китай няма погребални литургии. Там човек като почине всички в селото отиват в гората с умрелия човешки труп... Палят огън за Барбекю. Наточват си ножовете и започват един по един да кълцат от трупа месце и да си го опичат на огън. Всички се радват че имат какво да ядат!
136
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ах, дано да спечеля от ТоТоТоТо.. Ще си купя депутат. Политик който трепери за народа си, със сигурност има Паркинсон. Най - лесно си планирам отпуската - шефа казва кога, жената казва къде... Любов е когато и пиян, и трезвен звъниш на една и съща жена.. Хайде форумци... Да сте влюбени и да спечелите от тотото! И като спечелите от тотото - направо за китай.... както Другаря Ви Путин!
135
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
150 в Китай няма огради, просто не се краде. Хората пият чай заедно.