Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава

На теория ядрените оръжия би трябвало да възпират нападения, Украйна премина тази линия
3 сеп 2024 07:03, Елка Василева
250
Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава
Снимка: архив, БГНЕС

От десетилетия се смята, че държавите, които притежават ядрени оръжия, до голяма степен са защитени от атаки и дори много по-малки държави като Иран, Израел и Северна Корея се стремят към такива оръжия, разчитайки на това неписано правило, за да се защитят от съседите си. Оказа се обаче, че и това правило има изключения - на 6 август Украйна стана първата държава, прекрачила червените линии и навлязла на територията на ядрена държава, пише „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от Investor.bg.

Това е и първото настъпление на руска територия след Втората световна война насам. Вече три седмици украинските военни държат под контрол 1300 кв. км и повече от 100 населени места в Русия. За много анализатори това е изненадващ обрат, посочва изданието и припомня някои ескалации по границите на държави с ядрени оръжия, но като цяло такова мащабно настъпление се случва за първи път.

Още по темата
За анализатори, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“, липсата на реакция сега може да означава едно - вече никой не знае къде са "червените линии" на Русия и в един момент може да се окаже, че са преминати още преди месеци. Бившият преговорящ за оръжейния контрол между Запада и СССР, а по-късно и Русия Николай Соколов коментира, че руският президент Владимир Путин разглежда заплахата към своя режим като заплаха за суверенитета на Русия. Соколов днес съветва западни военни анализатори и експерти.

Именно страхът от преминаването на "червените линии" на Русия е водещо в стратегията на САЩ и президента Джо Байдън по отношение на Украйна. Целта е да няма директен сблъсък между НАТО и Русия. По тази причина се бавеха доставките на модерни оръжия, а след това и на танкове и изтребители. В същото време Киев се опитваше всячески да докаже на Запада, че границите на Кремъл са всъщност доста гъвкави.

И това е една от причините за Курската операция, посочва още „Уолстрийт джърнъл“. Сега настъплението там се забавя, но Украйна продължава да държи инициативата на този фронт.

Всъщност Москва периодично заплашваше Запада с възможна реакция на "провокации", в съзвучие със своята ядрена доктрина. А тя предвижда четири сценария, при които е допустимо използването на ядрено оръжие. Сред тях са сигурни данни за изпращане на ядрени ракети към територията на Русия, данни за готвено настъпление или настъпление от друга ядрена сила, както и заплаха за териториалната цялост, включително и от неядрена сила.

На 1 септември зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков коментира, че Москва обмисля обновяване на своята стратегия, но съвсем мъгляво - заради медийна публикация, че САЩ са обновили своята ядрена доктрина, а и без да дава някакви конкретни дати кога ще бъде направена или представена промяната.

Отговор на настъплението в Курска област не се коментира и от редица висши чиновници в Кремъл, които заплашваха с ядрени удари по територията на цяла Европа още в първите месеци на войната - например бившият ръководител на "Ростех" Дмитрий Рогозин или бившият президент Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност.

Единственото, което предприема Русия досега по отношение на настъплението в Курска област, е "отмъщение", както бяха представени най-масовите ракетни удари досега над Украйна - на 26 и 27 август. Украинските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) успяха да се справят с повечето от тях. Засега обаче Киев не може да противодейства на управляемите авиационни бомби - модернизирани от времето на Втората световна война и нанасящи значителни разрушения, и заради тях настоява за пресичането на още една "червена линия". А именно възможността да нанася удари по цели на територията на Русия със западни ракети.

През миналата седмица министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров беше на посещение във Вашингтон и според медийни публикации е носил списък на желаните цели, които могат да бъдат ударени с ракетите ATACMAS и Storm Shadow. Предстои да видим дали този списък ще бъде съгласуван.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от Русия
Обвиниха висш руски служител на отбраната в подкуп
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
6
 
! Отговори
Путинака преди 2 седмици
Никой да не ме бара без мойто съгласие, че имам ядро в геометричния център на моето мощно тяло! А и куфарчето е у мен и има връзка с ядроту! ДА ЖИВЕЕ ЯДРЕНА РУСИЯ ДОРДЕ УMPE! СЛАВА НА КПСС И БКП! СЛАВА!
135
0
 
4
 
! Отговори
Т34 преди 2 седмици
РУСИЯ Е НЕ ПО БЕ ДИ ***.Прости-е русофоби не го ли разбраха това .Да четат повече история,пълни неграмотни ци
134
1
 
5
 
! Отговори
бай Владо преди 2 седмици
да де, ама има лек нюанс. Укро-"екскурзиантите" в Курска област на Русия са обявени просто за терористи. И толкоз. Така, че тях ги третират като терористи (въпреки, че са редовна армия). Даже може да се каже, че се отнасят към тях "по свойски". Но, разбира се, ще бъдат надлежно и ефективно денацификацирани и карбонизирани, тъкмо защото са терористи, нали такава е врътката?.:) ...
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да отидеш на 10000 километра за да съгласуваш бомбандирането на комшията??? Използвана, разграбена, и потънала в дългове, това ще остане от Украйна заради невъзможността и да си хортува с Русия. Младежите са зяпнали по тази Америка, ама не осъзнават че САЩ, нямат интерес от конфликт с Русия, но имат интерес всички останали да са против Русия
132
1
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
NATOлизците се опитват да представят акцията в Курск като някакъв успех, а всъщност на руснаците не им пука за това че там са завзети голи полета и няколко села, докато в Донбас вече почти разрешиха изхода на войната.
131
2
 
5
 
! Отговори
от мен преди 2 седмици
СЛАВА НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ.
130
6
 
2
 
! Отговори
ДП с преди 2 седмици
ВСИЧКУ РУСОРОБСКИ ПРЕДАТЕЛИ ЩЕ ЛЕЖАТ В ЗАТВОРА ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО И ПОДКРЕПА НА ВРАЖЕСКА ДЪРЖАВА КОГАТО С ГОСПОДИН ПЕЕВСКИ И ГОСПОДИН БОРИСОВ ВЗЕМЕМ ВЛАСТТА НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ.
129
2
 
6
 
! Отговори
Големият Джим преди 2 седмици
Навлезли са в Курск,наркомани,апаши, затворници и психопати.Психопати.Там ще наторяват руските гори и степи.
128
3
 
3
 
! Отговори
Путин до Пригожин преди 2 седмици
Тридневната СВО върви точно по план. Точно така го бях измислил. Всичко върви по план гладко
127
0
 
2
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
То и тролеите на Мъртън са ни братя, но няма да им цепим басма, щом са за Мъртъ. :) Там братското умира, след като си станал предател. И то предател не на Русия, Турция или Македония, а предател на България! Това не се прочава. Всички предатели на БЪЛГАРИЯ. ги чака съдбата на зеления предател.
126
1
 
7
 
! Отговори
Тихия Дон преди 2 седмици
Те са вече почти избити и изпържени.Зелето призна че са се провалили.Укрите на са в категорията на Русия.
125
1
 
7
 
! Отговори
Сенеката преди 2 седмици
Е че те руснаците да не са луди да използват ядрено оръжия заради няколко хиляди палячовци навлезли временно на десет километра в територия от типа на Странджа...виж ако американците го направят е друга работа...
124
0
 
2
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Тъжното е, че се води тая война по неправилните подбуди. Западът, в частност Австро-Унгария, Полша, Германия...нарочно играят за отцепването на украинците. Първо чрез католицизма и след това чисто корупционни практики. А Русия също гледа грешно на нещата, искайки да присъедини тия с руско самосъзнание, добито в рускРуската империя. Никой не е прав-нитомукраинците, нито руснаците. За жалост Западът е изиграл важна роля за разединението на хората в Украйна, Полша, Чехия и т.н.
123
2
 
0
 
! Отговори
УКРАЙНА СА БРАТЯ преди 2 седмици
УКРАИНЦИТЕ СА НИ БРАТЯ. ТАДЖИКИСТАНЦИТЕ И ЧЕЧЕНЦИТЕ НЕ СА МИ БРАТЯ НА МЕНЕ. И НА КИРО БРЕЙКА НЕ СА БРАТЯ. ТОВА СА АРАБСКИ *** И БЪЛГАРИЯ И УКРАЙНА ГИ МРАЗИ ТЕЗИ МРЪСНИ ЦИГAHИ.
122
1
 
4
 
! Отговори
Русофили преди 2 седмици
Кажете защо чеченец е командир в руската армия?
121
1
 
4
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Учете правилната история! А правилната е, че в Украйна и Румъния живеят наши хора по ген, а преди години и по език!!!
120
2
 
5
 
! Отговори
Хмм преди 2 седмици
Тук, ползването на ядрено оръжие е без смисъл. Все пак, доста по- силни държави, като наполеонова Франция и нацистка Германия са влизали в Русия преди това. За руснаците всъщност е изгодно да унищожават бавно резервите на украинците, докато са блокирани в Курск. Когато има дойде времето, ще изметат лесно остатъците. За това и не отклониха значителни сили от останалите фронтове.
119
1
 
7
 
! Отговори
КАДИРОВ Е ТУРЧИН преди 2 седмици
СЛАВА НА ИСУС ХРИСТОС!
118
6
 
3
 
! Отговори
ПРАВОСЛАВЕН БЪЛГАРИН преди 2 седмици
РУСИЯ Е МЮСЮЛМАНСКО ЗЛО, КОЕТО ИМА НУЖДА ОТ КРЪСТОНОСЕН ПОХОД.
117
1
 
2
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
106, украинците отнеха правата на българите в Украйна. След ПСВ в Украйна решават да създадат езикови норми. Дотогава се е пишели и говорело почти на български. Трима ербапа се хващат и вземат за основа диалекта в Полша. Затлва днес Украинският език прилича много на полски, а не на български. Същото става и в Румъния 70-80 години преди това-българският език и диалект е заличен. Украинците са наши хора, но не защото са украинци, а защото в южна Украйна са българи!!! Даже не са и руснаци.