Москва: Русия и Китай могат "да обединят силите си", ако бъдат изправени пред обща заплаха

Путин и Си подписаха през 2022 г. споразумение за "неограничено" партньорство
Обновена: 11 сеп 2024 20:20 | 11 сеп 2024 20:20, Анисия Иванова
286
Москва: Русия и Китай могат "да обединят силите си", ако бъдат изправени пред обща заплаха
Снимка: БГНЕС

Партньорството между Русия и Китай не е насочено срещу трети държави, но Москва и Пекин могат "да обединят силите си", ако бъдат изправени пред агресия, каза днес говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин се споразумяха през май да задълбочат, по думите им, тяхното "всеобхватно партньорство и стратегическо сътрудничество" в новата ера, посочва Ройтерс.

Русия и Китай ще отговорят с двойно противодействие на разполагането от САЩ в Япония на ракети със среден обсег и наземно базиране в рамките на американската стратегия за двойно възпиране, каза на пресконференция Захарова, цитирана от ТАСС.

"На появяването на допълнителни, при това доста съществени ракетни заплахи и Русия, и Китай ще реагират, и то не само в политически план, което неведнъж е потвърждавано от двете страни", посочи говорителката и добави: "Никой не бива да се съмнява, че нашата страна и Китай няма да допуснат застрашаване на нашата национална сигурност и способностите ни за отбрана в резултат на деструктивните действия на САЩ. Бих искала да напомня в този контекст за руско-китайското споразумение, което беше обявено по-рано от руския външен министър Сергей Лавров, че на двойното сдържане от страна на САЩ Москва и Пекин ще отговорят с двойно противодействие".

Президентите Владимир Путин и Си Цзинпин подписаха през 2022 г. споразумение за "неограничено" партньорство, по-малко от три седмици преди Путин да нареди нахлуването на руски войски в Украйна. През май тази година двамата се споразумяха да задълбочат, по думите им, "всеобхватното партньорство и стратегическо сътрудничество" в новата ера.

Двете държави не са обявявали официален военен съюз, макар че Путин описа отношенията помежду им миналата седмица като на "съюзници във всеки смисъл на думата", съобщи БТА.

Русия и Китай провеждат заедно военни учения, включително военноморски маневри, които започнаха вчера. Путин, който даде старт на ученията предупреди САЩ да не се опитват да показват надмощие над Москва чрез усилване на военния си потенциал в Азиатско-тихоокеанския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още по темата: КитайвойнаРусия
Още от Русия
Киев: Руските удари могат да предизвикат ядрена криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Еврогей 47. Е...ти нал си по мъжете...
37
2
 
7
 
! Отговори
Еврогей преди 1 седмица
На всяка копейка пожелавам жена като Маша! А като обърне 4 водки вече не се знае кой е мъжа и кой жената!
36
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Баба 45. Че да не нас да на бият с бомби че да са оплакваме бе.
35
2
 
8
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
Русо-робите, я кажете, Русия 3 години удря по Киев с бомби, и вие не се оплаквахте. Сега Украйна като удря по Москва с дрони (и скоро, с бомби), защо плачете?Като Русия навлезна в Украйна, вие бяхте щастливи. Сега като Курск беше превзет от Украйна, сълзи на очите. Що така бе, нали такива са правилата? Или само Русия има право да удря другите със смешната си войска дето 3 години нищо не постигна срещу 5 пъти по-малка Украйна?
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ООН официална информация за броя ядрени бойни глави по държави- Русия 5889, САЩ 5224, Китай 410. Всички останали държави са с под 1000 събрано накуп. Цялото НАТО плюс САЩ имат сумарно под броя ракети на Русия. Всички при война ще сме под ножа. Това е ясно- има за навсякъде да ударят всеки голям град, а силата е за цяла област да се унищожи на ракета от новите генерации, не е като Хирошима сукалче още. С чий акъл има пишещи тук как трябва война с Русия и как САЩ щели да победят като в детска игра
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пандата чака баба меца да се изтощи!
32
2
 
1
 
! Отговори
09 преди 1 седмица
Чета коментари и се чудя дали не се давите в злобата си.То бива,но чак толкова.
31
3
 
10
 
! Отговори
ПРЕДАТЕЛ ТЪПУТИН преди 1 седмица
В МИГА В КОЙТО СЕ ОБЯВИ, ЧЕ КАМАЛА ХАРИС ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ В САЩ , АЗ ОБЯВЯВАМ УКРАЙНА ЗА ПОБЕДИТЕЛ ВЪВ ВОЙНАТА МЕЖДУ РЕЖИМА В ТЪПОТЕРОРУСКАТА И УКРАЙНА! А ЗАХАРОВЪ ДА СИ ПЛЕЩИ КОЛКОТО СИ ИСКА КАК ИЗВЪНЗЕМНИЩЕ ДЕ ДОЙДАТ ДА СПАСЯТ РЕЖИМА В ТЪПОТЕРОРУСКАТА ОТЧАЯНИЕТО Е ЛОШ СЪВЕТНИК ЩОТО И СТИВЪН ХОКИНГ ОЧАКВАШЕ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ДА ГО ИЗЛЕКУВАТ АМА НЕСТАНА :D
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Китай има окупирани от руснаците територии!
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тва е манджичка за нервозоатлантите да имат простор за пищене. Иначе статията не казва нищо.
28
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Медведев вече не може да изтрезнее ,за да плаши с ядрени бомби и сега тази грозна кукувица изтърси най - голямата глупост ..Китай никога нама да се намеси ,особено за държавата - kochina Русия ... Жалка картинка ,са Кремълските престъпници и алкохолици !
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Китай няма да забрави и прости 1969!
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Американците вече пуснаха самолет 6-то поколение а си представям какво още имат което не се знае .
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ше са бийме с китайците значи :)))
24
9
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 1 седмица
Разтурената лелка на джуджето убиец отново е прекалила с белото.
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ахахаха Защо да им обясняват за война в името на майка Русия? Те и сега им обясняват, че врагът са западните държави, най-вече САЩ, както ни обясняваха през 80те у нас, а на американците и шашкъните като теб- Русия и Путин. Просто е- "Врагът атакува и трябва да отвърнем." или "Не ни атакуват открито, но се подготвят за война и заемат тактически позиции, та трябва да атакуваме първи, за да не ни унищожат.". Това е валидно за политиката на Русия, Китай, но и НАТО и САЩ. Не знам що,но искат ТСВ
22
9
 
7
 
! Отговори
Сталин преди 1 седмица
Ето за това комунистите трябва да увиснат на сезала
21
5
 
8
 
! Отговори
САЩ Европа Англия преди 1 седмица
Канада и Австралия СА ГОЛЕМИЯТ ПАЗАР, ВАЖЕН ЗА КИТАЙ И ИНДИЯ ! Русия след като започна тази война, ограничи производството си на стоки за износ. Основно изнася суровини и първични насипни продукти. А от 2025 спират 11 млд. евро годишно от Европа, САЩ ще помпи усилено петрол и газ и това ще смъкне цените на нефта и газта. Руската икономика ще се свие и Русия няма да има шанс срещу икономиките на Запада !
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Могат да обединят сили, но всичко се заплаща. Кое с пари, кое със земя.
19
5
 
9
 
! Отговори
ПРЕДАТЕЛ ТЪПУТИН преди 1 седмица
РЕЖИМА В ТЪПОТЕРОРУСКАТА МОЖЕ ДА ПРИВЛЕЧЕ КИТАЙ САМО КАТО МУ ПРОДАДЕ ПОЛУОСТРОВ КАМЧАТКА ,НО ТОВА Е АБСОЛЮТНО ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ САМАТА ТЪПОТЕРОРУСКА/ КИТАЙ СИ ИМА ЯДРЕНО И НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ ТЪПОТЕРОРУСКАТА НИТО КАТО ПАРИ НИТО КАТО ОРЪЖИЯ!