Защо руският изтребител Су-57 носи крилати ракети външно

Су-57 са били разположени в райони с висока концентрация на ВСУ
21 окт 2024 18:00, Гергана Попова
169
Защо руският изтребител Су-57 носи крилати ракети външно
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кадри, показват изтребител Су-57 от пето поколение на руските военновъздушни сили, носещ външно нещо, което изглежда като две крилати ракети Kh-59, докато този клас изтребители продължава да участва в операции срещу украинските и съюзническите западни сили, пише military watch magazine.

Необичайната конфигурация повдигна редица въпроси по отношение на това как се управляват Су-57, тъй като изтребителите от пето поколение са проектирани с намалено радарно напречно сечение, за да се подобри жизнеспособността, докато външното носене на ракети, както е показано на кадрите, увеличава тези напречни сечения до подобни нива вижда се на четвърто поколение нестелт самолети. Конфигурацията, която се вижда в последните кадри, отрича едно от основните предимства на Су-57 пред изтребителите от предишното поколение като Су-30 и Су-35 - въпреки че дори без стелт Су-57 има далеч по-висока издръжливост, по-мощни сензори и превъзходни авиониката и полетните характеристики все още го правят много по-способен самолет.

Още по темата

Изданието пише още, че вероятно обяснение за външното носене на ракети Х-59 е, че руските ВВС се стремят да увеличат максимално бойните действия, използвайки новите изтребители. Повече операции позволяват на по-широк набор от персонал да натрупа опит в летенето и поддръжката на самолета по-бързо, което е особено важно, тъй като годишните доставки нарастват бързо. Доставките достигнаха  12 изтребителя през 2023 г. и се очаква да достигнат 20 изтребителя тази година.

Ракетите, подходящи за вътрешно превозване от Су-57, като Kh-59MK2, са значително по-скъпи от по-старите крилати миси с по-голям диаметър, като същевременно предлагат сравнително малко предимства в украинския театър, където заплахата за самолетите е ограничена. Тъй като украинската военновъздушна мощ беше значително намалена и нейната противовъздушна отбрана сериозно ерозирала, разполагането на по-евтини по-стари ракети Х-59 позволява на единиците Су-57 да поддържат висок темп на операции при значително по-ниски разходи за ВВС. Той също така позволява доставките на новия Kh-59MK2, съвместим със стелт конфигурацията на изтребителя, да бъдат запазени за потенциални конфликти с много по-способни противници - а именно членовете на НАТО. Скоростта, с която нараства флотът на Су-57, може да направи запазването на ракетите особено важно.

Су-57 са били разположени в райони с висока концентрация на украинска противовъздушна отбрана в миналото, най-вече в началото на октомври, когато един от самолетите беше използван за сваляне на руски прототип на безпилотен самолет S-70, който изглеждаше готов да се разбие в контролирани от Украйна или територия на НАТО. Смята се обаче, че по-голямата част от операциите не са извършени на дистанции, които излагат изтребителите на риск, което означава, че компрометирането на стелт способностите далеч не е сериозен проблем. При такива обстоятелства разполагането на по-евтини външни ракети остава по-рентабилно средство за използване на Су-57, пише още MWM.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: войнаУкрайнаРусияСу-57
Още от Русия
Вдовицата на Навални се зарече да стане президент на Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц...ха-ха-хи преди 15 часа
По публикацията работи: Галя от ПОСОЛСТВОТО ...Щирлиц се качва в самолет. Сяда, затяга си колана, поглежда угрижено за последно през прозорчето. Спуска сенника и се обръща към приближилата се стюардеса:- Един коняк, моля!- Свърши...- Едно уиски, моля...- Свърши...Ясно, каза си Щирлиц раздразнено на ум,СУ-57 е минал от тук....
40
6
 
2
 
! Отговори
русофоб преди 15 часа
Защото всичко им е дялано "Сделано в СССР". Хи-хи-хи.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Къде да ги побере бе това да не ви е Б52?
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Клатят се като на коча!
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Много Ердоганолизачии тука беее, ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ОТДАВНА УМРЕ. РУСКАТА СИ Я ИМА.
36
3
 
3
 
! Отговори
цитат преди 16 часа
Всъщност повечето от реалните оператори на F-16 Fighting Falcon са склонни да надценяват значително неговите бойни способности и процесът на загуба на ореола на оръжието на победата от самолета-чудо, чрез който и дрона Байрактар ТБ2, вече премина в страната на големите знамена и тризъбците, гаубицата M777, MLRS Himars, системата за противовъздушна отбрана Patriot и много други и най-накрая могат да ги лишат от тези илюзии. А компанията General Dynamics ще бъде лишена от свръхпечалби. Дали все по-запуснатият хегемон е готов на подобни рискове, ще разберем в близко бъдеще.
35
4
 
5
 
! Отговори
СУ-57 мдаа-мухльовци преди 16 часа
Високото грозде е кисело...аз мога и без СТЕЛТ да го набутам на НАТО-МАТО-НАСРАТО изодзади !
34
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Има ли руски автомобили на шоурума в София,че не съм ходил да видя?
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Много Путинолюбци тук бееее.Дано не избягат първи когато Русия прати ракети към България тия мишооооци!Нема да им се верва какво се случва както на украинците!!!!!
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Може ли F-16 Боен сокол да помогне на Украйна?Анализът на историята на бойното използване и списъкът на загубите на американския изтребител вдъхват основателни съмненияБиеха се без загуби, само когато врагът изобщо нямаше изтребители и противовъздуш-на отбрана
31
0
 
2
 
! Отговори
стана ми ясно: преди 16 часа
...пише military watch magazine....ФЕЙК !
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Щото стелт възможностите са му като на ф14 и ф18. Ф15 във вариантът си silent eagle е 10 пъти по стелт от су 57. Реално ако бяха почнали да правят су57 за времето когато е бил предназначен а това са 90-те на миналият век той би бил чудесен самолет.30 години по-късно въобще не е чудесен а през 2050-та когато се канят да е масов ще предизвиква смях. Нищо де мож да го вземат към 2080-та във Бългрските ВВС.
29
3
 
4
 
! Отговори
пилот преди 16 часа
щото е руски б0клук, много ясно що..
28
4
 
6
 
! Отговори
Пешо Питанката преди 16 часа
Абе какво стана с прословутите хамерикански Ф 16 дарени на Уркия -излетяха ли ???? Да не са като нашите чертежи на Ф-16...виртуално и *** да присъстват в небето на Уркия ?
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
В тунела за аеродинамка е бил новият модел на Москвич,затова са отвън ракетите.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Па на ф-16 всичките му ракети са външни хахахаха, ама няма проблем хахахахаха Гьобелс западната пропаганда кърти мивки, агейн анд агейн анд агейн хахахахаха.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
ТОВА НА СНИМКАТА НЕ Е СУ-57. Ако авторът западен комик е сложил тази снимка показва какъв им е капацитета
24
2
 
4
 
! Отговори
Киро преди 16 часа
Бензиностанция с оръжия.Не ми дрънчи на война нещо....
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Краварите гледат с отоворени уссти на извънземните руски технологии и се чудяк как са го постигнали. :-)
22
1
 
9
 
! Отговори
ЦИТАТ преди 16 часа
Кадри, показват изтребител Су-57 от пето поколение на руските военновъздушни сили, носещ външно нещо, което изглежда като две крилати ракети Kh-59, докато този клас изтребители продължава да участва в операции срещу украинските и СЪЮЗНИЧЕСКИТЕ ЗАПАДНИ СИЛИ, пише military watch magazine.