Отдръпването на ледници в Андите е безпрецедентно

Те са по-малки от последния междуледников период преди 115 000 г.
2 авг 2024 21:30, Елка Василева
27
Отдръпването на ледници в Андите е безпрецедентно
Снимка: архив, БГНЕС

Скорошното отдръпване на ледници в Андите е безпрецедентно в историята на човешката цивилизация, предаде Ройтерс, позовавайки се на изследване, публикувано в сп. "Сайънс".

Откритието шокира учените, които първоначално планират да проучат текущото състояние на ледниците и как те са се променяли в хода на човешката цивилизация.

"Мислехме, че ни делят десетилетия от подобно откритие", казва водещият автор на изследването Андрю Горин. Той отначало смята, че първоначалните резултати са случайност, но впоследствие по-късни проби ги потвърждават.

"Това показва, че нещата се случват по-бързо, отколкото са вярвали дори тези от нас, които мислят най-много за това", допълва изследователят.

Горин и екипът от учени датират с въглерод най-долния пласт на скалите, които доскоро са се намирали под вече отдръпнали се ледници. Измервайки нивата на нуклидите берилий-10 и въглерод-14, те установяват, че концентрациите са почти нулеви.

По думите на учения, ако "скалата вижда небето", тя натрупва нуклиди. Скоростта им на разпадане показва, че скалата не се е виждала по време на епохата на холоцена, която датира от 11 700 години, но е възможно да се погледне и още по-назад във времето.

"Бих заложил всичките си спестявания, че всъщност тези ледници са по-малки, отколкото са били от последния междуледников период, приключил преди около 115 000 години", казва още Горин.

В изследването са събрани данни за четири ледника в Андите, които съставляват 99 процента от тропическите ледници в света. Тези ледници са по-податливи на променящото се време, тъй като постоянно са на точката на замръзване или близо до нея.

"Смятаме, че скоро това ще се случи навсякъде и може би по-рано, отколкото си мислехме", допълва Горин.

Кореспондент на Ройтерс наскоро изкачи няколко планини в Андите, за да види отблизо промените, на които стават свидетели алпинистите, докато ледниците се отдръпват. Много от тях описват все по-опасни условия и промени, невиждани досега през живота им.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
И като се топят ледниците, какво? Босфор защо е прелял? Топенето е от 12 хиляди години. Нямало е заводи, коли, пернишки печки и т.н. . Но е нямало и ционисти. Земята се връща в състоянието преди да се образуват ледниците.
23
1
 
1
 
! Отговори
Очаквайте скоро преди 1 месец
Каменни лавини и Мачу Пикчу да се срине то не бяха коли с печки не бяха самолети да не би мирно стояло не би чудо видяло
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не вярвам на лъжите на рептилите а само на очите си. Следователно, това е лъжа, докато не ида там да ги видя, или говоря с достоверен свидетел.
21
1
 
5
 
! Отговори
Изсякоха се преди 1 месец
гори по поречието на Амазонка, за да отглеждали ананаси, мини и др.. Ето го резултатът. Белите дробове на света. Тепърва безобразна сеч, концесии добив и проучване злато, метали и др. в България ще дава своите резултати. Но истинските виновници няма да бъдат съдени.
20
2
 
3
 
! Отговори
... преди 1 месец
ми значи дори 3 годишните вече виждат, че глобалното затопляне си върви с пълна сила! Лошото е, че разни "разбирачи" се опитват да ми разправят как то това било конспирация целяща да им повиши цената на бензина с 5 стинки! Още по-лошото е, че това глобално затопляне ше доведе до едни преселения на народите! А всички видяхме как една малка война в Сирия едва не ни прегазиха емигрантити! Сега ше е много ,много, много, много, много ..., много по зле! Ама оди го разправяй това на "разбирачите"!
19
0
 
3
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 1 месец
Цирк ГлобЪл Климатичний Екоталибаншънал?!? Агеееееййнн?!?
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като се върнем хилядолетия назад и виждаме, че е имало същото затопляне, както и ледникови епохи. Природата си има собствени цикли.
17
2
 
5
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 месец
Много мислите.През тези 10 години,спахте ли,та не сте го видяли бе НЕуважаеми учени? И сега какво правим,като този процес е започнал...мисля че началото на краят на човешката цивилизация е настъпил!!!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре почваме да ядем скакалци,само мир да има!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Замърсяването идва от самолетите изхвърлящи нездравословни алуминиеви нано частици и най-различни измишльотини - ушким срещу глобалното затопляне!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виновен е Путин.....
13
1
 
4
 
! Отговори
Ледена епоха преди 1 месец
Не е "безпрецедентно", след още115 000 години, ще видите. Радиовъглеродното датиране е доста спорна теория.
12
4
 
7
 
! Отговори
Нен4о преди 1 месец
Това за звездите е вярно.И аз като се поразгледам нагоре,все си викам че нещо напоследък няма звезди.Изглежда йоносферата е замърсена и хипер запрашена.А това нагрява въздуха още повече.
11
1
 
12
 
! Отговори
Атомна БоНба преди 1 месец
Много сме. Трябва редукция на двуногите, щото доста от тях са като мухи без глави.
10
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 8 Да бе *** си измислят. Много ясно,че на теб ще вярваме,а не на очите си. Преди 20-30г зимите бяха няколко месеца със сняг. Сега е само студено и най-много за цялата зима да се събарат 15-20 дена с валежи. Въобще няма промени не. Да не говорим,че преди като погледнеш към небето и се виждаха хиляди звезди. Я погледни сега през прозореца и кажи колко виждаш. Дали вече няма такова количество замърсяване,че не се вижда и небето като едно време
9
6
 
14
 
! Отговори
Паралиев преди 1 месец
Некой май прави денги от тези "епохални открития". Де гиди мизерници, де!
8
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Со ро со идните уро ди не пропускат ден да не всяват паника в хипохондриците. Когато са горещниците (познати у нас от 2000г) не трябва да се пропуска урожаят.
7
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 5 Има цикли,но преди е ставало плавно. Сега вече е доста видимо и бързо. Няма как да секат джунглите и да изгаряме всяка година петрол колкото една планина и посме да казваме,че хората нямат общо с промените
6
3
 
11
 
! Отговори
само да попитам преди 1 месец
но това КАТЕГОРИЧНО заключение ли е...или все пак не е чак толкова КАТЕГОРИЧНО????...за една бъдеща Джурналистка питам че тя милата освен думата КАТЕГОРИЧНО...друго не знаела...казах и спокойно мила ти ще си най вдъхновента,позитивна и КАТЕГОРИЧНО вдъхновяваща журналистка...щом знаеш наизуст думата КАТЕГОРИЧНО друго не ти трябва ти ще си една достойна и КАТЕГОРИЧНА журналистка...
5
4
 
28
 
! Отговори
Бгг преди 1 месец
Земята има цикли които траят стотици дори хиляди години. От 100тина години измерваме температурата и си мислим , че знаем нещо.