Какви тайни крие Космоса и ще изчезне ли животът на Земята?

Учен разказва, че не сме много адаптивни в Космоса
4 авг 2024 15:00, Инна Ангелова
42

До 2036 година вероятно ще има информация дали на спътника на Сатурн, Титан, съществуват условия потенциално да се поддържа извънземен живот. Това смята българският учен гл. ас. д-р Петър Ефтимов, който е от катедрата по клетъчна биология и биология на развитието от биологическия факултет на Софийския университет.

В неделното издание на “България сутрин” той разказа любопитни подробност за Космоса, Слънчевата система и тайните им.

“Това, което е важно, е нашето познание за Космоса и за Слънчевата система, защото колкото и оптимистично да сме настроени, най-вероятно това ще бъде мястото, което ще можем да опознаем, поне през близките столетия. Тази мисия ще даде отговор на въпроса дали има условия за живот - не само такъв, какъв го познаваме, но и малко по-различен отвъд зоната на обитаемост на нашата звезда. Това търси астробиологията, която се занимава с произхода, еволюцията, разпространението и бъдещето на живота на Вселената”, каза Ефтимов.

Ученият допълни, че след около 700 милиона години на Земята ще настъпи недостиг на въглерод, което ще засегне растителния живот, оттам ще изчезне и целият многоклетъчен живот на планетата.

“Проблемът е, че количеството слънчеви лъчи, които достигат до Титан, е много по-малко от това, което достига до Земята и там не би могло да има вода в течно състояние. Има друга течност обаче, която я има, и това е метанът. Ние не свързваме метана с нищо живо и не можем да пием метан, но някой друг може. Дори на Земята има метаногенни микроорганизми, които включват тези късоверижни въглеводороди в своя организъм и по този начин произвеждат метан. Възможно е да има такива организми на Титан, има косвени доказателства за това още от 2010 година при предишната мисия, която пътуваше около покрайнините на Слънчевата система. Наблюдаваме ненормално голям пренос на водородни молекули, което загатва за организиран живот”, заяви гостът пред Bulgaria ON AIR.

Ефтимов е категоричен, че към този момент хората не са много адаптирани към условията в космоса.

А има ли живот на Марс?

“Мисиите до Марс все още са проблемни, поради опасенията за здравето на астронавтите, защото дори и да използваме такъв момент, в който Марс и Земята са в опозиция и са максимално близо, пак пътуването извън нашия протективен щит, който представлява земната магнитосфера, излага астронавтите на твърде висок риск. Има много потенциални решения и точно затова астробиологията, като направление, в което има над 100 дисциплини, е толкова важна и се радвам, че от тази година ще можем да направим такова нещо в България”, коментира още ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един дядо казваше: Земята кат' кълбо, а ний на нея кат' краставици. Просто и ясно.
32
0
 
0
 
! Отговори
пуш-пуш ин дъ буш преди 1 месец
Премести крачето да видим тайната градина окосена ли е...
31
0
 
1
 
! Отговори
Тайната Златна локва преди 1 месец
Абе златната локва се върна на границата нале била схема нещо за кво се върна . На власт от 20 години идват само чекъртаджии дето чекъртат и крадат. Никой с визия не дойде. Бойко дойде да чегърта Доган, изчегърта Гражданска защита и предприятия като Булгартабак и др. Кирето дойде да изчегърта Бойко изчегърта магистрала Хемус и Лукойл и спря евро парите и сега сме донори-плащаме дълга на Гърция и трупаме наши дългове и захранваме войната с бомби на вересия...
30
0
 
1
 
! Отговори
Тъпи въпроси преди 1 месец
И *** отговори: Кой космос дози, до който се пътува милярди години ако се движиш със скороста на светлината ли или другата страна на луната ли ? И да Земята ще изчезне слънцето ще угасне да няколко милярда години и ще се взриви. Та краткия отговор на двата въпроса е не можем да знаем тайните на нещо безкрайни и всичко живо ще умре след няколко милярда години , а човечеството по-рано.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 4 - "А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?" -- върнали, не върнали -- крайно време е да си приберат неблагодарните и мързелииви курортисти - на 80% от територията им няма военни действия.
28
0
 
0
 
! Отговори
Ляв Либерал Комунист преди 1 месец
И да изчезне на никой няма да липсвате!
27
0
 
2
 
! Отговори
коко преди 1 месец
Каква статия само ъаууууу ще отида да изтегля един бърз кредит щото.....
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затва ежте пийте ей тия три неща да не останете валат
25
0
 
0
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Затва ежте ,пийте ей тия три неща да не останем вашата.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българин учен и син кон няма
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, като изчезне живота на Земята, ще се намери ли кой да съжалява?
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съединителя.
21
2
 
1
 
! Отговори
Тоя преди 1 месец
Всичко зависи от това, какво е решил Създателя!
20
2
 
1
 
! Отговори
Жерминал преди 1 месец
За да има живот трябва да се ражда.За да се ражда са нужни жена и мъж.Други варианти няма.Толкоз!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще настъпи недостиг на водород, Аха. Кой ограничава СО2 и защо. Земята да изчезне ли?
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В съветската фантастика "Мъглявината Андромеда" земляни срещат в дълбокия Космос извънземни, които пият сярна киселина. Писана е някъде 50-те г. Интересни истории се пишеха от всички фантасти, за фотонни звездолети, за подводни цивилизации, за говорещи животни, как лошите спират въртенето на Земята, как втечняват въздуха. Най ме пофтеха пътувания във времето, напр. Гилгамеш всщ. е Хил Гомеш, техник от Мадрид и т.н. Няма общо, но прочетох, че в Осака готвели най-вкусно. Че къде другаде бе хора.
17
9
 
1
 
! Отговори
Blue Sky 1914 преди 1 месец
Само Левски, г-н Бойко Борисов, г-н Делян Пеевски и партиите ГЕРБ и ДПС на Пеевски, със синя бъднина ще вървим и тая година шампиони на България по футбол!!!
16
4
 
4
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 месец
В едно Бъдеще, Земята ще изчезне и нищо няма да напомня и няма да остане и следа от Живота тук !!! Ще изчезне и цялата Слънчева система. Не искам да съм жива в последните 20 години на тези Трагедии
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ha kaлnaв тpaнcrpuнgp kocмoca мy kpuв...
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българския народ ще изчезне само след 30 години а те мислят ко ще стане след 700 милиона . Българката ражда 1.2 на жена а ромката 1.9 . Дори ромите изчезват бавно за българите да не говорим . След 30 години българска държава няма да е възможна . Кви 700 милиона мисли тоя ???