Децата започват все повече да проявяват интерес към роботика

Нивото на обучение по математика и физика рязко пада
5 авг 2024 15:25, Инна Ангелова
4
Децата започват все повече да проявяват интерес към роботика
Снимка: Pixabay

От една страна има все повече ученици в България, които искат да учат роботика, а от друга главоломно пада нивото на обучението по математика и физика. Това каза Кристиян Михайлов, член на УС на Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Моят апел е към държавните органи, към образователните институции да променят модела, по който работят, за да могат да излизат от образователната ни система повече и по-качествени инженери за сектора на роботиката, автоматизацията и иновациите".

Моделът трябва да се промени, като се инвестира повече в проучвания, защото има обратна връзка от някои от компаниите, членове на PARAi, че не е достатъчно един преподавател просто да преподава, а трябва самият той да влага повече в проучвания. За тази цел трябва да се повишат заплатите на докторантите. Отделно от това повече български университети да участват в престижни проучвания по примера на "Инсайт".

"Можем да видим от нашия доклад как "Инсайт" за първа година вкарва България в Топ водещите проучвания в областта на роботиката и AI и смятам, че трябва да работим повече по модела на "Инсайт".

На въпроса дали са се увеличили през миналата година училищата в системата на българското средно образование, където се учи роботика и автоматизация гостът каза: "Увеличиха се, но за сметка на това пада качеството на обучението по математика и физика и то главоломно".

"Виждаме, че от една страна има все повече ученици, които искат да учат роботика и да се занимават с обучение по роботика и това го виждаме, благодарение на наши членове в асоциацията. От друга страна определени училища имат все по-ниско ниво на преподаване на математика и физика".

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"...проявяват интерес към роботика..." "...Нивото на обучение по математика и физика рязко пада..." Такива са децата с прогресивно образование "Искам да си играя и да съм 'креативен', ама трудното да го прави някой друг". Скоро няма да има никакви инженери на Запад.
2
0
 
1
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
Прекрасно е, че има интерес към естествените науки, както в теоретично, така и в инженерно направление. Лошото / тегавото е, че преподавателите са малко и не е много евтино (даже никак) да се сетъпнат свестни лабове с материали, инструменти и измервателна апаратура навсякъде (или поне в големите градове)... Може би някое министерство трябва да се намеси... Може би, ама надали, ergo чипове, девкитове, двигателчета, енкодери, механики etc., както винаги - от джоба...
1
0
 
9
 
! Отговори
Столичанин преди 1 месец
Математика, физика, програмиране са предмети, които не са шега - изискват постоянство, дисциплина, развитие на абстрактно мислене и много важно: последователност, защото там всичко е свързано и изпуснеш ли нишката, после доста трябва да се връщаш назад. А защо нивото главоломно пада - ами защото в училищата реално нищо практично не се преподава, защото има такива без един нормален компютърен кабинет. От друга страна само с игра навън (през уч. година) нещата пак няма да се получат...