Във Вселената може да има от сто милиарда до два трилиона галактики

Астрономите могат да наблюдават не повече от 3% от Вселената
5 авг 2024 17:15, Елка Василева
65
Във Вселената може да има от сто милиарда до два трилиона галактики
Снимка: архив, БГНЕС

Днес астрономите могат да наблюдават не повече от три процента от Вселената, но тези знания са им достатъчни, за да могат да изчислят приблизителния броя на галактиките в нея. Именно това са направили американски астрономи от Планетарния институт в Аризона, пише Лайв сайънс.

За изчисленията си екипът е използвал два подхода. Първият се основава на идеята за приблизителния размер на Вселената и крайната маса на галактическите структури.

Възрастта на Вселената е 13,8 милиарда години. Тъй като през цялото това време космическото пространство се е разширявало във всички посоки, общият обхват на Вселената би трябвало вече да достига 46 милиарда светлинни години.

След като са установили горния и долния праг за масата на галактиките, учените са изчислили, че във Вселената може да има до един-два трилиона такива.

Астрономите са използвали и втори подход, основан на данни от космическия апарат "Нови хоризонти". Сондата е събрала информация за общото количество светлина в различни части на небосклона и е изчислила колко галактики биха били необходими, за да светят с този интензитет.

Въз основа на тези наблюденията учените са изчислили, че във Вселената може да има сто пъти по-малко галактики, отколкото предполага първото изследване - 100-200 милиарда.

"Това означава, че броят на галактиките в наблюдаваната от нас Вселена варира някъде между 2 трилиона на горната граница и 100 милиарда на долната граница", казва Памела Гай, старши научен сътрудник в Планетарния институт в Аризона.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
КОСМОС преди 3 седмици
БРАВО! До анонимен
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ендесит е материала, колега..
55
1
 
1
 
! Отговори
Коко преди 1 месец
Компютрите са плод на Чайна напоследък и със сигурност не на твоя умствен багаж. Не ти требе много акъл, но ти требе логично мислене за да осъзнаеш, че е невъзможно, без подсказване да завършат в Египет Голямата Пирамида. Има в ЮТюб много материали за Пума Пунку. Там също е очевидно, че някой е помогнал на живеещите в Джунглата дето нямат писменост да срежат 100 тона цианид в перфектен блок..Ползвайте ги тия глави не само за украшение
54
0
 
2
 
! Отговори
До Харабията :) преди 1 месец
What belongs to me, belongs to me. Няма сила, която да опази моето мазе от мен. :)
53
0
 
2
 
! Отговори
Харабия момче преди 1 месец
Като умрем, ше разберем кво има в мазето. За сега само знаем, че е бъкано с мезета, туршия и ракия, ама Господ е скрил ключа за мазето и не мое краднем от там нищо...
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Смятам, че е съществувала цивилизация, която е дала на древните хора знание, без което няма как да бъде построена Голямата пирамида или Пума Пумку. Защо е изчезнала? Никога няма да разберем.." - Тинсигурно вярваш, че компютрите са ни били даденинотнизвънземни, а не са плод на трудовете на хиляди хора през историята ...
51
6
 
0
 
! Отговори
J1 преди 1 месец
Доказателство, че съществува разумен живот, различен от човешкия ще разруши всички религии. Никъде в Библията не се говори за разумни същества идващи от другаде. Смятам, че е съществувала цивилизация, която е дала на древните хора знание, без което няма как да бъде построена Голямата пирамида или Пума Пумку. Защо е изчезнала? Никога няма да разберем..
50
2
 
1
 
! Отговори
Коко преди 1 месец
Със сигурност има други планети във Вселената с разумен живот по подобие на нашия. Само че разстоянията са толкова огромни, че е невъзможно някой да дойде и да ни посети. Тези НЛО-та са с произход нашата слънчева с-*** или Земята. Няма друго логично заключение. Пирамидите в Египет са естествен пример, че някой им епомогнал със знание как да ги построят.
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво има зад галактиките и звездите? Тъмнина? Несътворение? Каквото и да е то няма край и е безкрай.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До и те такаГравитацията ги държи.Представи си гравитацията като нещо подобно на отпуснат чувал който съществува в няколко измерения.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как да сметнат колко звезди има щото в една галактика може да има хиляди до милиони звезди Има и много различни видове звезди.Тъй като център на всяка галактика са черни дупки/дупка не е ясно квазарите които са толкова абсурдно големи понякога по-големи от галактика те център на друга галактика ли са.Биха могли.Но може и да си съществуват самостоятелно.Тъй като един квазар е средно трилион пъти по ярък от обикновена звезда тогава той би засенчвал обектите около него.Има много загадки.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 43. Нервоатлантика е първенец в простотията. Ти го доказваш всеки ден с постовете си.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До и те така 44. Къде да пропадне ? Най-сложното за обяснение и възприятие е нищото.
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като вземат да ми обясняват за цялата Вселена и малко започват да ми растат палците на краката... Обясняват как можели да наблюдават 3% цялата Вселена как била възникнала точно преди 13.5 милиарда години...все едно вече познават всички закони на Вселената окончателно и изцяло. Наблюдават каквото познаваме и дават обяснение от базата каквото досега е научено...но не е непременно вярно. Да поизчакат с вселенските заключения.
43
2
 
9
 
! Отговори
и те така преди 1 месец
ако вселената се намира в някакъв балон , куб, правоъгълник ,,,,, съм съгласен с това което са казали учените но , какво има зад този балон,куб,правоъгълник ,,,,,, какво ги държи в пространството на едно място а не пропадат примерно ? надали има човек който да обясни разбираемо тези неща , така че не виждам смисъл от такива теми поне за сега . истината е че не знаем нищо а само някакви предположения .
42
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2 неща са безкрайни. Вселената и функционалната неграмотност и простотията на българския плоскоземец русофил бачкатор. За първото не е сигурно.
41
2
 
1
 
! Отговори
Basles преди 1 месец
Вии *** ли сте уе, кви галактики ми слагате за заглавна новина,борсите се сринаха ,за тях нищо не пишете
40
2
 
11
 
! Отговори
Сълза и смях преди 1 месец
Отговора е...Вселената е безкрайна и безначална.Интелекта обаче не възприема тези две понятия,така че е безсмислено да се разсъждава по темата.По-добре го ползвайте да си направите сметка по колко евро може да харчите на ден за почивката си н Гърция..примерно.
39
1
 
2
 
! Отговори
Извънземната преди 1 месец
Значи има надежда и да открият спътника ми с кинтите? Не си и помисляйте, че извънземните идват на Земята, за да работят. :))))
38
0
 
10
 
! Отговори
добре де преди 1 месец
а след всички галактики какво има , някаква стена ? а извън тази стена какво има , и.н защото няма как да е нищо