От есента: 3 лева за паркиране в София

Засега паркирането пред блоковете остава без пари
12 май 2010 07:47,
134
От есента: 3 лева за паркиране в София
Снимка: Булфото

Таксата за паркиране в “синя зона” в идеалния център на София най-вероятно ще стане 3 лв. на час от есента. Досега за спиране по улиците там се плащаше левче.

След лятото обаче се очаква да влязат в сила новите зони за паркиране и съответните тарифи за тях. Освен “синя” ще има и “зелена зона” (в широкия център), за която таксата ще е 2 лв. на час. За спиране в “жълтата зона” тарифата ще е 1 лв. на час.

"Целта не е общината да събира просто пари от столичани, а да се въведе ред и да се разтовари както паркирането, така и трафикът", обясни председателят на стопанската комисия към градския парламент Николай Стойнев.

Въпреки споровете между общинарите за или против “служебния” абонамент услугата за запазване на място за колата в работни дни остава. Но ще бъде силно завишена спрямо сега действащите цени.

Досега за запазено паркомясто в “синя зона” се плащаше 357 лв. на месец без ДДС, извън нея - 325 лв., а за място извън центъра таксата е 220 лв. без ДДС.

Концепцията предвижда в районите на града извън “зоните” да няма почасово паркиране засега. Там обаче ще се направи проучване и при нужда ще се изработват програма за преодоляване на проблема чрез изграждане на надзeмни и подземни паркинги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Още по-добре. Така има шанс половината тъпоглавци да се откажат "да си ходят с колата" в центъра. Ако помните преди няколко години за срещата на НАТО в НДК как бяха изчистили от паркиралите коли околните булеварди.Тази гледка няма да я забравя.С градския транспорт се пътуваше идеално,а и по троатиарите можеше да се минава.Предпочитам да се прибирам от работа по-бързо с градския, отколкото да дрема в задръстване 100 часа или веджъж месечно да дам 3-6лв за синя зона !!!
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Щом и ти се взе за човек...
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
казват, проздодияда ходела по хората...
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не ти трябва радвай се че няма още.Ей глупав народ беее...
100
3
 
3
 
! Отговори
Ice преди 14 години
А във Варна кога ще има синя зона? Там паркирането на центъра е ужасно, особено откакто направиха началото на Сливница пешаходна зона и отвориха да се минава през Севастопул.
99
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това си е 200% увеличение безсрамници!Ние пък тогава всички ще тръгнем пеша.Да го видя аз тогава този умник чиято идея е това направил ли си е добре сметката като неможе да ги събере тези пари за които доволно потрива ръце.С шут ще го изритат от общината този умник.
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
По 3 прижки на д.пето да ви излезат кожодери мръсни!От въздуха пари правите а как се изкарват?Мръсни чантаджии!Всичко ви е безплатно на вас -държавно а народа го скубете както си искате.Писна ми от варени пилета като вас дето ходят с куфарчета на работа а като ги отворите вътре не документи а закуска си носите.Чакате да ви изтече работния ден и свършвате нещо само ако мнооого се наложи.Бюрократи мръсни!Много връзки за обувки има да връзвате гърбом още...
97
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да, че и повече трябва да е. В нито една европейска столица центъра не е място за коли. Ама ние нали сме свикнали с колата да ходим и до магазина в квартала...
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Щели да разтоварят трафика.Сигурно тези, които имат работа, ще започнат да хвърчат, а от общината ще си оправят градския транспорт.
95
3
 
10
 
! Отговори
Таксомат преди 14 години
Предлагам на хуманоида Стойнев още няколко "полезни за населението" идеи:- такса слънце на база брой слънчеви часове през годината- такса дъжд на база литри през годината- такса зелена площ на база минути ползване за разходка......и не на последно място такса идиотизъм, която да се плаща от общинари, като въпросния Стойнев към останалите граждани.
94
1
 
6
 
! Отговори
Здрав Разум преди 14 години
Явно е, че Николай Стойнев или е *** по рождение, или счита всички останали за такива. Да се говори, че целта на мероприятието не е събиране на пари с оглед да има после възможности да продължава обичайното крадене и злоупотреби, е пълно безумие. Вместо да се инвестира в изграждане на модерни етажни паркинги, много по-лесно и доходно е да се купуват "паяци" и да се определят "цветни зони". Отделен въпрос е доколко всички тези цветни зони са законни след като всеки плаща данъци на общината.
93
2
 
4
 
! Отговори
някой преди 14 години
До: номер 98Оооо, ще има, ще има място! Ще видиш как ще има :-)Като се развихрят паяците и ония с фуражките много бързо ще се ометат и ще освободят място. Как преди време всички говореха, че това колите да не карат в бус лентите е само мечта, как никой не можел да го наложи - е какво стана сега? Вярно, и сега има смелчаци които се пъхат пак където не им е мястото, ама бързо си го отнасят!
92
4
 
5
 
! Отговори
споко преди 14 години
Предполагам, че някой готви вече и такса "ВЪЗДУХ".За измерването на потребеното количество сигурно ще ни принудят да си купим уред, който да монтират на подгръбното ни отверстие
91
1
 
4
 
! Отговори
хохохо преди 14 години
и пак ли, през "оная" банка ще минават парите...?
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Целта не е общината да събира просто пари от столичани, а да се въведе ред и да се разтовари както паркирането, така и трафикът" evala be mozak... tova obiasniava vsi4ko - na centara da spirat samo hora s pari... ako niamash 3lv/4as marsh v pokraininite... mi napravete go 10/lv na 4as i 6te raztorvarim parkiraneto idealno... bakat ot idei tia bezdarnici!!
89
2
 
7
 
! Отговори
селски преди 14 години
Н.Стойнев да направи платен паркинг в селото откъдето е дошъл в София!и там заедно с другите "софиянци" от общинския съвет да си събират таксите.
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
92-ри ти пак няма да можеш да си ходиш спокойно и да си намериш място. Това е пълна заблуда. Много е наивно да се мисли, че като вдигнат таксата и колите ще изчезнат и видиш ли ти как винаги ще има къде да се паркираш. Мноооого е наивно.
87
3
 
7
 
! Отговори
Gazibarev преди 14 години
Ако това не е неква *** спекулация, на тъпите *** журналистите, мога да Ви кажа, че тия от правителството могат да ме хванат за топките. Страшно нагли ***. *** защо не направите паркирането в софия 150 лева на минута бе плюс 2.40 смс. Мамичката Ви *** бе... елати и ми искайте такса паркинг ако требва и зад блока където си спирам колата. МОжете да дойдете да ми вземете и пари, за това, че спя в кревата си, че дишам въздуха и че се храня на масата си. това минава сякви граници...
86
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 14 години
До: Изнервен (номер 85)Пич, ако не си добре с нервите отиди на лекар.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
е така е, да не сте гласували за ГЕРБ,никой не ви накара да гласувате за ГЕРБ,затова гласувайте само за комунистите от БКПи свалете Фъндъкова и Борисов