От есента: 3 лева за паркиране в София

Засега паркирането пред блоковете остава без пари
12 май 2010 07:47,
134
От есента: 3 лева за паркиране в София
Снимка: Булфото

Таксата за паркиране в “синя зона” в идеалния център на София най-вероятно ще стане 3 лв. на час от есента. Досега за спиране по улиците там се плащаше левче.

След лятото обаче се очаква да влязат в сила новите зони за паркиране и съответните тарифи за тях. Освен “синя” ще има и “зелена зона” (в широкия център), за която таксата ще е 2 лв. на час. За спиране в “жълтата зона” тарифата ще е 1 лв. на час.

"Целта не е общината да събира просто пари от столичани, а да се въведе ред и да се разтовари както паркирането, така и трафикът", обясни председателят на стопанската комисия към градския парламент Николай Стойнев.

Въпреки споровете между общинарите за или против “служебния” абонамент услугата за запазване на място за колата в работни дни остава. Но ще бъде силно завишена спрямо сега действащите цени.

Досега за запазено паркомясто в “синя зона” се плащаше 357 лв. на месец без ДДС, извън нея - 325 лв., а за място извън центъра таксата е 220 лв. без ДДС.

Концепцията предвижда в районите на града извън “зоните” да няма почасово паркиране засега. Там обаче ще се направи проучване и при нужда ще се изработват програма за преодоляване на проблема чрез изграждане на надзeмни и подземни паркинги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
driver преди 14 години
A KOGA SHTE ZNAEM KOLKO SA SUBRANITE PARI OT PARKIRANE V SINIA ZONA??? NALI PAIACITE GI IZKARAHA POCHTI NA ZAGUBA!? I STIGA STE MARODERSTVALI HORATA, V SOFIA SHTE STANE PO-SKUPO PARKIRANETTO OT VSICHKI DRUGI STOLICI!
83
3
 
5
 
! Отговори
някой преди 14 години
До: номер 47Много ясно е че ако си беден и заплатата ти е под 1000 лева не можеш да си позволиш да имаш, караш и поддържаш кола!Тогава ще ходиш пеш или с градския транспорт.Аз лично съм много доволен от това решение. Предпочитам да дам 3 лева, че дори и 5 лева ако ми поискат, но ще съм спокоен че няма да си късам нервите всеки път когато имам работа в центъра и не мога да намеря място за бебешка количка, камо ли за кола!
82
1
 
4
 
! Отговори
Идиоти! преди 14 години
Какъв е този център, че те в него скоро Пазарджик и Драгоман ше включат.ИДОИТИ!
81
2
 
8
 
! Отговори
aaa преди 14 години
Браво , но трябва да започне да се плаща за паркиранете навсякъде в града, за да си продадат колите голяма част от мързеланковците.Не може в София на един апартамент да се полагат 3-4 коли на всеки по една.На запад обикновените семейства не могат да си позволят повече от една кола за цялото семейство, а не по нашенски една за мен,една жената една сина и една за внука.Това е недопустимо.За 2 млн. град не трябва да има повече от 500 хил коли , а не над 1 млн както сега.
80
1
 
2
 
! Отговори
aaa преди 14 години
Браво , но трябва да започне да се плаща за паркиранете навсякъде в града, за да си продадат колите тия мързеланковци.Не може в София на един апартамент да се полагат 3-4 коли на всеки по една.На запад обикновените семейства не могат да си позволят повече от една кола за цялото семейство, а не по нашенски една за мен,една жената една сина и една за внука.Това е недопустимо.За 2 млн. град не трябва да има повече от 500 хил коли , а не над 1 млн както сега.
79
1
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 14 години
Писна ми провинциалисти да наказват софиянци с безумните си предложения!според тази идея цяла София става платен паркинг.Никой досега не е отчел за какво отиват парите които плащаме за услугите на "Центъра на градска мобилност".това, което всъщност се предлага е допълнителен данък автомобил, зашото в платената зона всъщност влиза 1/2 София.
78
1
 
3
 
! Отговори
Тц тц преди 14 години
Е къде сравнявате Финикс с Боко Сити , и тука сме милионери и имаме повече коли от американците. До сега парата се прибираше от една мутра , сега от държавната мутра , с какво ще оправи проблеми вдигането на таксата ? С това , че повечето хора няма да имат пари да си оставят колата в центъра ? Това ли ви е решението на проблема бе тикви ??? На *** синчетата са по *** и от наглите си бащи ...
77
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 14 години
До: 61Моловете не ги прави държавата. Моловете ги правят частни инвеститори.На тях им кажи.
76
2
 
3
 
! Отговори
Изнервен преди 14 години
По 1000 да го направят на час паркирането ама в другия свят. Депутатските карти да йм се счупят дано. Депутатските кюфтета да йм приседнат.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нафъндъчиха ни го отново! Целта е точно да ни оскубете! Благодарим ти, Бойко, голямо тенкю и на тебе, Данче!
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Одобрявам! Таксата от един лев беше срамно подценяване на възможностите на софийските селчовци.
73
0
 
3
 
! Отговори
paz преди 14 години
A кога се очаква да влязат в сила новите подземни паркинги...
72
0
 
3
 
! Отговори
pege преди 14 години
Най печелившо е паркинги и гаражи.Скубането е голямо, фаида за софиянци никаква. Служебен абонамент това просто не трябва да съществува нали всички сме равни.
71
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 14 години
До: КольоКольо Кольооооо, оди си в Мадрид като не ти аресва!В СОФИЯ също има подземни паркинги и аз лично съм паркирал в тях със всичките му удобства и видеонаблюдение и каквото се сетиш още там!След като обиколих наземните паркинги и видях че няма да се класирам влязох в подземен - обслужиха ме като бял човек!!!
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И какво сега ще ми събират такса, за да спирам пред нас, а ако реша да отида на гости до брат ми отделно ще ме цакат на час! Браво ГЕРБ! Народа е зад Вас ... и има намерение скоро да Ви "го" набие яко!
69
0
 
1
 
! Отговори
Щърбан преди 14 години
Бое, нали обеща преди година, че ще направиш държавни ченета на всички беззъби пенсионери
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
100 лв на час в синя зона, и всички Гоуфове ще се разкарат от центъра. Каква работа имате там ?
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ха-ха-ха. Фидосва и Цачева на колелета.
66
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 14 години
$ 1,50 на час в центъра на Финикс, Аризона. Трагикомедия...
65
0
 
4
 
! Отговори
Пилот преди 14 години
А 70- те лв. на година, които плащат хората живеещи в центъра, за да си паркират колите пред къщите остават, а крадци неедни?!