Защо почистиха паметника на тъмно?

Спазили сме закона, категорични са от "Форум България – Русия"
Обновена: 21 юни 2011 14:49 | 21 юни 2011 12:10,
708

Паметника на съветската армия след почистването му. Снимка: Булфото

„Спазили сме закона и разрешението, получено от Областната управа. То тече от 21.06., часът не е уточнен“, заяви пред Dnes.bg председателят на Форум „България – Русия" Светлана Шаренкова.

Тази сутрин паметникът осъмна почистен, въпреки че вчера от Столичната община разпратиха информация до медиите, че акцията по почистването ще започне в 8,30 ч. днес. По думите на Шаренкова съобщението не е било съгласувано с „Форум България – Русия“.

Тъй като паметникът е държавна собственост. Съгласувателно писмо за почистването му е издадено от областния управител на София-град, а не от Столичната община (СО).

Сутринта инспекторите на СО констатирали, че барелефите на войниците вече не са комиксови герои.

Защо по тъмно? Шаренкова коментира, причините за ранния час, който изненада всички тази сутрин.

„Видяхме, че във Facebook започват да се организират хора да се съберат сутринта, за да попречат на почистването, а това е последното нещо, което търсим – сблъсъка. Затова започнахме толкова рано с чистенето. Освен това ние не знаехме технологичното време, което ще отнеме почистването на монумента. Предполагахме, че ще е дълго и така се оказа – отне ни 6-7 часа“, обясни тя.

Още по темата

Работата била свършена от наета от „Форум България – Русия“ професионална фирма за почистване, препоръчана от общината.

По думите на Шаренкова за почистването са използвани препарати, които разтварят боята, която след това е свалена с пароструйка и не са били нанесени щети на монумента.

За почистването на графитите организацията е заплатила близо 1000 лв.

Светлана Шаренкова коментира и думите на кмета Йорданка Фандъкова, която заяви, че не одобрява действия през нощта за каквото и да било, и определи акцията по почистването като „партизански действия”, без значение дали се рисува, или се почиства.

„Разликата е, че те (художниците – бел.ред.) са го направили, без да уведомят властите, а ние спазихме решение на Областната управа. Отношението към паметниците на културата е признак за развитието на едно общество, не можехме да го оставим така“, обясни тя.

От Столичната община пък уточниха, че те могат само да подпомагат поддържането на паметника в добър вид и да се грижат за почистването на околното пространство.

Шаренкова подчерта, че още в понеделник над 20 организации са изпратили позицията и намеренията си в отворено писмо до медиите.

„Излязохме с официално становище-декларация над 20 организации. Но подобни позиции, защото това е позиция, а не скандал, не намират място в медиите. Писмото не беше шаржово, а отговорна гражданска позиция“, заяви тя.

Междувременно кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви, че ще включи и пространството около паметника на Съветската армия, както и цялата Княжеска градина в системата за видеонаблюдение.

Вече е обявена процедура за изграждането на разширението на видеосистемата, обясни тя.

Според кмета най-демократичното, което може да се направи, е вече започнато – има обявен международен конкурс за визията на пространствата в Княжеската градина.

„Имаме вече добър опит от конкурса за лого на софийската кандидатура за европейска столица на културата през 2019 година“, посочи кметът.

По думите й там е мястото, където всеки, който има за и против паметника, може да
изложи тезите си визуално.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


708
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
572
3
 
7
 
! Отговори
Казуса преди 13 години
Павлик м. май най-много обича да мрази ))) Горкотко, горкото човече )))Хубаво е, че такива като него нямат думата в обществото.
571
12
 
10
 
! Отговори
павлик м. преди 13 години
Такаа, да обобщим до тук "*** паметник" се намира в Княжеската градина !За държавния паметник , общината препоръчва фирма за почистване(олайняване), което пък се плаща от Шаренкова , на която и плащат от години от Москва . Значи ,че на българката държава(държавник) се плащатат червонци от Москва , мисля че има член в нак. кодекс за държавна измяна.Референдум в София за това дали да се събори с взрив или *** да го предадат в НАДИН !!!
570
7
 
8
 
! Отговори
genadi преди 13 години
Капището на Юдео-болшевиките:Грозно, тъпо и отвратително...като картина на Светлин Русев.
569
7
 
11
 
! Отговори
Казуса преди 13 години
Браво на Форум "България-Русия"! Радвам се, че съм русофил ;)А Фандъкова ми падна в очите с глупавата си и неуместна забележка за "партизански действия". Ядосан съм Ви, госпожо кмете! ))) Може да сте предвидили някое предизборно мериприятийце за 8.30 часа и да сте разчитали на вниманието на медиите към Вас, но не бива заради едно разочарование да нападате хората, които искрено, със свои усилия и средства се се погрижили за опазването на паметниците на София.
568
9
 
10
 
! Отговори
капитан планета преди 13 години
Тоя паметник е безсмислен... Нека го преобразуват на паметник на кан Аспарух...личност без която ние българите щяхме да сме претопени от съветската власт на територията на Стара Велика България.
567
3
 
13
 
! Отговори
ЦРУ се оля преди 13 години
ЦРУ-то пак се оля. Координирана акция преди 22 юни. Вчера и в Прага са изкарали розов съветски танк, със среден гигантски пръст. Сталин трябваше да ги остави фашагите да ги избият. Скулпторът на танка е същият, изобразил България като ориенталски клозет. Нищо ново в Ленгли. Търсят продажнибоклуци , готови да омаскарят всичко, дори центъра на столицата. За няколко долара в повече.
566
3
 
21
 
! Отговори
българин преди 13 години
ДА БОЯДИСАМЕ ПАМЕТНИКА НА НОВИТЕ НИ ГОСПОДАРИ- НА ХАМЕРИКАНСКИТЕ ЛЕТЦИ, ХВЪРЛЯЛИ БОМБИ НАД СОФИЯ, С ОБРАЗИТЕ НА НУ ПОГОДИ
565
3
 
8
 
! Отговори
до генади преди 13 години
Ей, Генади! Не си си взел хапчетата. И ти си един болен мозък като твоя гуру - Хитлер!
564
5
 
9
 
! Отговори
никога преди 13 години
Смърделите фашаги излязоха от дупките си и усмърдяха Бг!!!
563
4
 
5
 
! Отговори
Someone преди 13 години
Чистенето на паемтника преди обявенич час си е чиста проба бягане от отговорност. Какво значи че са искали да избегнат сблъсък. Нали общината стои зад почистването, те щяха да се опгрижат всичко да миен наред. Кое точно според теб е бягане от отговорност? Да свършиш работата за която са ти платили ли ? Много ясно,че са искали да избегнат сблъсък,а "общината да се погрижи да мине всичко наред" знаеш ли какво означава? - Да бъде осигурена охрана на работниците,а тая охрана познай кой я плаща.
562
3
 
3
 
! Отговори
rottenroll преди 13 години
Искането на мнозинството отново не беше спазено, а смазано. Цензурата на властта отново запуши устите ни. Явен признак на недемократична държава.Но има алтернатива. Нека да си направим тениски с щампа на свободния израз
561
3
 
5
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 13 години
До #580-Идеята е брилянтна,даже на доброволни начала ще се намерят хора за целта,визирам и себе си,пък и някой лев за техника да посъберем,не е грех,а и като се продадат гадните фигури за скрап,и за почерпка ще остане...
560
20
 
13
 
! Отговори
genadi преди 13 години
***- едно почистване не могат да организират! Некадърна юдео-болшевишка ***!Но така е по-добре!Целият паметник сякаш е залят с ***!Достоен символ на комунизма и Чифутската *** Червена армия!
559
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Грозен паметник, а около него се събират всички ***. ..
558
2
 
6
 
! Отговори
rottenroll преди 13 години
"Междувременно кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви, че ще включи и пространството около паметника на Съветската армия, както и цялата Княжеска градина в системата за видеонаблюдение."clippednews.files.wordpress/2008/05/banksy_cctv.jpgAnother nation under CCTV
557
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
комунистите така действат винаги- по тъмно!!
556
4
 
17
 
! Отговори
алилиии преди 13 години
"Работата била свършена от наета от Форум България Русия професионална фирма за почистване, препоръчана от общината"Като глеам снимкята, е.ати професионалната фирма за почистване! Сега гаврата с рюсняците е още по-убава - направо ги закаляха, като поакани са, па и 1000лв гепили!Евала на Шарендъкова!!
555
3
 
7
 
! Отговори
Борянао преди 13 години
За мен е пълно безумие тази акция за предварителното почистване... какво искат да покажат с това... че могат да организират акция преди общината ли?! Що за действие... след като са обявили час за почистване, значи ще го направят!
554
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този паметник както и онзи на Альоша са за бутане!!! Да дойдат багерите!
553
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ааааааааах, да имах амонит