Защо почистиха паметника на тъмно?

Спазили сме закона, категорични са от "Форум България – Русия"
Обновена: 21 юни 2011 14:49 | 21 юни 2011 12:10,
708

Паметника на съветската армия след почистването му. Снимка: Булфото

„Спазили сме закона и разрешението, получено от Областната управа. То тече от 21.06., часът не е уточнен“, заяви пред Dnes.bg председателят на Форум „България – Русия" Светлана Шаренкова.

Тази сутрин паметникът осъмна почистен, въпреки че вчера от Столичната община разпратиха информация до медиите, че акцията по почистването ще започне в 8,30 ч. днес. По думите на Шаренкова съобщението не е било съгласувано с „Форум България – Русия“.

Тъй като паметникът е държавна собственост. Съгласувателно писмо за почистването му е издадено от областния управител на София-град, а не от Столичната община (СО).

Сутринта инспекторите на СО констатирали, че барелефите на войниците вече не са комиксови герои.

Защо по тъмно? Шаренкова коментира, причините за ранния час, който изненада всички тази сутрин.

„Видяхме, че във Facebook започват да се организират хора да се съберат сутринта, за да попречат на почистването, а това е последното нещо, което търсим – сблъсъка. Затова започнахме толкова рано с чистенето. Освен това ние не знаехме технологичното време, което ще отнеме почистването на монумента. Предполагахме, че ще е дълго и така се оказа – отне ни 6-7 часа“, обясни тя.

Още по темата

Работата била свършена от наета от „Форум България – Русия“ професионална фирма за почистване, препоръчана от общината.

По думите на Шаренкова за почистването са използвани препарати, които разтварят боята, която след това е свалена с пароструйка и не са били нанесени щети на монумента.

За почистването на графитите организацията е заплатила близо 1000 лв.

Светлана Шаренкова коментира и думите на кмета Йорданка Фандъкова, която заяви, че не одобрява действия през нощта за каквото и да било, и определи акцията по почистването като „партизански действия”, без значение дали се рисува, или се почиства.

„Разликата е, че те (художниците – бел.ред.) са го направили, без да уведомят властите, а ние спазихме решение на Областната управа. Отношението към паметниците на културата е признак за развитието на едно общество, не можехме да го оставим така“, обясни тя.

От Столичната община пък уточниха, че те могат само да подпомагат поддържането на паметника в добър вид и да се грижат за почистването на околното пространство.

Шаренкова подчерта, че още в понеделник над 20 организации са изпратили позицията и намеренията си в отворено писмо до медиите.

„Излязохме с официално становище-декларация над 20 организации. Но подобни позиции, защото това е позиция, а не скандал, не намират място в медиите. Писмото не беше шаржово, а отговорна гражданска позиция“, заяви тя.

Междувременно кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви, че ще включи и пространството около паметника на Съветската армия, както и цялата Княжеска градина в системата за видеонаблюдение.

Вече е обявена процедура за изграждането на разширението на видеосистемата, обясни тя.

Според кмета най-демократичното, което може да се направи, е вече започнато – има обявен международен конкурс за визията на пространствата в Княжеската градина.

„Имаме вече добър опит от конкурса за лого на софийската кандидатура за европейска столица на културата през 2019 година“, посочи кметът.

По думите й там е мястото, където всеки, който има за и против паметника, може да
изложи тезите си визуално.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


708
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
592
4
 
6
 
! Отговори
Казуса преди 13 години
Анонимник 621, няма да слизам до твоето ниво и да минавам в лични нападки. Само ще отбележа, че тесногръдието, което ни позволява да се вълнуваме само от оядеността на собствения си търбух, не се лекува )))И е хубаво, че повечето хора имат историческа памет, която да помага да осъзнаят по-важните неща в живота и да дадат правилна оценка на историята.Затова: слава на Съюзниците, победили човеконенавистния национал-социализъм! Слава на войниците, донесли мир на Европа!
591
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Казусе,ти си безроден червей.Не ме касае съдбата на червената ***,заради която от шести в Европа по БВП (1941г.) се превръщаме в последната дупка на кавала.
590
9
 
10
 
! Отговори
недоволен преди 13 години
Тази Фъндъкова е върха на нахалството в България, почистването на паметника било партизански действия защото било извършено през нощта. Аз бих те попитал г-жо от ГЕРБ защо ти не си гледаш работата, за която ние ти плащаме от данъците си,защото опазването на културните паметници на територията на града,на който ти си кмет по недоразумение е твое пряко задължение. А има и подписани споразумения между Руската федерация и България за опазване на паметниците на съответните територии на двете държави.
589
9
 
14
 
! Отговори
Казуса преди 13 години
В 2.00 берлинско и 3.00 московско време на 22.06.1941г. Третият Райх напада СССР, слагайки началото на най-кървавата и безумна част от ВСВ. Днес в часът на нападението стотици хиляди граждани на Русия палят свещи на прозорците за успокоение и в памет на загиналите войници. А ние? Ние оскверняваме паметника на Съветската армия в центъра на столицата ни заради криворазбрана "ценностна система" и глупава омраза.Горко на бедните духом!Вечная памят на загиналите!
588
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е това ЦРУ много шпиони има тука, след като организираха такава безпрецедентна гавра със съветския паметник в навечерието на 70 годишнината от нападението на фашистка Германия над Русия. Ама оцелелите евреи да не забравят, че са живи благодарение на Русия
587
8
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
Руснаците да го духат!Американците тоже!
586
4
 
12
 
! Отговори
Казуса преди 13 години
Ами то за мнозинството от младите никой паметник не означава нищо. Така че не виждам с какво този на Съветската армия трябва да се отделя от останалите...
585
0
 
7
 
! Отговори
бай Шано преди 13 години
това че попа бие камбаната всеки ден в ПРАЗНАТА църква или че от минарето се носи вик няма да ме накара да вляза в църквата или и аз да запея ....всичко е въпрос на убеждение и няма защо да изпадате в екстремизъм срещу един паметник който за МНОЗИНСТВОТО от младите не значи абсолютно нищо
584
2
 
4
 
! Отговори
ДО 604 преди 13 години
АБЕ ЗАД НХГ В ГРАДИНАТА ИМА ПАМЕТНИК НА МЪЖ И ЖЕНА.НЯКОЙ МУ ВРЪТНАЛ ЕДИН ПОПАРТ-АМА СА ДОСУЩ КАТО БАБА ТИ И ДЕДО ТИ-БАБЕТО С ШАЛВАРИ А ДЕДОТО ФЕС.АБЕ ТИ ДА НЕ СИ В КОМИТЕТЕ ЗА ВДИГАНЕ ПАМЕТНИК НА СЮЛЕЙМАНОВИТЕ ОРДИ А?
583
2
 
7
 
! Отговори
ДО 604 преди 13 години
ЩО МИ СЕ ЧИНИ,ЧЕ БАБА ТИ И ДЕДО ТИ СА ГЛЕГАЛИ КАК ЮНАЧНИТЕ ЧНКИТА БОМБЯТ СОФИЯ У СА ВИКАЛИ УРА.АБЕ ПОСЛАНИК УОРЛИК ДАЛИ ТЕ ПУСНА ДА СЛОЖИШ НА ПАМЕТНИКАТ ИМ В АМБАСАДАТА КИТКА ТЕМЕНУЖКИ А?ИЛИ ТЕ ПОМОЛИ ДА МУ НАПРАВИТЕ ЕДИН ПОПАРТ ДЕТО ДА ОБИКОЛИ СВЕТА!НАРКОЧАЛГАРСКИ КЛЕСАВЕЦ,ВЗЕМИ СИ ДОЗАТА И В ПЕРЛОВСКАТА РЕКА.А И МНОГО ПОЗДРАВ НА БАБА И ДЕДО,ИЛИ ТЕ СЕ УЧАТ НА ПОПАРТ?ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ВАЖАТ ДУМИТЕ-АКО НЕ ДОДЕ НЕ ГО ЧАКАЙ!
582
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
социалисти или националсоциалисти все ***
581
4
 
17
 
! Отговори
Петре преди 13 години
Нека се строят нови паметници, но да не се бутат старите, защото след 50 години нашите внуци ще бутат построените от нас.
580
8
 
16
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Анонимни простаци поругаха паметника по тъмна доба-по същия начин(по тъмно) отново доби нормалния си вид.Анонимните вандали заслужават анонимно заличаване на антихудожествените си цапаници.Уважаеми "свободомислещи"(?) престъпници, вас ви има благодарение на все още неизвестно колко милиона загинали граждани на СССР, така че драскайте колкото си щете,вас историята няма да запомни.Пробвайте да сторите същото във Виена,в Берлин-ей така за"спорта".Ще ви хареса много,сигурно е!
579
8
 
10
 
! Отговори
до капитан планета преди 13 години
не паметника е безмислен безмислено е че бащта ти не е ползвал презерватив и си се появил ти
578
9
 
12
 
! Отговори
Candy преди 13 години
Като си русофил- отивай в Русия, само тебе те чакат там. Жалко, че са го почистили, беше по свеж- сега е същата безвкусна простотия, която ми се натрапва всеки ден. Фандъкова е права, руснаците така обичат да действат.
577
6
 
19
 
! Отговори
сссс преди 13 години
Много ми е интересно,ако паметника беше на нацистката армия,дали щяха да говорят,че е част от историята ни и трябва да се пази и поддържа?
576
10
 
18
 
! Отговори
BG преди 13 години
Как един монумент олицетворяващ смазването на един народ, продъжава да съществува? Защо нямаме паметници на множество заслужили българи, но имаме такива на разсипниците на България? Бива ли най-светлата ни личност да стои върху 13м височина, а тези нахлули насила в земите ни да се издигат на цели 37 метра? Възможно ли е до безкрай да продължава налагането на руските интереси над българските?
575
9
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
603, склерозата те тресе другарю. Това бхеше попарт. *** като теб не е чувал за това. Бездарноите статуи станаха доста по-привлекателни . Сега отново са ***. Попартът обиколи света и навсякъде го харесаха, само вие, червените бабички нищо не разбрахте от това послание. Умните млади хора не се интересуват от вас и измислените ви "герои". Те искат да живеят без вас. Запомни го. Не беше провокация, а шамар. Дори, утре когато отидете с бастуните си там, нищо вече няма да е същото. Сбогом.
574
4
 
3
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 13 години
Ми тя даскалицата и не разбра,чв артисториците,поругали паметника,целенасочено са планирали провокацията и са я осъществили по тъмна доба или може да са и звъннали по телефона да отидат с Бойко и да се снимат пред това произведение на идиотизма на чалганарко поколението!А защо до сега никой не иска мнението на Бойко,на сбърканяците в парламента?Педагожката Данка не е разбрала,че провокаторите са търсели и сблъсаци.А артгероат се е покрил в *** ***,нещастен страхливец!
573
2
 
6
 
! Отговори
valio преди 13 години
ako ne ne e bila rusiq,sega tova razdeleno stado ,nare4eno balgari ste6e da robuva na gadnite rqzani ubiici turcite.tai 4e na koito ne mu iznasq pametnika ,da otide da jivee v turciq pri orientalite ,koito kolqt kakto im padne.