Кои са най-скъпите квартали в София?

Причините, които движат имотния пазар, са няколко
2 дек 2023 08:27, Нели Христова
101
Кои са най-скъпите квартали в София?
Снимка: БГНЕС

През последните две години пазарът на наеми на недвижими имоти бе доста спокоен

"Голяма част от хората бяха ограничени да пътуват, а повечето студенти се обучаваха онлайн. В момента виждаме, че студентите се завръщат. Все повече чужденци търсят апартаменти под наем. В страната ни се преместват цели фирми. Наемодателите, съответно, вдигат наемите и заради инфлацията", заяви брокерът  Иван Пеев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Тристайните апартаменти в София се отдават под наем на цени между 400 и 1000 евро в зависимост от това дали предлагат гараж или паркомясто. Най-високи са наемите в кварталите "Изток", "Лозенец", "Иван Вазов". По-достъпни са кварталите "Надежда", "Люлин" и "Обеля". Все по-рядко се търсят необзаведени жилища.

"Нивата на наемите на двустайните апартаменти в София варират между 270 и 550 евро, а на тристайните се движат между 400 и 1000 евро, като тук значение има и наличието на гараж, като най-високи са наемите в кварталите "Изток", "Лозенец", "Иван Вазов", а по-достъпни са "Надежда", "Люлин" и "Обеля", уточни Пеев.

Факторите, които движат пазара на наеми в София са няколко. На първо място София е столица на страната и хората, които идват не винаги идват с идеята да останат да живеят тук. Идват да учат, да работят за няколко месеца или да използват града като трамплин за кариерата си, за да заминат да работят в чужбина. Ето защо за тях няма резон да закупуват имот, а е много по-удобно да наемат.

"На второ място хората, които нямат възможност на този етап за изтегляне на кредит за покупка, но искат да живеят самостоятелно, наемат имот в столицата", каза Пеев.

Четете повече на bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
4
 
! Отговори
Мелбърнчо преди 9 месеца
До Сидни==== Истинска легенда си ти, Брисбейн! Дай пет!
30
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хахаха. Киселото грозде на лисицата. Аз пък си купих имот и съм много доволен. Който иска нега да си държи хартийките в банката над главата през зимата. Мисчетаааааа, идвайте :)
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Факултета е най-скъпия квартал на София, направо ни излиза златен
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма сила която да ви спре да се набутвате
27
4
 
9
 
! Отговори
До Ужас преди 9 месеца
Цените във Виена според мен не ги знаеш какви са, затова може би пишеш
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Изток гаражите са много малко . Има и подземни , но са опасни за паркиране . София е по статистика с най много архитекти от всички градове с население над 2 илиона
25
5
 
40
 
! Отговори
Ужас преди 9 месеца
Всичко е порнография у нас,не може апартамент в Люлин да струва колкото такъв в Виена,спекулата и грабежа е чудовищн.
24
1
 
10
 
! Отговори
Там преди 9 месеца
Софийските централни и Малашевци.
23
4
 
11
 
! Отговори
Ами аз... преди 9 месеца
...вече се отказах да се мъча да си обяснявам защо ни е такова дереджето. Тая снимка на София наистина е илюстрация за тотално изоставане от западните столици и като държава изобщо. Не знам дали ще намерите връзка, но скоро четох историите на Меди Димитрова, Алис Крайчева и др. известни дами от соца и си мислех за сегашното ни положение. На мен много ми хареса Гео Милев, има хубава чаршия, аз обичам шопинг, само тротоарите дето са разбити. Но атмосферата е приятна, тараби, кафенета, хареса ни.
22
6
 
27
 
! Отговори
въпрос преди 9 месеца
Има ли луди хора да дават луди пари за апартамент в София. Има, очевидно. Провинциалисти със свръх провинциален манталитет. "Ами, бях в София, или живея в София", с гордо изражение на лицето, мислех, че това е отдавна надживяно. София беше хубав за живеене град, вече не е! /тук живея, в София, не се чудете, горчивите ми думи са от лични впечатления/
21
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ИТ балонът,един от двигателите на имотния балон се спука.Има около 40% спад на търсенето на ИТ роли спрямо година по-рано.С предстоящите брутално масови уволнения в началото на следващата година на ИТ-та в един от най-големите ИТ офиси в България,ще стане страшно.В джобса свободните позиции ще чукнат нула за поне до декември догодина. Заплатите ще паднат от небето,а за ЧСИтата ще се отвори много работа.Черешката на тортата ще е вдигането на лихвите по ипотеките.Задава се перфектната буря!
20
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Съжалявам, че не продадох в долен Лозенец, та да си купя край Докторската градинка.
19
1
 
4
 
! Отговори
Itso преди 9 месеца
Селски неволи.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
София била пренаселена!? 1,250 милиона със селията наоколо,обявени за квартали.Софийското поле може да поеме над 20 милиона съвсем спокойно .Друг е въпросът ,че всичко се тика у Витоша, в южните квартали. Инфраструктурата е много зле още от социализма.Много се направи последните 15 години,но останаха още много.София няма ресурс за голямо нарастване в бъдеще,просто трябва да се развива инфраструктурата навсякъде.Метрото,трасето на жп линията, отсечката от околовр. път Бояна-Люлин.Обичайте я.
17
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Снимката мога да я опиша с една дума - мизерия
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сидни беше се позагубил. Кажи сега колкоцифрена заплата взимаш, каква кола караш и за нещо около операта? Аз ще цъкам с език, впечатлен от успеха ти и тайно ще завиждам.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да бе тея кореняци софианци защо не си оправят покривите , безплатно саниране ли чакат
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А сделки има ли ? Да не свършат ? Да не ги изкупят на зелено и да останем на улицата с 500 000 лева в джоба ??? Въйййй Бързоооо !!!
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само като им видя покривите и фасадите в какво състояние са , как да дам половин милион за апартамент . То, не че ги имам де
12
5
 
30
 
! Отговори
баба Пена преди 9 месеца
Хората са казали - всичко което е далеко от морето е провинция. Така че какво да говорим за тези провианциалисти дето са са навряли там като сардини у консерва. София е само за младите, я стане на по 50 и ще ви питам как ще се кефите по 3 часа на ден да висите по светофарите и да дишате изгорелите газове и гуми.