Общински съветници в спор за туристическия данък в столицата

Хекимян: Предложението не е на ПП-ДБ-СС, а на бизнеса
2 сеп 2024 11:36, Инна Ангелова
18
Общински съветници в спор за туристическия данък в столицата
Снимка: БГНЕС

Туристическият данък не се плаща от софиянци, а се плаща от туристите, които идват в града. Това подчерта общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Пламена Терзирадева относно предложението за увеличение на данъка за туристи в столицата върху имотите за краткосрочно настаняване. В изменението се засяга и повишаването на Патентния данък, който браншът плаща годишно.

Терзирадева обясни пред БНР, че до 3 лв. ще е данъкът за 5-звездните хотели, а за хотелите с по-малко звезди увеличението е по-малко. Според нея това няма да се отрази на решението на туристите да посетят града. Терзирадева напомни, че през 2011 г. данъкът е бил 3 лв., после е намален на 1,2 лв. за 5-звездните хотели. Оттогава не се е променял, уточни тя и добави мнението си, че и тези 3 лв. отново остават символични.

По думите ѝ това е стратегическо подпомагане на бизнеса. "Увеличавайки данъка, по закон ние тези средства трябва да ги върнем в сектора. Връщайки ги към сектора, ще подпомагаме бизнеса”, каза още Терзирадева и обясни, че средствата основно ще отиват за реклама и промотиране, както и изграждане на идентичност на София. До момента нашият град няма нещо, с което да се асоциира, подчерта тя.

Според общинския съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян обаче всичко това са само добри пожелания и общи приказки:

"Въпросът е - с всички тези пари, които те планират да вкарат в бюджета на Столична община, абсолютно никаква не е гаранция, че те ще бъдат насочени към туристическия бранш”, каза Хекимян. общинският съветник допълни, че данъците отиват в общата хазна. От ГЕРБ обаче са притеснени, че "тези пари, прогнозирани 5 млн. лв., ще отидат в джоба на Васил Терзиев и той ще ги управлява безконтролно". Според него всичко това трябва да мине през конкретен механизъм.

"Да дадем 5 млн. лв. на Терзиев да ги харчи както прецени, без никаква конкретна цел, която да е поставена, без ясен механизъм, по който кметът да бъде контролиран - това няма как да се случи”, допълни общинският съветник от ГЕРБ.

Другото нещо, което отбеляза Антон Хекимян, е, че това увеличение не е предложение на ПП-ДБ-СС, а предложение на бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: данъктуристисофия
Още от София
На моста на бул. “България” ще бъде изградено скеле
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изгледайте в ютюб филмчето - "филм за филма ЕРЕМЕ РАЗДЕЛНО"
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изгедайте в ютюб - Щтрихи от "османското присъствие"
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изгледайте в ютюб филмчето "Велика България - 13.03.2011"
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
СИГAНCКА ЕСЕН - (днешна моторна изборна песен) >>> ФАКТ! Евpеите и Сигaните тогава като са й сменали името са биле понад 30% от населението на София придошла смpад по времето на Османлиите! Айде наще .... Чиста Жива КAНАЛИЗАЦИЯ! Сердика - Сърцето на Света, Средец - Центъра на Света е преименуван на София след инвазията на Руския Ботуш на името на Българската София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов убити в Рим - понеже не са искали да се откажат от Християнската Вяра на Исти - Истината!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо Карл Маркс подрепя Турците по време на битката на връх Шипка?
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Напротив, всички софиянци дето са от селата трябва да плащат туристически данък, туристите и без данък ще ги одерат с цените.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само се чудят с канализацията безхаберно. Вода газим, жадни какви данъци да ни съдират по 10 кожи. Какъв туризъм в София ви се привидя? Щеше да има, ако бяхте развили балнеокурортите. Няма друга столица, обградена от минерални извори, при което водата се чучури в канализацията. Вода газим, жадни ходим.
6
1
 
1
 
! Отговори
Явор преди 1 седмица
Бай *** с вратовръзка, първо направи от София модерен, европейски град, чист и с чист въздух, подреден и с добра инфраструктура навсякъде. Тогава *** ми мисли да имитираш политики на други европейски столици.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какъв туристически данък за тази дупка и сметище? Трябва някой съвсем да се е объркал та да ходи в София като турист.
4
5
 
3
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 седмица
Точно така - съдерете им кожата на 6алъците, дето са имали глyпостта да посетят тоя кл03ет.
3
1
 
5
 
! Отговори
мдам преди 1 седмица
Само да вметна, че патентният данък за AirBnb-тата в София е 20лв на легло на година! В Пловдив е тавана - 200лв, Може от там да започнете. 2000 обекта х 200лв , ето едни бързи почти 0,5млн лв. Какво да направите с тях? Подобрете ХР-то на туриста, направете София Кард , както има във всички големи градове - плащаш 50 евро, безплатен транспорт за 1 седмица, вход 5 музея останалите на 50% или нещо такова. Ама *** в Общински съвет са или новинари като хекемяна или кибици.
2
1
 
9
 
! Отговори
До бай Антон преди 1 седмица
Аве, Антоне... Ваша партиийка, дето управлява България и София толкоз години, ко напрай, че е тези пари да се харчат целенасочено? А Данчето къде ги е харчила тези пари?! Айде у лево!
1
2
 
4
 
! Отговори
3aйo Цuцuн преди 1 седмица
Toй u Huku ucka ga nътyвa!