Засиленото търсене на имоти е заради присъединяването ни към еврозоната

Столична община е на път да облекчи предлагането на жилища
10 сеп 2024 15:48, Анисия Иванова
29
Засиленото търсене на имоти е заради присъединяването ни към еврозоната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Столична община е на път да облекчи предлагането на нови жилища и така да стабилизира цените на имотите в София. Случи се нещо изключително положително – за първи път от 30 години в нашата действителност се появи екип, човек, който има желание и намалява административната тежест. Това е новият главен архитект на София, заяви инж. Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Облекчаването на административните процедури не е станало чрез промени в закони, наредби и нормативната уредба като цяло, а просто като главният архитект и администрацията му са започнали да спазват закона. В края на юли т.г. арх. Богдана Панайотова беше назначена за временно изпълняваща длъжността „главен архитект“ на Столична община, след като арх. Здравко Здравков подаде оставка.

„Ние в асоциацията отдавна казваме, че не е необходимо да променяме закона, което е сложен, дълъг и несигурен процес. Многократно сме пускали писма до регионалното министерство, ДНСК, Столична община и направление „Архитектура и градоустройство“, с които призоваваме да се спазва закона и по-точно две разпоредби от Закона за устройство на територията (ЗУТ)“, каза гостът.

Администрацията вече спазва закона и нещата стават бързо и лесно, благодарение на волята на новия главен архитект. Тя се оказа по-смела и решителна от предишните си колеги, коментира председателят на асоциацията.

„Общинската администрация сега е разтоварена от безброй безмислени проверки и има ресурс за важните инфраструктурни проекти и за развитието на територията. Апропо, да съм справедлив - министър Караджов (бел. ред. - вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в кабинета на Кирил Петков) беше издал такова писмо – просто да се спазва законът. И тогава щяха да се случат нещата, но понеже се смени правителството, при следващия министър нямаше такава воля и процедурата бе прекъсната.“

Много скоро гражданите и бизнесът също ще усетят промяната, каза още Георги Шопов. В една пазарна икономика има търсене и предлагане, а цените растат, когато търсенето е по-голямо от предлагането. В една пазарна икономика търсенето на имоти не може да се регулира, това ставаше навремето чрез софийското жителство, което днес изглежда нечовешко, ненормално и средновековно. Но може да се увеличи предлагането на нови жилища, като се намали административната тежест и строителните разрешения се издават по-бързо и по-лесно. След като се увеличат апартаментите на пазара, цените им ще се нормализират, обясни председателят на НАСП.

Идеята е в следващите месеци и години строителните предприемачи да преминем към етап на по-голям оборот и по-малък марж на печалба, добави Шопов.

Анализът на новия главен архитект на Столична община е показал, че една градоустройствена преписка (изработване или промяна на подробен устройствен план, ПУП) досега е отнемала пет години. „Как ви звучи това? Купувате терен и може да започнете да проектирате едва след пет години“, риторично попита събеседникът.

"Големи сме оптимисти, защото новият главен архитект организира няколко работни групи, чиято цел е да се изчистят специфични текстове в Закона за устройство на територията, които търпят тълкуване и пораждат корупция. Има работна група и за транспортния трафик с оглед намаляване на транспортната натовареност на София чрез инженерни мероприятия.“

2024-а се очертава като много добра и успешна година за строителните предприемачи, които са част от асоциацията. Миналата година имаше голям интерес, много запитвания, но сделките бяха по-малко. Сега броят на сделките е сравним с този през 2022 г., която беше много добра година. Интересът към покупка на жилища в големите градове е силен, каза още Георги Шопов.

Засиленото търсене на имоти се дължи отчасти и на предстоящото присъединяване на България към еврозоната. Парите „под дюшеците“ се раздвижиха и то е видимо от броя сделки и ръста на цените, обясни гостът. Според него е напълно възможно да се повтори сценарият, при който имотният пазар отбелязва повишена динамика преди влизането в еврозоната, но след това се стигне до лек спад в броя сделки и цените. В асоциацията прогнозираме подобен процес, каза Шопов.

Член 5В от Закона за устройство на територията гласи: „Административният орган, пред който е подадено заявление за издаване на индивидуален административен акт по смисъла на чл. 214, може само еднократно да изисква отстраняване на нередовности или представяне на допълнителни документи, за което органът уведомява писмено заявителя и му предоставя 14-дневен срок за отстраняване на нередовностите или за представяне на допълнителните документи.“

Чл. 142, ал. 2 гласи: „Съгласуването на инвестиционните проекти по ал. 1 (технически или работни) се състои в проверка на съответствието им с предвижданията на подробния устройствен план и правилата и нормативите за разполагане на застрояването и устройствените показатели.“

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от София
Хекимян: Терзиев еднолично е наредил дърветата на "Опълченска" да се отрежат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Слушай думи и пълней от камамистите.
26
1
 
2
 
! Отговори
Вън преди 5 дни
Чуждестранните агенти от държавата ни!!! Това медии, политици и разни фанатици грешка на природата!!!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 24 - По-лошо. Вече има "корпоративно" движение, но не такова. Става върпос за масово изкупуване на ВСИЧКО. Което не могат да купят или им излиза скъпо, ще намерят начин или да го сринат, за да правят "детски градини" или ще спрат проект за жилища, като пратят екоталибаните, да протестират, че видиш ли - 40 катерички трябвало да се преместят...
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Банките увеличиха лихвите на старите кредити на 4 % а на новите ги държат на 2,5 % за да клъвнат шараните ама шарани вече няма . И ко прайми ? Всеки с връзки направил по една кооперациика и чака от засада да изкочи заека и да му продаде квадратите три пъти по скъпо от колкото струва строителството им :)))) Ама заека не изкача май :))))
23
4
 
1
 
! Отговори
Алооо, балонджията! преди 6 дни
Пак вкараха гол в тоята врата!
22
1
 
6
 
! Отговори
Имотна реклама преди 6 дни
по Блюнгбършит Гнюз. НЕма бизнес, нЕма пари, нЕма и за две цигари...
21
1
 
11
 
! Отговори
Не е вярно преди 6 дни
Истината е следната - Засиленото търсене на имоти е заради инфлацията която падна 4 пъти, но хората не знаят
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Klaus Schwab, ходи в Москва да лаеш срещу Путин.
19
3
 
23
 
! Отговори
Обективен преди 6 дни
Какво присъединяване , Германия въведе " антишенген" на всички граници , Унгария е заплашила ,че ще пусне всички мигранти в Брюксел . Даже си мисля,че България трябва да не съобщава за заловени мигранти,а директно през дупките в мрежите на границата , обратно в Турция. Защото при залавяне на мигранти ,те задължително биват регистрирани ,впоследствие рано или късно намират начин да отидат в Европа и съгласно измислените от Урсула правила , ни ги връщат обратно.
18
7
 
23
 
! Отговори
Klaus Schwab преди 6 дни
Мафията ви лашка с имотите 30 год . Всяка година по-скъпи ще стават мушмули . Вие седите и простеете в панелките . Страх ви е да лаете
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не знам този какви бързи разрешителни щв раздава и останало ли е къде да се строи у София, но е факт, че града не става за живеене. Аз имам имот там, закупен началото на 2000. Беше що-годе нормално. Сега е постоянни задръствания, клаксони, катастрофи, за качество на въздуха и нива на стреса да не говорим. И се изнесох. Ако имаше управа, в определени квартали отдавна следваше да се забрани строителството. Такава както знаем, няма. Който му се живее така, да заповяда. Но ще стават по-малко.
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Факт! Всички осигурявани на минималка, както и всички рушветаджии трябва да си осветлят парите! Време е НАП да ги погне и да изсветли сивата икономика! Та тя е 30%!!!! Всички "майстори" и държавни калинки под ножа!
15
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ще ви се да е засилено търсенето! Да си го кажем честно, търсене въобще няма! Лихвите тръгнаха плавно нагоре и в тези несигурни времена надали някой будала точно сега ще се излъже да си сложи главата в торбата, подвеждайки се по мъдрите изказвания на безбройните брокери и експерти по недвижими имоти!
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Върнете софийското жителство, че София се напълни с *** от цяла България +тара,мбуки
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Пране на пари като за последно преди еврото и стотачките ви на ластици ще стават да си палите печките на всичките мошеници и мутраци. Успех!
12
3
 
26
 
! Отговори
алоооооо преди 6 дни
направихте София невъзможна за живеене след като я заселихте с новософиянци дето продават имотите на родителите си за да живеят тук . спрете да строите , не остана незастроено място , остана само Витоша и паркове в които пък е бъкано с кръчми .
11
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не им вярвайте! Купувайте, че имотите ще свършат! Парите ще се обезценят! Ще влезем в еврозоната и заплатите ще се вдигнат и съответно цените на имотите! Купувайте, докато лихвите са ниски, така съветват брокерите!
10
1
 
33
 
! Отговори
по-скоро преди 6 дни
заради легализиране на незаконни доходи, пране на пари и прочее
9
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Айде пак платените реклами на залязващия имотен бизнес. Какви имоти? Откаче ни те ни управленци се опитват да ни наврат в чужда война - това в момента е най-лошата инвестиция. Особено при сегашното съотношение на цени и заплати тук и никаква яснота по отношение на бъдещото лихвоопределяне от страна на банките.
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не. Засиленото търсене е заради това, че България е на кръстопът. Засиленото търсене е, заради това, че има война (нищо, че без война пак имаше). Засиленото търсене е заради това, че храната ни е най-скъпа в Европа. Засиленото търсене е заради това, че не сме в Шенген. А като влезнем в Шенген пък колко засилено търсене ще има, не ми се приказва. Засиленото търсене е, защото е Септември месец, а да видите през Октомври, Ноември и Декември какво ще бъде! После ще се смени сезон и заради това още!