От 20 дни кабинетът знае, въпреки това изненадан за газа

Още на 18 декември кабинетът получил писмо от Русия
7 яну 2009 09:06,
108
От 20 дни кабинетът знае, въпреки това изненадан за газа
Снимка: БГНЕС

Още на 18 декември миналата година правителството е получило писмо от руското посолство в София, в което се твърди, че може да имаме проблеми с доставките на газ.

В писмото си руската страна е предупредила, че си иска парите от доставките на газ от Украйна и че ако това не стане, ще има проблеми с доставки на газ за България.

Това съобщи пред bTV министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Същевременно Петър Димитров заяви, че спирането на доставките на природен газ е изненадало българското правителство.

Според него в случая не става въпрос за енергийна криза, а за криза в отношенията между две държави – Русия и Украйна. От 2 януари ежедневно вървят разговорите с Европейската комисия.

Самата ЕК участваше в дебата какво се случва с транзита на газ в Украйна, каза Петър Димитров. Той бе категоричен, че не е работа на България да бъде арбитър в отношенията между двете спорещи страни.

"След 4-5 дни, ако не потече газ, ще продължи режимът. В момента ние не черпим газ от Русия, а от Чирен. Там се съхраняват 870 млн. кубически метра гориво.

Платили сме си авансово доставката на газ. Неустойки ще бъдат предявени към трите дружества, които доставят газ, преди всичко към "Овергаз“, заяви още министърът на икономиката.

Той каза още, че не очаква да има режим на тока в страната.

"Има опасност за отделни региони, в които мрежата ще бъде претоварена, да има автоматични изключвания. Прагматичната препоръка е да не се разхищава електроенергия".

Той посъветва битовите абонати да изключат ненужните уреди, както и да не се отопляват безцелно всички помещения в апартаментите. Ако се претовари енергийната мрежа и спре износът на енергия, имаме още една опция - имаме един затворен блок в Бобов дов с мощност от 200 мегавата, който може да бъде рестартиран за 6-7 дни, каза още икономическият министър.

Той благодари на ръководството на "Лукойл България“ за бързата им реакция и ангажимента за производство на 29 000 тона мазут. Горивото ще бъде предоставено на топлофикациите.

Тази сутрин в София пристигат първите количества мазут.

"Лукойл“ ще произвежда 5000 тона дневно, от които 3 тона ще продава", каза Петър Димитров. 


Всичко за кризата с газа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Гордия пенсионер преди 15 години
За добро или лошо, и да се интересуваме и да не се интересуваме не можем нищо да направим, освен да говорим.Това е факт.Затова по-добре да се концентрираме върху решаването на нашите проблеми.
86
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Как Израел и тва което става с него да не ни интересува? Както се очаква от много наблюдатели, ако Израел се сбори с Иран и стане ядрен конфликт, ще видиш ти дребна провинциална муцуно (която гледа само в собствения си двор), няма ли да ни интересува Израел?
85
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 15 години
Всички големи хлебозаводи в страната работят на газ . Те не могат да преминат на мазут, защото нямат такава технология. Ако Русия и Украйна не решат проблема, България ще остане без хляб, ще работят само малките фурни, които не могат да обслужат 7 млн човека. Стягайте се, защото комунистическата олигархия в Русия и България ни е..а майката и ще продължи, докато има балъци да гласуват за тая ***.
84
0
 
0
 
! Отговори
Станишев преди 15 години
Отново Иван Костов виновен,червени некадърни нещастници.
83
0
 
0
 
! Отговори
До Другаря Василев преди 15 години
Аз живея в Австрия, и току-що отидох до радиатора, който работи с газ, и доколкото видях, газ има и радиаторът работи. Затова няма протести тук. Снощи по телевизията изявлението на правителството беше, че при евентуални проблеми, ще спрат доставките на газ за някой индустриални предприятия, но газ за отопление на гражданите гарантирано ЩЕ ИМА през цялата зима. Топлофикацията във Виена е свързана със завода за изгаряне на ***, а при положение, че се свършат ще си внесем малко червени *** като теб от България и великия Съветски съюз, ще се топлим до насита. Аман от промити мозъци, по принцип се въздържам, но това на нищо не прилича. Станишев бил ЛИЧНО, видиш ли, оправил Околовръстното. Сам ли въртеше лопатата ми е интересно или правеше *** на строителните работници през обедната почивка.А какво ни били дали ЕС и САЩ и кои са "традиционните" ни партньори... просто нямам думи. От "традиционните" ни партньори в СИВ, май само Куба и Виетнам останаха на "ваша" страна, не виждам точно с какво могат да ни помогнат, освен на Вас лично, с убежище, ама моля ви се, вземете всички червени *** с Вас, основете си една нова Народна Република и си пейте Кумбая. Но не става, защото ви трябва стадо, някой да ви работи, а вие да си лапкате. Нас, обаче, не ни е страх вече от вас. Ние можем да си изберем за кого да работим. Ето ТОВА ни го даде ЕС и САЩ. Свободата да можеш да избираш. И заради това, че причинихте моето почти цяло поколение да се разпилее по света и да търси по-добър живот - бъдете проклети и на оня свят да нямате спокойствие!
82
0
 
0
 
! Отговори
Станишев преди 15 години
Отново Иван остов виновен,червени некадърни нещастници.
81
0
 
0
 
! Отговори
aman преди 15 години
Същият тоя преди месец обясняваше и как ще въведем безпроблемно еврото от 01.01.2009 и икономиката на България е стабилна.Крайно време е това правителство да си заминава вече, то и криза нямаше в България, според премиера, нищо, че големи производства по Търново и южна българия си пускат хората в неплатен отпуск.....тия сякаш живеят на друга планета-или са толкова некадърни, че не виждат очевадни неща или са пълна ***, на която не й дреме и, ако е така, наистина е време да си събират партакешите
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ето официалната позиция на Украйна-щом няма газ за Украйна-няма да има и за Европа.Всеки да си прави сам изводите.КИЕВ, 7 дек - РИА Новости, Алена Мейта. Украина вынуждена прекратить транзит газа в Европу в связи с тем, что российский "Газпром" полностью прекратил поставки газа в Украину, заявил РИА Новости в среду пресс-секретарь компании "Нафтогаз Украины" Валентин Землянский."Если поставки в Украину равняются нулю, поставки в Европу будут такими же", - сказал Землянский.При этом он отметил, что в такой ситуации "Газпром" "должен сам разбираться с Европой".Утром в среду в "Нафтогазе" заявили, что российский "Газпром" полностью прекратил поставки газа на Украину.Во вторник полностью прекратились поставки российского газа через Украину в Венгрию, Сербию, Македонию, Хорватию, Болгарию, Турцию и Грецию, Боснию. Были серьезно нарушены поставки в Италию, Польшу, Францию, Чехию, Австрию, Словакию и Словению. Это произошло после того, как "Газпром" отменил поставки газа Украине из-за отсутствия контракта на 2009 год, а также отказался компенсировать отобранный Украиной газ, предназначавшийся для экспорта в третьи страны.Европейские потребители, по данным "Газпрома", из-за отбора газа Украиной с 1 по 4 января недополучили 65,3 миллиона кубометров "голубого топлива". Россия потребовала от Украины возместить эти объемы из собственных резервов.
79
0
 
0
 
! Отговори
Гордия пенсионер преди 15 години
Аз казвах, ама няма кой да слуша, а само излишно се възбуждат някои кръгове.Защо не се пише вече за конфликта в Газа, нали всички бяхте много загрижени? Още тогава ви казах, че това не е наш конфликт и там всичко е повече от ясно, а най-добре да се захванем за българския национален интерес, аз обикновено не греша.Дори има малка ирония - сега говорим не за Газа, а за газа.
78
0
 
0
 
! Отговори
ок 72 Действай преди 15 години
Действай отиваи да палиш парламента.. самоче ако и този път се окаже, че "ти" си футболните хулигани (скиновете на цска хахах) и си банда рецидивисти и си разбил парламента за малко безплатни наркотици или кебапчета в прилежаща кръчма и ако след това дойде някои да поддпише договори за затваряне на другите блокове на АЕЦ и продажбата на евреин унищожител на останалите малко печиливши Български предприятия!!!!!! КАКВО ДА ТЕ ПРАВЯ АЗ ТОГАВА ТЕБЕ!!! ***.
77
0
 
0
 
! Отговори
nemam nervi преди 15 години
И в крайна сметка никой не може да каже колко ни е резерва 870млн.куб.м или 570млн както обяви стн.вчера или нищо.Дай боже топло време
76
0
 
0
 
! Отговори
GRAJDANIN преди 15 години
I S K A M P R O M Q N A ! ! ! ! ! ! NA NARODA MU E PISNAL ! ! ! MRYSNI, KRADLIVI, 6IBANI KOMUNISTI ! ! ! *** S *** !!!! PISNA MI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ядосън съм и съм допуснал доста правописни грешки но мисля че е достатъчно ясно какво искам да кажа на господата министри
74
0
 
0
 
! Отговори
Stanislav преди 15 години
убер тапаци са всички - не това не друго ами което и да е правителство досега - единствено си гледат да им е пален джоба и гибята - пални простаци сте - казвам го на цялото министерство- дано побе един от жас има ниакаде дете или внуче пеленаче, че евнтуално да се видите що за стока сте - може ли да знаете че има вероятност от криза и да не предприемете никакви превнтивни мерки - ей така за всеки случай, дано ви грамне и ел инсталацията в йилишата кадето живеете
73
0
 
0
 
! Отговори
ПИСНА МИ! преди 15 години
Всичко това е така.Но същото се говореше и когато Виденов беше на власт-че дестабилизацията щяла да бъде пагубна.Но всички знаем какво последва.Просто Станишев трябва да си ходи,както си отиде Виденов,и да дойде някой който знае как да оправи нещата,както тогава дойде Костов.
72
0
 
0
 
! Отговори
nemam nervi преди 15 години
Василев и вся остальная комунистическа *** да не пишат глупости във форума имат си вестник дума
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пак не знаели,пак изненадани.Докога ще търпим тази комунистическа ***?
70
0
 
0
 
! Отговори
Stratford преди 15 години
Ето го! Хубаво го вижте на снимката! Ето това е най-простият министър за цялата ни хилядолетна история...
69
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Този Министър както във всички негови бисери и тук се опитва да ни прави на луди !Какво друго е това освен ЕНЕРГИЙНА КРИЗА !?!?!?!?Няма значение за причините. Какво направи правителството след като е било известено още на 18 декември ????Чакаше да падне тавана........Едни комунисти чакат от други комунисти ! ! ! ! ! да им решат проблемите.Е, сега само това ни липсва..... за десетина дена държавата ще фалира.....Народът кучета го яли ! ! ! ! Е, Г-н Премиер и Г-н Президент..... нещо да кажете на обинковените хора ! ! ! !
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Божее, какъв цинизъм - не ги сваляйте от власт, те ще се поучат от грешките си, да имаме търпение... Докъде сме го докарали, абсолютно изродясали хора, с абсолютно и вероятно завинаги вече сбъркани критерии...Министъра снощи каза, че не зарад България се случвало така, и не че някой на нас ни крои точно шапка. Еми ние това го знаем. Обаче ни интересува как така и защо вс. др. страни имат резерви, само ние нямаме. С какви енергийни мафиоти са се заиграли нашите управляващи и какви са далаверите?А отделно на ръка, че с тези мал.оумници руснаците, които идея нямат как се прави търговия и въобще какво е това (поради затъпелите си от социализъм мозъци) дали е трябвало да се хващаме да правим бизнес въобще някога и за каквото и да било. След бизнеса с тях освен трупове, май друго не може да се очаква. Русия разбира само от извиване на ръце.