От 20 дни кабинетът знае, въпреки това изненадан за газа

Още на 18 декември кабинетът получил писмо от Русия
7 яну 2009 09:06,
108
От 20 дни кабинетът знае, въпреки това изненадан за газа
Снимка: БГНЕС

Още на 18 декември миналата година правителството е получило писмо от руското посолство в София, в което се твърди, че може да имаме проблеми с доставките на газ.

В писмото си руската страна е предупредила, че си иска парите от доставките на газ от Украйна и че ако това не стане, ще има проблеми с доставки на газ за България.

Това съобщи пред bTV министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Същевременно Петър Димитров заяви, че спирането на доставките на природен газ е изненадало българското правителство.

Според него в случая не става въпрос за енергийна криза, а за криза в отношенията между две държави – Русия и Украйна. От 2 януари ежедневно вървят разговорите с Европейската комисия.

Самата ЕК участваше в дебата какво се случва с транзита на газ в Украйна, каза Петър Димитров. Той бе категоричен, че не е работа на България да бъде арбитър в отношенията между двете спорещи страни.

"След 4-5 дни, ако не потече газ, ще продължи режимът. В момента ние не черпим газ от Русия, а от Чирен. Там се съхраняват 870 млн. кубически метра гориво.

Платили сме си авансово доставката на газ. Неустойки ще бъдат предявени към трите дружества, които доставят газ, преди всичко към "Овергаз“, заяви още министърът на икономиката.

Той каза още, че не очаква да има режим на тока в страната.

"Има опасност за отделни региони, в които мрежата ще бъде претоварена, да има автоматични изключвания. Прагматичната препоръка е да не се разхищава електроенергия".

Той посъветва битовите абонати да изключат ненужните уреди, както и да не се отопляват безцелно всички помещения в апартаментите. Ако се претовари енергийната мрежа и спре износът на енергия, имаме още една опция - имаме един затворен блок в Бобов дов с мощност от 200 мегавата, който може да бъде рестартиран за 6-7 дни, каза още икономическият министър.

Той благодари на ръководството на "Лукойл България“ за бързата им реакция и ангажимента за производство на 29 000 тона мазут. Горивото ще бъде предоставено на топлофикациите.

Тази сутрин в София пристигат първите количества мазут.

"Лукойл“ ще произвежда 5000 тона дневно, от които 3 тона ще продава", каза Петър Димитров. 


Всичко за кризата с газа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
ПИСНА МИ! преди 15 години
Няма да се запиша никъде.Просто на хората им дойде до гуша вече.А някои май са умрели от страх,щом взеха да си изпускат нервите!
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Evalla Vasilev !!!Ma6allaa zna4i !!Kostov li go vnese tova govejdo ot Irlandiq be ?4e toi o6te ne e vav vlastta !!Sled 6-7 meseca 4ak 6te dojde !!!I togava nema da ima milost ,4erveni khmeri !!!Kostov idva ,zapazete si dobri advokati ot sega !Naistina 6te vi trqbvat !Sasipahte hubavata dyrjava ,vatmani 4erveni !
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Колко газ се съхранява в Чирен 870 млн. или 570 млн. куб.м. гориво?tva e vyprosa.......................koito triabva da se otgovorii kolko tribva da ima ne kolko ima sega
64
0
 
0
 
! Отговори
merkator преди 15 години
Докато тук върлува "червената" чума, никога няма да има държава!!!
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всички ще стойм на тъмно и студено, благодарение на Станищев.
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И ЕСТЕСТВЕНО СТАНИШЕВ СИ МЪЛЧИ, ЗА ДА СИ ИЗКАРА МАНДАТА! СМЪРТ ЗА БСП!
61
0
 
0
 
! Отговори
oo преди 15 години
qvno si tir4e mai.......kabrio
60
0
 
0
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
А Маргините и Маджо и тях ли Костов ги създаде ?Докато той бе6е на власт - бе6е ли студено ,тъмно ?Доказахте за пореден път ,4е се *** ,когато сте на власт - справка :1.Луканов- 1990 г.,2.Виденов- 1996/1997 г.,3.Сега и Стани6ев ...Костов е правил гре6ки,но не е гре6ник...Пое държавата на командно ди6ане,колко бяха тогава пенсии и заплати при Виденов, няма да ти споменавам...Доган го няма6е на картата ,когато Костов управлява6е ...На местните избори през 1999 г. в Кърджали за първи и последен път кмета не бе6е от ДПС...Европа ни казава в пряк текст : се ...Ние :не ,няма такопва нещо,напредък има ...Напредък има ,ама в далаверите !!!!
59
0
 
0
 
! Отговори
ot 32 преди 15 години
Всички тези неща са така. Не са хубави, не са правилни някои от тях, друти може и да се окажат полезни. Проблемът е в това, че аз не мисля, че дестабилизацията на страната и подмяната на тези политици с някои други ще доведе до положителни последствиа за народа.! Нали затова имаме демократични избори и т. н. Щом са избрани нека ги видим какво ще направят, ако не направят каквото очакваме ... ще изберем други.... нали затова се гради демократична система... не за да се сваля всеки път правителството с революция.... а за да има стабилност независимо от грешките на тези или онези политици... примери колкото щеш Англия, америка.. никои не е излязал да поругава националните си символи там въпреки че шока при тях е 1000 пъти по голям от при нас( само като разлика щото до приди 1 госина си живеркаха спокоино а ние сме постоянно в криза ако ме разбираш) , тук в този форум постоянно се подстрекава към деструкция, неуважение към националните цености и недоверие в институциите. Това е пагубно за държавата в дългосрочен план! Нестига че глобалния капитал ни натиска от всякаде , ами и ние сами да си разрушим крехката стабирност, създадена от нищото???!!!!!! НЕ благодаря.
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Алооо 52 какво толкова написа пост 48. Явно си един невъзпитан *** син,шматка и сополанко.
57
0
 
0
 
! Отговори
do -52 преди 15 години
lapai i se potapqi, tursko mekere
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Иван Костов ще ви даде газ!Той като пръдне и ще има за цяла България чак до пролетта.Ползвайте газ на аванта!
55
0
 
0
 
! Отговори
Vasilev преди 15 години
Леле, друг . А бе, вие луди ли сте. Той твоя Бойко тъпанарина един *** в София не може да изчисти ти го каниш, ало тъпчо. Добре че Джевдет Чакъров му помага с умни решения, добре, че държавата и лично Станишев му оправиха околовръстното, а то остави на Бойко - Цариградски вълни ще гледаш бе тапънар с тапънар. А бе защо не вземете да се прегърнете с Бойко тъпанарина, Волен фашиста, Костов *** и дружно да се хвърлите в езерото макар и на Ивановден та да да поизтрезнеете бе *** ***. Бива ли от една обща болка да правите политика бе *** тъпчовци. Та на Австрия е спрян газа на 90 процента, на Чехия също и никой не реве като вас фашисти гадни. ИЗВЕРГИ
54
0
 
0
 
! Отговори
gabrovec преди 15 години
Ако някой смята,че има криза може да се спаси в Габровоцелия град свети нощем като европейска столица.
53
0
 
0
 
! Отговори
бивш седесар преди 15 години
абе, отначало като смени овч. изглеждаше хрисим човек,ама избора му излезе ялов. Цялото правителство трябва да е от чужденци ,например немци. Що ни требеше европейския съюз. Какво по-добре стана? ами нищо, чак толкова.
52
0
 
0
 
! Отговори
Vasilev преди 15 години
Ало, номер 48 - ти добре ли си, бе ?Що не вземеш да се запишеш при Бойко тъпанарина или при Волен Сидеров. Или пък най-добре да си основеш своя си фашистка партия. Вземай автомата и направо разстрелвай бе ти ***, ченгенджийска. Как може толкова злоба, идиотщина да се всели в такива *** като теб бе ***
51
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
bate BOIKO ide tvoqt 4as ............... i umata 4e pove4e ot polvin bg-e zad teb
50
0
 
0
 
! Отговори
kill bill преди 15 години
Че няма комунисти в БГ, комунизмът си е цяла наука. Това са шайка "грабливи птици", соколи разни ,овци.. .И защо в Щатите могат да замерят куклата с образа на Буш с обувки, а тук ти трият мнението дори ...Работата ми е друга не разбирам от политика, разбирам, че ми е студено и нямам топла вода, разбирам, че можеше и да не е така........
49
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 15 години
Пускайте 3ти и 4ти блок на АЕЦ и т'ва е. Ще сме най-големите :) Направо съм ти е**л и газта. Ще си бичем климатиците и печките и т'ва е. Даже може и да изнасяме от време на време. А като стане Белене ще продаваме и на половината Европа, ако искат :)
48
0
 
0
 
! Отговори
ПИСНА МИ! преди 15 години
Лукановата зима 1992!Виденовата зима 1996-97!Станишевата зима 2008-2009!Нищо ново под слънцето,докато тези *** са на власт!Докога ще търпиш,български народе?Стани,стани,юнак балкански!И този път ги обеси по дърветата!!!Само това заслужават.Докараха ни до просяшка тояга-за кой ли пореден път!