Нов грип ще ни тормози от есента

Вирусът "Виктория" атакува най-вече деца и възрастни хора
Обновена: 13 авг 2012 14:49 | 13 авг 2012 07:00, Красимир Ангелов
77
Нов грип ще ни тормози от есента
Нов вирус ще ни тормози от есента. Снимка: Булфото

Грипните щамове, които ще ни разболяват от есента, са вирусите "А Виктория", "А Калифорния" (по-познат като свински грип) и "В Уисконсин". Те ще бъдат включени в тазгодишната противогрипна ваксина, съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова пред „Труд”.

Новата болест тази година е "Виктория" (H3N2). Тя бе изолирана за първи път през 2011-а в австралийския щат и затова носи името му. "Виктория" е от вида H3N2, какъвто бе не само "актуалният" през изминалата зима "Пърт", но и познатите вече "Бризбейн" и "Уисконсин”.

Характерното за този тип вируси е, че повалят на легло много по-бързо, по-силно заразни са и се целят главно в децата и възрастните, за разлика от свинския грип, който си "харесва" хората в активна възраст, тези със затлъстяване и родилките.

По традиция третият вирус, които се включва в имунизацията, е от типа "В" (който води до повече усложнения). "В Уисконсин" бе изолиран за първи път през 2010 г.

"Не очакваме някакви резки промени в грипната картина през есенно-зимния сезон. Доколко мощна обаче ще бъде епидемията, зависи колко българи ще се имунизират. Миналата година процентът им бе под 4, а в останалите страни от ЕС той е в пъти по-висок", обясни проф. Мира Кожухарова.

Тя припомни, че поставянето на противогрипната ваксина по традиция започва в края на септември и началото на октомври.

Иначе през лятото българина го мъчат главно ентеровируси с повръщане и разстройство и кърлежо преносими инфекции, уточни здравният експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: грипвируси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Чувал съм от лекари, че дори обикновен грип може да доведе до неприятни последствия върху организма, а рядко дори и смърт в зависимост от организма. Тези всички свински, птичи и други "животински" грипове са една лъжа на някой "търговец" със хорското здраве. Пийте витамини и аналгетици за понижаване на температурата и не се връзвайте на приказки за ваксини и др.
70
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
И вирусите и фармацевтиката са все еврейски инструменти в геноцида, но и *** си има страдания. Той не може да понася да му вярват, че да се ваксинират или купуват лекарства. Излиза че не забелязват неговия труд. Той не обича да го вземат за алтруист, иска да го убиваме. Хайде, - нищо не ни коства.
69
0
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
Няма да забравя една мнооого дебела книга по имунология в кабинета на един доктор, от него запомних едно - никакви ваксини !
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не си слагайте ваксини, разболяват!!! Фармацевтичните компании са зад всичко, защото печелят луди пари! Яжте зеленчуци от време на време, като може и мръвка... има шокиращи статии за фармацевтите...
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма как силната имунна система да я повали вирус.Качествена храна(прясна,богата на витамини и минерали),движение и колкото се може по-малко стрес.Това е рецептата за здраве.И възможно най-далеч от химиите на фармацевтичните хиени.Ваксините са огромно зло и тепърва ще стават ясни гигантските увреждания,които нанасят на човечеството.Всяко следващо поколение е "по-кекаво",хроничните заболявания сред децата са епидемия.Пазете децат си от задължителните ваксинации.
66
1
 
3
 
! Отговори
=== преди 11 години
Ей, много див народ коментира тук :)))
65
1
 
13
 
! Отговори
/m преди 11 години
Няма ли да направят грип, дето тръшка *** и затлъстели политици.
64
0
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Пиши в търсачката " Шестима тежко заболели след противогрипна ваксина в Хърватия" и ще видиш доказателствата. Ваксинациите не са толкова безобидни колкото си мислиш.
63
1
 
23
 
! Отговори
кво да кажа преди 11 години
ако не се усещате сами то от думи няма см. - ФАРМАФИЯ , ПРОИЗВОДИТЕЛ НА БОЛЕСТИ !!! Хора разболяват хора , за пари - и всичките са наясно с това ....................... !!! да му пикая на прогреса !
62
2
 
10
 
! Отговори
stilqna преди 11 години
"Вирусът "Виктория" атакува най-вече деца и възрастни хора"Без коментар!
61
2
 
26
 
! Отговори
yoshikava преди 11 години
Как точно знаят кой вирус ще се появи при положение ,че са над 200? Всичко е заради продажбата на ваксини .
60
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕСЪН ВМЕСТО ВАКСИНА.....БОЙКОТ НА ВАКСИНИТЕ....НЯМА ФАЙДА ОТ ТЯХ
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затворете границата със ЕС както беше при Живков и няма да има нужда от скъпи ваксини и лекарства.
58
1
 
13
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
не им вярвайте,искат да ви направят зависими от ваксините,един вид като наркозависимост
57
0
 
30
 
! Отговори
ваксина преди 11 години
От ваксина детето на моя приятелка заболя от минингит. Един месец лежа в кома между живота и смъртта, а сега след 11 години е пълен инвалид с увреден мозък. Виновни за случилото се няма. Разбити са два човешки живота.
56
0
 
8
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
защо в малко населени места не се наблюдават такива болести,защото не им излиза рентабилно
55
1
 
29
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
разболяват ни ,за да си продават ***
54
0
 
31
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
фармацефтичната мафия ли ви казва кой вирус е наред.Ей на това му се вика биологична война срещу хората
53
1
 
13
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
интересно ,откъде знаят какъв щам ще дойде
52
1
 
24
 
! Отговори
препоръки преди 11 години
В едно шуменско село имаше един народен лечител, който дърпаше уши и по този начин лекуваше болно гърло с подути сливици. За съжаление той почина без да предаде дарбата си. Той излекува за дълго време и двете ми деца. Ето някои негови препоръки, които следваме и от години не сме се разболявали:- Да не се яде и пие горещо- Всеки ден да се ходи на вън (особено през зимата)- Да се спи достатъчно (особено през зимата)