Гайдари, чевермета и надсвирване на събора в Гела

Тази година той ще е от 2 до 4 август
9
Гайдари, чевермета и надсвирване на събора в Гела

Тридневен празник на родопската гайда, автентичния фолклор и родовата памет, ще посрещне едно от най-красивите кътчета в Родопите, село Гела.

Един от най-старите събори у нас ще започне в петък, на 2 август, а не както е по традиция в съботния ден. Веселието и надсвирването ще продължат до неделя, 4 август.

Звукът на Родопите – този на родопската каба гайда, ще събере за традиционното надсвирване местните виртуози и майстори от България и целия свят. Те ще покажат своите умения в конкурсна и фестивална програма. Освен каба гайда, в състезанията и надсвирванията ще се включат и майстори на джура гайда.
Авторитетно жури ще оцени най-добрите, сред най-добрите свирачи. Музикалната програма ще направи истински празник под открито небе за малки и големи на две сцени. Освен песента на гайдата, на тях ще звучи и автентичен български фолклор, хороводна музика и надсвирвания.

Родопски чевермета и традиционни родопски специалитети ще бъдат приготвени на място от най-добрите майстори-кулинари. Редом до тях, талантливите ръце на занаятчии, ще демонстрират сръчност, умение и креативни идеи. Майстори-гайдари ще се опитат да запалят интереса към свирене на гайда и на най-малките, като търпеливо ги запознават с уникалния инструмент в безплатни уъркшопи.

Тридневната програма включва и много изненади, между които конкурс за най-дълго свирене на гайда без почивка. Смелчаците професионалисти и любители ще могат да покажат любовта си към свиренето на гайда, като се опитат да издържат да свирят в правилен тон на нея възможно най-дълго, без никаква почивка. Идеята ще се реализира за първи път по време на събора в село Гела, като подготовка за поставяне на рекорд на Гинес.

Акцент в неделния ден традиционно ще бъдат родовите срещи на старите местни фамилии, които заедно с всички посетители ще седнат на раздумка и ще се веселят с хороводна програма през целия ден. За любителите на къмпингуването сред природата ще има обособен и палатков лагер.

21-то издание на Гайдарското надсвирване и традиционния събор на родовете, ще събере всички посетители отново на Илинденските поляни над село Гела. Уникалният събор възниква от незапомнени времена като земляческа среща и надсвирване между родовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: гела
Още от Страната
Арестуваха кмета на Старо Оряхово
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 седмица
До Неграмотен 7 На гости на събор на село : При това хубаво ядене и пиене , какъв хубав сеир ще стане , ако някой запали къщата на попа.
8
6
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 седмица
Страховита селяния
7
0
 
6
 
! Отговори
Неграмотен преди 1 седмица
Хляб и зрелища!Изпитано!За протокола-2 август е св пророк Илия по стар стил.Много тачен празник и вероятно с най-много селски събори на този ден в България и Македония.Хората са си отдъхвали след тежка жътва и са се подготвяли за Богородичния пост,правели са се молебени за предпазване от бури и градушки,празнувало се е плодородието и надеждата за отцеляване през зимата.Сега си е чист сейр
6
0
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 1 седмица
Нищо лошо няма в програмата на събора, ако наистина премине , както е замислена. Но , както вече по традиция става, сигурно ще е съпроводена от кичозни сергии с боклу.ци, димящи, смър.дящи скари за кебапчета. А това вече размива красивото и автентичното.
5
2
 
6
 
! Отговори
До пияница мистик преди 1 седмица
Поредния ти безсмислен коментар. Че какво лошо има в гайдата и гайдарското надсвирване?! Това си е български фолклор.
4
5
 
1
 
! Отговори
Анка преди 1 седмица
Ние обичаме кючек и овнешко пумасите да надуват гайдите
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе и ракия ще се лее ...
2
6
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Е в това сме НОМЕР ЕДНО!!! в света :))) Дай му на бай ганювеца да руча чевермета, да се лее руйно вино и ричия, да му свири каба гайда и каба зурна по разни села и паланки на съборите, да бистри политиката и да знае как всичко се прави в живота и е най-щастлив. Да се оплаче по някое време колко е беден, щото го крадяли политиците също е в дневния ред :))) След малко пък да се похвали как 2 къщи, 1 вила е издигнал с ей тези ръце също го има. Ама колко книги е прочел е тайна. Абе пълна трагедия
1
8
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Гайда и чеверме не се връзват никак. Гайдите са болката на агнетата и майките им ,а чеверметата причината за болката. Българи агнешко не ядем.Ядат го османските разбойници!