Хотелиери и ресторантьори пред фалит заради цените на тока

Летният сезон вече е около 45 дни
22 юли 2024 16:30, Инна Ангелова
175

Между 1500 и 2000 лева е цената на тока за бизнеса. Това застрашава туристическия сектор, алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в писмо до министъра на туризма Евтим Милошев. От бранша са на мнение, че ако тенденцията продължава, ше има масови фалити.

"Бизнесът се нуждае от предвидимост. Правим нашите разчети и цени още от предната година. Целият удар се поема от хотелиерите и ресторантьорите. Това води неминуемо до трус в нашия сектор и масови фалити", коментира заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров в предаването "България сутрин".

По думите му туризмът предлага комплексна услуга и към него са прикрепени много други отрасли на икономиката. Стратегически, това е важен отрасъл за страната ние, защото формира около 13-14% от БВП. “Трябва с много голяма грижа да се обръщаме към този сектор", каза Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Димитров е на мнение, че държавата трябва да обърне специално внимание какво ще се случи с енергията за в бъдеще, защото България изостава и са нужни мерки.

"Парламентът трябва да влезе като трайна мярка при определен ръст на цените и държавата да реагира с подпомагане. Това е стратегическа политика. Хората в парламента трябва да седнат и да помислят какво се случва с икономиката на държавата", призова Димитров. Той обясни, че след пандемията от COVID-19 се наблюдава свиване на туристическия летен сезон - беше около два месеца, сега пада под 45 дни.

"Основният разход в сектора на хотелиерството и ресторантьорството е електроенергията. 2/3 от стойността на продукта е електроенергия. Летните курорти не работят 12 месеца", уточни Димитров.

Той подчерта, че липсата на кадри е много сериозен проблем - взимаме служители  от трети страни. Според него е налице демографски срив, но няма конкретни мерки, които са насочени към стимулиране на раждаемостта, а хората, които се раждат в държавата, формират и потребителското търсене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
4
 
! Отговори
Jonny преди 1 месец
Айде стига всяка година едно и също. А сестрите и докторите дето спасяват човешки животи жълти стотинки. Да фалират. Който може и разбира ще остане на пазара.
157
0
 
3
 
! Отговори
бррр преди 1 месец
за ентъртаининг бизнеса сичко требе да е фри: ток, вода, никво ДДС, без дънъци. Задължителен абонамент на клиенти, нещо като ГО за колите. Като се ходи на кръчма да си носят клиентите вода прибори и др. И задължително да оставят бакшиш. Кеш. А най-добре да си седат у дома, а само да дават абонаментната такса
156
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
що не се каже колко пари са изпрани със строежа на тия хотели
155
14
 
2
 
! Отговори
Пена преди 1 месец
Русия е враг 1 на България от 300 години насам!
154
13
 
1
 
! Отговори
Пешев преди 1 месец
Путин загуби войната! Всички русофили в България оцапаха гащите!
153
1
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
А как тоя бизнес помогна на държавата при пожарите и изгорелите къщи във Воден
152
2
 
8
 
! Отговори
ГерболИННА преди 1 месец
Булшитс!!! 9 % ДДС, Мазния Ричи ревЕ като момиченце по ЛГ6ТВ че бг туристите предпочитали Гърция и Турция,вместо ЛаЕноморието, помощи от държавата,подпорни хотели, чадъри и шезлонги нагъсто като царевична нива,цаца реколта 2021 отпреди Ковида и немска бира от пречистена отходна вода,хотели наполовина в морето и WC канали изхвърлящи преработена вечеря от блок масата директно върху туристите,чалга 24/7,ВИП укри безплатно в хотелите а българите във фургони,666аасссси и държавата,баце!!!
151
1
 
9
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Достатъчно ни дерат кожите да си купят панелки слънчеви и а си гледат кефа.От както се помня все реват а не си знаят парите
150
2
 
15
 
! Отговори
Да си фалират преди 1 месец
И потребителите от 2026 ще фалират, борса ток. Важната е, че подаряваме евтиният ток на Украйна. Евтиният ток Козлодуй е забранен за българите, той се изнася. А българите сме задължени да купуваме скъп ток от фото и перки с ниско КПД, веднъж субсидирани от данъци на всеки европеец ЕС, втори път на местно ниво, трети път като им подаряваме да ползват на части ел. мрежата, строена от родителите ни.
149
1
 
8
 
! Отговори
Пен преди 1 месец
Хич не ми е жал за тия :)
148
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направиха по 10 хотела, стоят им празни заради високите цени и сега държавата им виновна? Че то лесно било - пасища без животни, земеделци без продукция, животновъди без месо и мляко-всички БИЗНЕСМЕНИ, но ревнали държавата да им издържа бизнеса. Интересно, че се активират винаги преди избори-научиха на Бойко слабото място, той пък умира да раздава държавни пари... Световни банки фалираха инсвета не е свършил. Пък и в Гърция е по-евтино и по-спокойно по плажовете.
147
1
 
25
 
! Отговори
Ивза преди 1 месец
С най-ниски цени е ел.енергията от атомната централа,а нашите " умни политици" подариха генераторите за АЕЦ Белене на Украйна. За това се сърдете на тях,да не пропусна, той и тока за домакинствата ще поскъпва.
146
0
 
14
 
! Отговори
дюнерджийо, оо преди 1 месец
Ще наблягаме на дюнерите, тях ги правят на газ и на скара на дървени въглища.И за салатката ток не трябва.
145
0
 
22
 
! Отговори
1346 преди 1 месец
Дано фалирате всички! Мародери нагли!
144
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В всяка професия или бизнес има риск разбира се. Че кой ми гарантира че няма да ме уволнят от работа, или да ме съкратят, никой нали? С бизнеса е същото, ако не можеш да се оправяш, продаваш или фалираш. Незнам защо това изобщо трябва да бъде новина. Това е пазарна икономика. Кадърните продължават, другите сменят професията
143
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плащха мизерни заплати и после викат,че държавата е виновна за демографската криза. Как сте очаквали със смешните ви заплати хората да отглеждат деца,за да няма криза. Сега като няма млади хора си внясяйте виетнамци.
142
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си сложат фотоволтаици. В момента е голема далавера. Тойа тинизлиза по 3 стотинки. Реват пак държавата да им спомсорира бизнеса. Че като неможеш ресторантьор стани монтьор. Цел ден си лежиш на сянка под някой дизел и си вадиш супер кинти!
141
0
 
40
 
! Отговори
Stoyanov преди 1 месец
На морето, 5-ти съм на реда , преди мен сметки 50-60 лева, моята поръчка 2 бири, цаца, сандвич , фрапе и кафе - 50 лева.За 15 минути правите 1000 оборот и ми ревете? Кафе 4 лв. бира 5 , каква е тая бира за 5 лева - при пазарна цена 1.20????
140
0
 
28
 
! Отговори
43657 преди 1 месец
Ей, сладко е да ти помагат за тока, осигуровки, да ти уредят евтина работна ръка........ И, ПАК РЕВЕТЕ
139
0
 
35
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Който не издържа ,фалира ! Пречиства се средата и идва по -добър. Какво е сложното ? В България всеки си мисли ,че трябва да е бизнесмен. Косур на селския манталитет и гол ***.